Rynek międzynarodowy: Białoruś -Przetwórstwo mleka i rynek produktów mlecznych Białorusi
Współpraca zagraniczna
Biorąc pod uwagę pomostową wartość białoruskiego rynku, istnieje duże zainteresowanie Białorusią w Unii Europejskiej. Do poważniejszych graczy zaliczyć należy Łotwę, która już od dłuższego czasu prowadzi rozmowy mające na celu organizację łotewskiej przetwórni mleka w rejonie Witebska lub Mohylewa.
Także na świecie Białoruś znajduje wielu interesujących partnerów dla przemysłu mleczarskiego. W 2015 roku planowane jest otwarcie białorusko-lankijskiego konsorcjum przetwórstwa mleka i mięsa, opartego na białoruskich technologiach. Do tego czasu białoruska mleczarnia JSC, będzie realizowała długoterminowe dostawy na Sri Lankę żywności dla niemowląt, mleka w proszku i serów, co potwierdziło obustronnie podpisane w 2014 roku memorandum.
Popyt na rynku krajowym
Popyt na mleko na białoruskim rynku, podobnie jak w innych krajach Wspólnej Przestrzeni Gospodarczej nie jest zgodny z przyjętymi normami medycznymi i wynosił per capita w 2012 r. – 281 kg rocznie (76% normy). Dla porównania: w Rosji – 249 kg (75%), w Kazachstanie – 221 kg (85%). Spożycie mleka i przetworów mlecznych w rozwiniętych krajach Ameryki Północnej i Unii Europejskiej w analogicznym okresie wynosiło ponad 200 kg na osobę, a w krajach rozwijających się – poniżej 70 kg na osobę rocznie. W 2013 r. spożycie mleka i przetworów mlecznych na Białorusi spadło do 260 kg.
Przed białoruskim rynkiem mleczarskim jeszcze dużo wyzwań na przyszłość, jednakże na pewno jawi się on jako perspektywiczny, szczególnie w wymiarze pomostowym pomiędzy UE a Wspólnotą Niepodległych Państw. Warto więc śledzić jego osiągnięcia i rozważyć swoją obecność np. poprzez inwestycje, gdyż możliwości współpracy gospodarczej z Białorusią są naprawdę bardzo duże, także dla polskich firm.
Źródło:
- Ministerstwo Rolnictwa RB
- Narodowy Komitet Statystyczny Białorusi
- Agencja Inwestycyjna Juniter
- Informacyjno-analityczna Agencja Biznes-Nowosti