Jogurty naturalne: Białe runo

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 3/2012 (52)

Ciekawy produkt:

Jogurt naturalny lekki Bieluch 0% to część szerszej linii produktów lekkich, które produkowane są wyłącznie z naturalnych składników. Każdy świadomy konsument doceni je z racji łatwo przyswajalnego wapnia, witamin i składników mineralnych, które w znacznym stopniu uzupełnią ich zalecane dzienne spożycie.

Produkt rekomendowany przez Centrum Leczenia Otyłości.

Producent: Bieluch (SM)

Różnice pomiędzy jogurtem naturalnym a greckim

Ktoś mógłby zadać pytanie, czym tak właściwie różni się jogurt grecki od naszego swojskiego jogurtu naturalnego. Otóż pierwszą i niepodważalną różnicą jest charakterystyczny smak i konsystencja. Grecki jest bardziej gęsty i kremowy, co jest wynikiem procesu produkcyjnego. Pierwszy etap produkcji jogurtu greckiego jest w zasadzie taki sam, ale różnice występują w trakcie dojrzewania i konfekcjonowania. W drugiej części procesu produkcyjnego już po dodaniu bakterii, mleko jest rozlewane do kubeczków, zanim jeszcze zdąży sfermentować. Zatem proces fermentacji zachodzi dopiero w opakowaniu finalnym. Dzięki takiej procedurze produkt ma więcej białka, mniej cukru niż tradycyjne jogurty oraz ma większe zdolności zakwaszające, przy czym jego smak pozostaje bardzo delikatny.

Najważniejsze jednak w jogurcie są bakterie szczepów Lactobactillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, dzięki którym z mleka powstaje jogurt. Bakterie te nadają jogurtowi kwaśny smak, zmieniają laktozę w kwas mlekowy. Bez przeszkód pokonują barierę soków żołądkowych, bezpiecznie docierając do jelit. Tam obniżają pH przewodu pokarmowego, jednocześnie go zakwaszając. To z kolei nie tylko sprzyja wchłanianiu się wapnia i żelaza, ale uniemożliwia rozwój szkodliwych bakterii, które powodują choroby.

Jogurt a zdrowie

Jak rekomendują dietetycy napoje fermentowane, do których zaliczany jest jogurt, to nasz naturalny sprzymierzeniec w zachowaniu zdrowia i urody. Korzystne oddziaływanie jogurtów na zdrowie człowieka wiąże się z ich wartością odżywczą i fizjologiczną. Dlatego współczesna dietetyka uważa, że jogurty powinny stać sie naszym ulubionym codziennym napojem, który nie tylko gasi pragnienie, ale jest cennym źródłem białka, wapnia oraz wielu składników odżywczych. Jogurt naturalny uważany jest też za produkt niskokaloryczny. Przykładowo wartość kaloryczna 100 g jogurtu naturalnego wynosi zaledwie 42 kcal, a jogurtu naturalnego o zawartości 2% tłuszczu – 60 kcal. Dla porównania jogurt owocowy o zawartości 1,5% tłuszczu – może mieć 84 kcal.

Nie bez znaczenia są też właściwości terapeutyczne i profilaktyczne. W porównaniu z mlekiem jogurt wyróżnia się wyższą przyswajalnością białek i tłuszczu oraz większą zawartością wit. A i wielu witamin z grupy B. Najważniejsze jednak w jogurtach są bakterie odpowiedzialne za procesy fermentacyjne, które wykazują właściwości lecznicze. Bakterie w jogurtach mają bowiem zdolność zasiedlenia się w przewodzie pokarmowym i hamowania rozwoju bakterii gnilnych i chorobotwórczych. Bakterie jogurtowe hamują rozwój wielu szkodliwych zarazków w jelitach, m.in. wywołujących salmonellozy, czerwonkę, a także zapalenia i wrzody żołądka oraz dwunastnicy. W wyniku tego procesu obniża się ryzyko zapadania na choroby jelit; przynoszą wyraźną ulgę w dolegliwościach przewodu pokarmowego, obniżają reakcje alergiczne na mleko, regulują pracę układu trawiennego oraz mają właściwości obniżania poziomu cholesterolu we krwi.

Uważa się, iż mleczne produkty fermentowane wzmacniają i pobudzają układ odpornościowy człowieka. Ze względu na dużą podaż wapnia jogurty stanowią też ważny element zapobiegający osteoporozie i leczący ją. Dzięki sporej ilości białka i tzw. peptydów czynnościowych oddziałują leczniczo na układ sercowo-naczyniowy i przewód pokarmowy.

Jogurty ułatwiają wchłanianie żelaza, obniżają poziom cholesterolu i wzmacniają odporność organizmu na choroby, pomagają przy zaparciach, wzdęciach, niedokwaśności żołądka, stanach zapalnych jelit, dobrze wpływają na wydzielanie żółci i soków trawiennych. Dieta bogata w jogurty z żywymi kulturami bakterii jest szczególnie ważna dla kobiet, ponieważ zdrowe bakterie probiotyczne zapobiegają zakażeniom dróg moczowych. Regularne jedzenie jogurtu zaleca się szczególnie w czasie i po kuracji antybiotykowej.


Strona 5 z 6