Produkty wysokobiałkowe: Czas na proteiny

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 4/2017 (83)

Nadmiar białka

Badania wskazują, że nadmiar białka również nie jest wskazany. Jednym z elementów aminokwasów jest azot, którego nadmierna podaż w organizmie może być szkodliwa. Niewykorzystany do budowy białek ustrojowych zawarty w białku azot musi zostać wydalony z organizmu. Nadmiar spożywanego białka w stosunku do zapotrzebowania ustroju powoduje zwiększenie ilości wydalanych związków azotowych, co powoduje nadmierne obciążenie nerek i wątroby. Nadmiar białka może spowodować biegunki, objawy kwasicy, odwodnienie, hiperamonemię i gorączkę.

Specjaliści wskazują, że długotrwałe stosowanie diety wysokobiałkowej może prowadzić do zwiększonego wydalania wapnia z moczem, a tym samym zwiększenia ryzyka osteoporozy, jeżeli dodatkowo diecie wysokobiałkowej nie towarzyszy zwiększenie spożycia wapnia i witaminy D.

Bardzo często nadmierne spożycie białka wiąże się przeważnie ze zwiększeniem konsumpcji mięsa, wędlin i serów, które zawierają dużo tłuszczu, co może prowadzić do rozwoju otyłości oraz zaburzeń gospodarki lipidowej, miażdżycy i nadciśnienia tętniczego.

Jednocześnie, zbyt duże spożycie białka może prowadzić do rozwoju kamicy nerkowej oraz dny moczanowej (związanej z odkładaniem się kryształów moczanu sodu – najczęściej w stawach, co objawia się atakami bardzo silnego bólu, obrzękiem i ograniczeniem ruchomości). Dlatego stosowanie diety wysokobiałkowej powinno być powadzone jedynie w sytuacjach uzasadnionych.

Dieta wysokobiałkowa w żywieniu sportowców

Jedną z grup, które stosują dietę wysokobiałkową są sportowcy. Za uzasadnienie tego typu działań podaje się, że białko ma właściwości budulcowe i odbudowujące stare tkanki. Dieta wysokobiałkowa zatem polecana jest sportowcom zajmującym się głównie sportami siłowym oraz chcącym zmniejszyć poziom tkanki tłuszczowej w organizmie. Mechanizm diety polega na dostarczaniu organizmowi dużych ilości pełnowartościowego białka, które buduje głównie tkankę mięśniową. W tej sytuacji należy ograniczyć w diecie tłuszcz i węglowodany, a zwiększyć podaż białka. Diecie powinna towarzyszyć seria intensywnych treningów fizycznych.

Dieta wysokobiałkowa polega na dostarczeniu organizmowi sportowca białka zwierzęcego w ilości nie większej niż 2 g/kg masy ciała, czyli około 150-180 g na dobę. Powinna być zachowana reguła właściwej podaży energii do wysiłku fizycznego, w tym dostarczenie odpowiedniej ilości węglowodanów, aby można było utrzymać odpowiednio wysokie obciążenie treningowe. Źle dobrana dieta i brak odpowiedniej ilości energii mogą spowodować wydatne obniżenie wyników. Dieta powinna być tak zestawiona, by uwzględniać odpowiednią podaż białka i tłuszczu, oraz mikro- i makroelementów.

Dieta wysokobiałkowa „w cywilu”

Inną grupą która upodobała sobie dietę wysokobiałkową są osoby, które szybko oczekują sukcesów w gubieniu nadmiernej ilości kilogramów. W dobie pogoni za idealną sylwetką ludzie są zdolni do wszelkiego typu eksperymentów, byleby tylko uzyskać zadowalające efekty. Jedną z takich metod jest dieta wysokobiałkowa, która uważana jest za jedną z bardziej skutecznych diet w procesach redukcji masy ciała.

Dieta wysokobiałkowa polega przede wszystkim na ograniczaniu spożycia tłuszczu, przy jednoczesnym dostarczaniu organizmowi większej ilości białka. Specjaliści uważają, że tę metodę odchudzania należy stosować bardzo ostrożnie, nie dłużej niż przez 3-4 tygodnie. Zbyt długi czas stosowania tego typu diety prowadzić może do zakwaszenia organizmu, a w efekcie do nadmiernego obciążenia trzustki, nerek oraz artretyzmu. Dlatego specjaliści doradzają, byśmy, chcąc chudnąć dalej, po miesiącu zastąpili ją zwykłą dietą niskokaloryczną.

Produkty wysokobiałkowe na rynku polskim

Produkty mleczarskie o podwyższonej zawartości białka są szerzej obecne w Polsce od 2015 roku. Produkty wysokobiałkowe znalazły swoje miejsce nie tylko w sklepach specjalistycznych, ale także na zwykłych półkach sklepowych. Obecnie możemy kupić zarówno mleko proteinowe i napoje mleczne jak również jogurty i serki.

Opakowania

Produkty wysokoproteinowe kierowane są do ludzi aktywnych. W zasadzie powinny spełniać kryteria produktów wygodnych do spożycia i utylizacji opakowania w wersji on-the-go lub grab&go. Produkty wysokoproteinowe oferowane są głównie w butelkach o gramaturze 225-236 ml, kartonikach 350 g lub kubeczkach (180-200 g).

Strona 4 z 5