Produkty śniadaniowe:  Drink & go

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 4/2018 (89)
Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska

Jacek Wyrzykiewicz

PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska

Kategoria produktów śniadaniowych dynamicznie rozwija się i jest kategorią rosnącą. Konsumenci dojrzeli, poznali wiele nowych produktów, które idealnie można wykorzystywać podczas śniadań. Pojawiły się nowe segmenty i kategorie produktów, widoczne jest większe zróżnicowanie oferty, wyższa jakość. Do tego dochodzi szereg zmian nawyków konsumentów. Coraz mocniej dają się odczuć trendy promujące naturalną żywność, bez udziału chemii i inżynierii genetycznej. Konsumenci oczekują produktów, które będą w pełni naturalne, a przez to bezpieczne dla zdrowia. Hochland Polska wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom i dlatego wprowadza produkty „wolne” od modyfikacji genetycznych w całym łańcuchu dostaw.

Sery to jeden z najpopularniejszych składników śniadań, a w ofercie Hochland jest mnóstwo hitów. Sery kremowe topione są szczególnie cenione na śniadania za swój smak, Almette to marka, która nie ma sobie równych, Hochland Kanapkowy także bardzo szybko dołączył do grona liderów w swojej kategorii. Jest też cała linia wyśmienitych serów żółtych Hochland. W naszej ofercie pojawiło się sporo nowości. Hochland Kanapkowy o niezwykle wyrazistym smaku dostępny jest teraz w wersji Mini. Podzielony na 4 porcje jest gotowy, aby „wyskoczyć” na spacer, do pracy lub na wycieczkę. Nowy Hochland Kanapkowy Mini dostępny jest w trzech wariantach: o smaku Śmietankowym oraz miks smaków – Śmietankowy i Ze szczypiorkiem oraz Śmietankowy i Z ogórkiem i koperkiem. Ten kremowy serek twarogowy zachwyca intensywnymi składnikami, wyrazistym smakiem i wspaniałą konsystencją. Kanapkowy serek z charakterem w formacie Mini, to odpowiedź Hochland Polska na potrzeby współczesnych konsumentów – aktywnych, wymagających i ceniących praktyczne rozwiązania. Almette także dostępne w opakowaniu z czterema miniporcjami. Mini Almette to wygodne rozwiązanie dla wszystkich, którzy w każdej sytuacji chcą jeść świeży i naturalny serek oraz dzielić się tym, co najlepsze! Najwyższej jakości 100% naturalne składniki sprawiają, że serek Almette zachwyca niepowtarzalnym smakiem nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Jedna mini porcja wystarczy do przygotowania 1-2 kanapek, dzięki czemu podczas każdego posiłku, kiedy tylko przyjdzieochota – możemy sięgnąć po świeżą porcję serka. Do wyboru są trzy najpopularniejsze warianty smakowe – śmietankowy, z ziołami i jogurtowy. Także sery żółte Hochland są polecane przez dietetyków. Nie zawierają konserwantów, stanowiąc jednocześnie bogate źródło cennego wapnia i składników odżywczych. To wszystko wpływa na to, że sery Hochland mają znakomity i naturalny smak.


Rozwiązanie problemu laktozy

Jogurt może być dobrym rozwiązaniem w sytuacji problemów wynikających z niedoboru laktazy. Czasami, w organizmie zmniejsza się zdolność do trawienia cukru mlekowego tzw. laktozy, a laktozy w jogurtach jest relatywnie mało. Dlatego właśnie organizm osoby dorosłej lepiej przyswaja produkty mleczne w postaci jogurtu niż mleka.

Węglowodany złożone w jogurtach śniadaniowych

Kolejnymi elementami jogurtów śniadaniowych są węglowodany złożone, wprowadzone do jogurtów pod postacią wszelkiego rodzaju płatków ziaren zbóż. Dobrze skompilowane jogurty śniadaniowe mogą być źródłem błonnika pokarmowego, który jest potrzebny do zwiększenia perystaltyki jelit. Reguluje on procesy trawienne, hamuje napady głodu i usuwa toksyny z organizmu. Źródłem błonnika mogą być płatki owsiane, pszenicy, jęczmienia, żyta, owsa, ryżu, gryki i prosa, amarantus, suszone owoce, banany, siemię lniane, migdały, pestki słonecznika.

Najbardziej popularnym dodatkiem są płatki owsiane. Występują one jako samodzielny półprodukt w jogurtach śniadaniowych (owsianki) lub jako składnik mieszanek zbożowych.

Ciekawy produkt

W szerokiej palecie jogurtów, produkty z owsianką wyróżniają się na półce i zwracają uwagę konsumentów poszukujących zdrowego, wartościowego i kompleksowego posiłku. Znana polska marka ma w tym względzie wiele do zaoferowania: mleko, płatki owsiane, ziarna owsa oraz kawałki owoców. To dobry sposób na kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych poprzez m.in. dostarczenie do organizmu wapnia, pełnowartościowego białka oraz błonnika. Co ważne, w jogurtach z owsianką marki Mlekovita nie ma konserwantów, sztucznych aromatów i barwników.

Jogurt z owsianką staje się świetną alternatywą jako pierwsze lub drugie śniadanie, jako deser lub przekąska.

Producent: Grupa Mlekovita.


Owoce, bakalie i warzywa

Kolejnym elementem jogurtów śniadaniowych są bakalie, owoce lub pulpy owocowe oraz warzywa. Bakalie dostarczają produktowi naturalnej słodyczy, błonnika, wielu cennych witamin oraz składników mineralnych. Do klasycznych bakalii zaliczyć należy wszelkiego typu orzechy, migdały lub susze owocowe. Jeżeli chodzi o owoce świeże to mogą być one dodawane w postaci rozdrobnionych owoców, wsadów owocowych lub soków. Nowym trendem w liniach jogurtów śniadaniowych jest wprowadzanie do nich nut warzywnych, co korzystnie wpływa na smak końcowy produktu jak i wartość odżywczą.

Froothie – żywność, którą można wypić

Za granicą rozwija się nowy trend opracowywania żywności – w formie łatwych do wypicia drinków. Napoje te mają tak skompilowany skład, że w pełni zapewniają podstawowe wymagania organizmu. Wyroby te mogą występować w postaci jogurtów, szejków lub smoothie. Produkty te dość skutecznie uzupełniają ofertę produktów z segmentu on the go. Pakowane są one najczęściej w butelki, rzadziej w kartony. Cechą charakterystyczną tych produktów jest zwiększona ilość białka oraz oryginalne smaki. W przekazach marketingowych wyraźnie podkreślane są: wysoka zawartość białka, smak produktu oraz rodzaj użytego dodatku (płatki, witaminy, składniki mineralne). Do najczęściej oferowanych smaków należą klasyczny czekoladowy, waniliowy, truskawek, owoców leśnych oraz bananów. Coraz częściej stosuje się mieszanki smakowe, np. truskawki z wanilią, banany z cynamonem i miodem, truskawki, banany i quinoa lub banany z truskawkami. Oryginalne smaki to: słony karmel, kokos, owoce tropikalne (mango z brzoskwinią) lub zimna kawa.

Przykładami tego typu produktów są m.in. produkty pod markami Silk (Mom Endeavors), Nosh (śniadanie w butelkach), Bolthouse Farms (śniadanie smoothie), Carnation (Breakfast Essentials), Rokeby Farms (Whole proteine smoothie), Wheetabix (Breakfast drinks), Lala (jogurty greckie, smoothie).

Nowy produkt w kategorii

Serki do smarowania marki Wypasione wchodzą na rynek z początkiem nowego roku szkolnego. Produkt przeznaczony jest do śniadań, na kanapki. Ta dobrze znana i pozytywnie kojarzona marka debiutuje w nowej, bardzo konkurencyjnej kategorii. Jej potencjał może przynieść duże ożywienie w atrakcyjnej dla konsumentów i handlowców grupie produktowej. Dostępne smaki serków Wypasionych to: naturalny, z ziołami oraz ze szczypiorkiem. Gramatura 125 g.

Producent: Grupa Mlekovita.


Rynek w Polsce

Polski rynek produktów śniadaniowych wciąż się kształtuje. Najbardziej aktywnymi producentami są firmy Zott Polska oraz Danone. Z polskich producentów warto zwrócić uwagę na firmy: Bakoma, Grupa Mlekovita, Łowicz (OSM) oraz Grupa Polmlek.

Na naszym rynku jogurty śniadaniowe oferowane są na razie głównie w różnego typu pojemnikach (opakowania jedno- i dwukomorowe, z topperami). Ciekawym produktem są jogurty marki LaVita z mleczarni Łowicz OSM oraz Activia (Danone). Wielkość opakowań, w zależności od producenta, waha się od 150 g do 300 g.

Firma Zott Polska w ostatnim roku postawiła na odświeżenie i rozwinięcie nowych kategorii. W swoim portfolio posiada jogurty śniadaniowe w linii Jogobella (Jogurt 8 zbóż i Jogobella Musli). W ofercie Zott Polska od lat królują też kaszki pod marką Smakija oraz ryż na mleku pod marką Belriso – chociaż produkty te są bardziej popularne jako miła przekąska niż danie na śniadanie.

W ofercie firmy Danone znajdziemy jogurty pod marką Activia, które w swoim składzie mają zboża (Activia z musli) lub siemię lniane (Activia owocowa do picia z siemieniem lnianym, w butelce).


Spośród polskich producentów najbardziej rozwinięte portfolio ma Bakoma. W jej ofercie znajdziemy owocowe jogurty pod markami 7 zbóż, 7 zbóż musli oraz jogurty 7 zbóż Men. Grupa Mlekovita w swoim portfolio śniadaniowym posiada jogurty truskawkowe i bananowe z owsianką. Bardzo ciekawą linię w ostatnim roku zaproponowała mleczarnia Łowicz (OSM). W jej portfolio znajdziemy linię LaVita, a wśród niej jogurt jabłkowy z burakiem ćwikłowym i zbożami, Jogurt LaVita marchwiowo-pomarańczowy ze zbożami oraz jogurt LaVita wieloowocowy ze zbożami, w butelkach 400 g.

Z kolei w ofercie Grupy Polmlek na uwagę zasługują jogurty z topperami: Jogurt z jabłkami, rodzynkami i cynamonem oraz Jogurt malinowy oba z musli kokosowym. W galanterię śniadaniową można również półformalnie wpisać linię Poezja w dwupakach z jogurtem kremowym i dodatkami śniadaniowymi.

Produktami, które aspirują do bycia śniadaniowymi wytwórcy zaliczają obecnie również jednoporcjowe serki twarożkowe i topione. Duża wygoda opakowania, możliwość łatwego wykorzystania sprawiają, że są dobrymi towarzyszami nie tylko pierwszego czy drugiego śniadania, ale również letnich eskapad. Do takich produktów zaliczyć Można Mini Almette, Mini Kanapkowy Hochland czy serki topione jednoporcjowe Grupy Mlekovita (Deliser, Gouda), Sertop i Mońki (MSM).

Strona 2 z 2