Twarogi do pieczenia: Nie tylko do pieczenia
Zastosowanie sera do sernika
Podstawowym pomysłem na stworzenie twarogu do sernika było wytworzenie produktu, który pomagałby paniom domu i cukiernikom w przygotowaniu masy do ciasta. Najbardziej newralgicznym procesem okazuje się mielenie. Potrzebne są do niego nie tylko odpowiedni sprzęt, czyli maszynka do mielenia, ale także siła mięśni (maszynka ręczna) oraz czas (trzykrotne mielenie). Stąd pomysł na twaróg do sernika – taki produkt w znacznym stopniu ułatwia pracę.
Biały ser twarogowy jest doskonałym składnikiem do pieczenia, gotowania i smażenia. Nadaje kremową konsystencję sosom, zupom i nadzieniom. Można go również używać jako dodatku do kanapek, sałatek i deserów. W kompilacji z różnymi dodatkami oraz odpowiednio doprawiony może być ciekawym składnikiem różnych potraw na śniadania, obiady i kolacje. Twaróg do sernika może być wykorzystywany również do pieczenia innych ciast z serem, jako dodatek do tart, bułek z serem, babeczek twarogowych, rożków francuskich, oponek na bazie ciasta do pączków, klusek leniwych oraz placków twarożkowych. Może stanowić bazę farszu do naleśników, pierogów oraz makaronów z serem oraz z serem i owocami.
Produkt można zastosować także do domowej lasagne oraz zapiekanek makaronowych, ryżowych i ziemniaczanych. Ser do sernika można wykorzystać jako półprodukt do past kanapkowych zarówno słodkich (z cukrem, z cynamonem, kakao, owocami), jak i wytrawnych (m.in. z wędlinami, rybami, jajami oraz z warzywami i ziołami).
Kremowy twaróg z wiaderka może być także doskonałym dodatkiem do roladek z meksykańskiej tortilli.
Wartość odżywcza twarogów sernikowych
Na polskim rynku istnieje kilka wersji serów do pieczenia. Dlatego też ich wartość odżywcza może się nieznacznie różnić. Sery sernikowe produkowane są w wersjach naturalnych oraz z dodatkami takimi jak tłuszcz, cukier, dodatki smakowe. Wartość energetyczna twarogów na serniki może się wahać od 85 kcal do 240 kcal w 100 g produktu. W zależności od producenta sery na twarogi produkowane są w wersjach od 3 do 26% tłuszczu.
Polski rynek twarogów do pieczenia
Polski rynek twarogów do pieczenia skoncentrowanych jest w rękach kilku większych dostawców. Należą do nich Włoszczowa (OSM), Lactalis Polska, Mlekpol (SM), Grupa Mlekovita, Nowy Dwór Gdański (OSM), Piątnica (OSM), Grupa Polmlek, Wieluń (SDM).
Twarogi sernikowe pakowane są najczęściej w wiaderka od 500 g do 1 kg dla konsumentów indywidualnych oraz 10 kg dla podmiotów przemysłowych. Zdarzają się też twarogi mielone pakowane w 200 g kostki (Nowy Dwór Gdański OSM) oraz 200 lub 450 g (Wieluń SDM, twarożek sernikowo-kanapkowy).
Rynek twarogów sernikowych do pieczenia jest rynkiem sezonowym z wyraźnym akcentem na święta Bożego Narodzenia, karnawał oraz Wielkanoc, kiedy w polskich domach panuje większe ożywienie towarzyskie.
Ważnym aspektem są też: zmieniająca się struktura wiekowa społeczeństwa, zmiana modelu rodziny (więcej gospodarstw jednoosobowych) i odchodzenie od tradycyjnego rodzinnego gotowania i pieczenia w domu. Kolejnym wyzwaniem dla branży mogą być zmieniające się trendy żywieniowe oraz przyzwyczajenia konsumentów dotyczące dużych spotkań towarzyskich (rzadsze w domach, częstsze w restauracjach), dbanie o linię oraz problemy z utrzymaniem wagi.
Wydaje się, że dobrym pomysłem jest poszerzenie asortymentu o inne gramatury niż 1 kg, jeśli chodzi o klienta indywidualnego, oraz stworzenie asortymentu o większym potencjale sprzedaży dla klienta instytucjonalnego.
Literatura dostępna w redakcji.