Opakowania: Opakowania w mleczarstwie

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Biznes 2/2017 (28)

Folie sztuczne

Folie sztuczne znalazły szerokie zastosowanie szczególnie w serowarstwie, gdzie wyroby mogą być pakowane w zależności od systemu pakowania, w postaci kostek (sery żółte i białe) lub plasterków umieszczonych na blistrach (żółte, twarogi, sery topione). Pokrywająca opakowanie folia daje szansę na atrakcyjną pod kątem wizerunkowym komunikację marketingową z klientem, jak również elegantszą prezentację samego produktu, który jest bardzo dobrze widoczny przez opakowanie. Dodatkowym atutem jest też zastosowanie m.in. techniki zamykania open-close, co pozwala na ekonomiczne korzystanie z produktu.

Obecnie producenci stosują kilka systemów pakowania z użyciem folii. Do najpopularniejszych metod należą: Flow-pack, czyli poziome pakowanie, w wyniku czego powstaje opakowanie z trzema zgrzewami); pionowy system pakowania materiałów sypkich; metoda pakowania w blistry, czyli gdy do pakowania stosujemy rodzaj opakowania z folii sztywnej (wytłoczki oddające kształt produktu); przygrzewanie termiczne blistrów do kartoników; metoda skin, czyli proces w którym produkt ułożony na kartoniku pokryty jest szczelnie przylegającą folią obkurczoną próżniowo. Inną metodą pakowania jest system zwany koperciarką (celofanowanie) – zapakowanie produktu poprzez obłożenie go folią w sposób przyległy, pakowanie w folie termokurczliwe (opaski, tunel grzewczy) czyli obkurczanie termiczne przy użyciu maszyn grzewczych oraz konfekcjonowanie – porcjowanie i pakowanie.

Opakowania foliowe z nadrukiem

Do pakowania produktów mleczarskich (mleko) można wykorzystać taśmy trójwarstwowe PE koekstrudowane (współwytłaczane) białe lub czarno-białe. Materiał ten, w dużym stopniu ogranicza dostęp światła do pakowanego mleka, szczególnie w zakresie długości fal niekorzystnych dla zachowania smaku.

Kolejnym typem opakowań są laminaty, które mogą być dwuwarstwowe oraz trzywarstwowe. Laminaty umożliwiają optymalne zabezpieczenie pakowanych produktów przed wpływem czynników zewnętrznych, w tym m.in. tlenu, pary wodnej, światła i promieniowania UV. Stosując laminaty wysokobarierowe można znacznie wydłużyć okres przydatności wielu produktów spożywczych, jak i innych artykułów nieżywnościowych. Opakowania z laminatów, w zależności od potrzeb i rodzaju pakowanego produktu, charakteryzują się odpowiednią wytrzymałością mechaniczną, ze względu na łączenie ze sobą różnych rodzajów folii.

Do głównych korzyści płynących z zastosowania laminatów zalicza się m.in. doskonałą ochronę pakowanego produktu; zwiększenie wytrzymałości opakowania; możliwość zaprojektowania odpowiedniej barierowości, poprzez dobór poszczególnych warstw, nadruk międzywarstwowy, (dzięki któremu wzrasta estetyka nadruku), a także zabezpiecza przed uszkodzeniami w procesie pakowania, przechowywania i transportu zapakowanych produktów. Laminaty są materiałami o wysokiej barierowości na których można dokonać nadruk fleksograficzny do 8 kolorów.

Laminaty dwuwarstwowe obejmują m.in. kombinację warstw: CCPkr//PE, BOPP// BOPP, BOPP//CPP, BOPP//mPE, PET//mPE. Z kolei laminaty trzywarstwowe mogą obejmować kombinacje warstw określanych jako: BOPP//PETmet//mPE; PET//PETmet//mPE; PET// AL//mPE; BOPP//BOPPmet//mPE. Materiały z nadrukiem powierzchniowym pokryte są lakierem nawierzchniowym lub termozgrzewalnym.

Opakowania wygodne dla dzieci – tubki

Jednym z opakowań stosowanych w produktach dla dzieci są tzw. septyczne stojące tubki (stand-up pouch) z zakrętką. Opakowania te wprowadzają do mleczarstwa od kilku lat pewien pierwiastek innowacyjności i stosowane są coraz szerzej w wielu sektorach przemysłu spożywczego. W mleczarstwie pakuje się w tego typu opakowania różnego typu desery mleczne oraz pulpy owocowo-warzywne w kompozycji nabiałowej. Produkty te łatwe są do trzymania i użycia przez dzieci i młodzież, a także do utylizacji.

Jest to opakowanie przyjazne dla środowiska, bowiem nie zawiera aluminium i ma wysoką barierę ochronną co zapewnia długi czas przydatności produktu do spożycia; przez określony czas może chronić produkt, nawet w temperaturach niechłodniczych Jest poręczne, lekkie i wygodne w użyciu. Bardzo atrakcyjne wizerunkowo.

Opakowania papierowe i kartonowe

W przemyśle mleczarskim kartony stanowią istotny segment rynku. Kartony dzielimy na opakowania papierowe, opakowania klapowe, fasonowane oraz kaszerowane oraz wielowarstwowe.

Strona 5 z 6