Serwis www.forummleczarskie.pl wykorzystuje ciasteczka (ang. cookies) w celu gromadzenia informacji, które pozwalają lepiej adaptować stronę do potrzeb i preferencji Czytelników oraz budować statystyki dotyczące oglądalności. Cookies można wyłączyć w każdej chwili w ustawieniach przeglądarki internetowej. Brak takiej zmiany oznacza możliwość zapisu w pamięci urządzenia. Więcej informacji znajdą Państwo w Polityce prywatności. Zamknij

Joanna Górska, Forum Mleczarskie Handel 3/2012 (52)

Jogurty naturalne:

Białe runo


Historycznym szlakiem

Jogurt jest jednym z najstarszych produktów fermentowanych na świecie. Wiemy że pili i cenili go starożytni Egipcjanie już cztery tysiące lat przed naszą erą. Z Egiptu jogurt powędrował do niemal wszystkich krajów basenu Morza Śródziemnego, gdzie do dzisiaj stanowi integralny składnik wielu regionalnych potraw. Jogurt był ceniony za smak, konsystencję oraz właściwości prozdrowotne. Nie od dzisiaj bowiem wiemy, że jogurt to napój ludzi długowiecznych. Dużą popularnością jogurt cieszył się także w krajach bliskiej Azji i Afryki. Znana jest też hipoteza, że jogurt pochodzi z Indii. Istnieją bowiem dowody, że był był on ceniony przez tamtejsze ludy; niejednokrotnie składano go w ofierze różnym lokalnym bożkom.

Właściwie nic w tym dziwnego. Jogurt od wieków słynie ze swoich wspaniałych – można by rzec prozdrowotnych właściwości. Uznaje się, że jako pierwsi produkowali go członkowie wędrownych ludów, którzy odkryli, że w czasie transportu w skórzanych bukłakach mleko zmieniało się w specyficzny, gęsty, i całkiem smaczny napój o konsystencji kremu. Starożytni Grecy zaś przez całe lata używali jogurtu jako leku na różne problemy gastryczne i kłopoty z trawieniem.

Nazwa jogurt powstała najprawdopodobniej na Bałkanach. Określenie „jogurt” pochodzi bowiem od bułgarskiego słowa „ja-urt”. Jogurt przez setki lat był wytwarzany tradycyjnie przez ludność wiejską z zagęszczonego – na skutek długotrwałego gotowania – mleka bawolego, a następnie z koziego i krowiego. Był charakterystycznie gęsty, o silnie kwaśnym, orzeźwiającym smaku, dlatego niekiedy przed spożyciem rozcieńczano go wodą.

Dzisiaj może to wydawać się dziwne, ale jeszcze na początku ubiegłego stulecia jogurt w Europie uważano za lek i sprzedawano go w aptekach. Wielkim popularyzatorem dobroczynnych właściwości jogurtów był rosyjski naukowiec i noblista Ilia Miecznikow, który popularyzował jogurt jako zdrową i korzystną dla zdrowia żywność. Swoje hipotezy podpierał spostrzeżeniami, że systematycznemu spożywaniu jogurtu ludność krajów bałkańskich zawdzięcza swoją nadzwyczajną długowieczność. Miecznikow początkowo w swoich pracach wykorzystywał bakterie jogurtowe importowane bezpośrednio z Bułgarii, ale z czasem udało mu się wyhodować odpowiednie szczepy w swoim paryskim laboratorium w Instytucie Pasteura.

Zafascynowanie tematyką jogurtu i jego właściwości podzielał także Hiszpan żydowskiego pochodzenia – Isaac Carasso, który w 1919 r. założył małą firmę produkującą jogurt, ale już na skalę przemysłową. Nazwa firmy Danone – pochodziła od katalońskiej wersji imienia syna Carasso – Daniela. Niemniej jednak swoją popularność jogurt zawdzięcza właściwie pomysłowym Szwajcarom, którzy dodali do niego owoce uzyskując tym samym jogurt owocowy. Dziś szacuje się, że ponad 30% ludzi na całym świecie pije jogurty.

Beata Tomczyk, Koordynator ds. Marketingu w Piątnica (OSM)

Wśród bogatej oferty jogurtów naturalnych rysuje się coraz wyraźniejszy podział na jogurty naturalne o zawartości tłuszczu do 3% oraz jogurty typu greckiego – nazywane również bałkańskimi lub śródziemnomorskimi, w których zawartość tłuszczu mlecznego wynosi od 5 do 10%. Każdy nowy produkt w tym segmencie będzie tylko kolejnym jogurtem tego typu lub jego rozwinięciem poprzez najczęściej stosowane rozwiązanie – regulowanie zawartości tłuszczu np. jogurty typu light. W związku z praktycznie przesądzonym na dzień dzisiejszy losem szczepów probiotycznych producenci żywności, nie tylko branża mleczarska w Polsce, będzie poszukiwać nowych dodatków funkcjonalnych – czy wyprą je witaminy i mikroelementy czy też inne pozytywnie ocenione dodatki z listy substancji dozwolonych – czas pokaże. Pytanie, w którą stronę rozwijać własną ofertę produktów funkcjonalnych – poza najczęściej spotykanym i sprawdzonym już dodawaniem wapnia. Jak na razie mleczarnie i koncerny ostrożnie podchodzą do tematu tzw. „nowej” żywności.

OSM Piątnica jest liderem rynku śmietan, ma przywiązaną grupę konsumentów, którzy nie wyobrażają sobie używania innej śmietany niż z Piątnicy – dlatego tę kategorię będziemy dalej rozwijać. Jednocześnie uważamy, że naturalnym rozwiązaniem jest zaoferowanie konsumentom produktu łączącego w sobie najlepsze cechy śmietan z Piątnicy (od 2003 r. mamy w ofercie również naturalną Śmietanę Jogurtową 10% tłuszczu) oraz walory odżywcze i prozdrowotne jogurtu. Właśnie taki jest nasz najnowszy produkt – Jogurt Milandia z mascarpone – gęsty jak śmietana i „lekki” jak jogurt. Zawiera 7% tłuszczu, a gęstą konsystencję zawdzięcza nie zagęstnikom i stabilizatorom, ale dodatkowi świeżego serka mascarpone – wyrabianego wyłącznie z zagęszczonej śmietanki.

Technologię wytwarzania Jogurtu Milandia można porównać do tej, którą wytwarzane są jogurty typu bałkańskiego. Jogurt naturalny, gęsty z mascarpone Milandia – to kolejna po serach twarogowych w plastrach (Milandia Ogród Smaków) nowość w kategorii produktów z dodatkiem mascarpone i jednocześnie pierwszy jogurt w ofercie Piątnicy.

Naszym wyznacznikiem było, jest i będzie poszukiwanie niestandardowych rozwiązań technologicznych – bardzo trudnych w realizacji, ale pokazujących świeże spojrzenie na produkt mleczarski. Jeszcze w lipcu br będzie dostępny w sprzedaży tradycyjny jogurt naturalny wyprodukowany wyłącznie z pasteryzowanego mleka i żywych kultur bakterii – bez dodatku mleka w proszku.

copyright
Nathusius Investments Sp. z o.o © 2008-2019
02-920 Warszawa
ul. Powsińska 23/6
tel: 22 642 43 12, fax: 22 642 36 25