
Choć króluje tu masło, to wzrosła produkcja serków wiejskich

Mleczarnia Koło (OSM) słynie z produkcji masła: aż 37,8% wartości sprzedaży stanowiło tu w 2024 r. masło tradycyjne, choć jego wolumen lekko spadł. Miejsce drugie należy do mleka natłuszczonego, którego udział w sprzedaży ogółem wyniósł 22,9%. Serek wiejski stanowił 12%, a mleko spożywcze 8%. Jak można się dowiedzieć, wolumen produkcji serków wiejskich ograniczają obecnie tylko możliwości produkcyjne.
Ogólnie na rynek polski spółdzielnia sprzedała 60,3% swoich wyrobów. Reszta trafiła do Czech, Słowacji, Rumunii, Litwy, Łotwy, Niemiec, Francji, Bułgarii i Węgier.
Oddano do użytku nowe inwestycje, a ich wartość wyniosła 4,05 mln zł. W Kole najistotniejsze wydatki inwestycyjne to:
- system powtórnego przetwarzania masła
- stacja mycia CIP przy maszynie do pakowania masła
- optymalizacja procesu produkcji proszkownia mleka
W oddziale Konin zakupiono maszynę pakującą do folii.
Zaliczki na inwestycje w 2024 r. wyniosły na koniec roku 4,52 mln zł.
W 2025 r. spółdzielnia przewiduje następujące przedsięwzięcia:
- zakończenie budowy kotłowni,
- budowa magazynu na opakowania,
- zakup linii do napojów fermentowanych,
- zakup samochodów do odbioru mleka,
- odzyskanie ciepła z wieży suszarniczej – kredyt ekologiczny,
- budowa hali do rozlewu mleka,
- pasteryzator do śmietany 10 000 l/h,
- zakup pakowaczki do twarogu Ulma,
- zakup pakowaczki z pakerem.