Rynek międzynarodowy: Białoruś -Przetwórstwo mleka i rynek produktów mlecznych Białorusi

Robert Stawski
Forum Mleczarskie Biznes 1/2015 (20)

Eksport

Białoruski eksport produktów mlecznych w pierwszych dziewięciu miesiącach 2014 r., według danych Ministerstwa Rolnictwa RB, kształtował się w wymiarze ilościowym na poziomie 2,5 mln ton, co stanowiło o 7,4% mniej niż w okresie styczeń-wrzesień 2013 roku. W ujęciu wartościowym eksport produktów mlecznych wzrósł o 0,4% i wynosił 1735,6 mln USD. W pierwszych dziewięciu miesiącach 2014 r., największy udział w eksporcie miała produkcja wyrobów pełnomocnych, zarówno w wymiarze ilościowym, jak i pod względem wartości. We wskazanej grupie asortymentowej odnotowano także największy wzrost cen w porównaniu z okresem od stycznia do września 2013 roku.

Potencjalny wolumen eksportu produktów mlecznych Republiki Białoruś w 2015 roku może wzrosnąć do 5-5,5 mln ton, co stanowi ok. 50% całości produkcji. Ich głównym odbiorcą nadal będą kraje Wspólnej Przestrzeni Gospodarczej (Białoruś, Kazachstan, Rosja) - 93%, a ok. 1 mln ton trafi do Wenezueli, Iranu, krajów Afryki i Unii Europejskiej. Według raportów analitycznych International Dairy Federation (IDF) Białoruś na liście największych światowych eksporterów produktów mlecznych (z wyłączeniem handlu wewnątrz UE) do 2012 roku zajmowała: 5. miejsce w segmencie twardych i półtwardych serów (6% światowego eksportu) i mleka odtłuszczonego w proszku (4%), a 7. miejsce w segmencie mleka pełnego w proszku. W strukturze obrotów światowego handlu produktami tłuszczowymi, eksport z Białorusi stale rośnie, dzięki czemu RB dołączyła do pierwszej trójki, osiągając 8% poziom w całości światowego eksportu tłuszczów, wyprzedzając Stany Zjednoczone (7%) i Australię (7%). W tym segmencie gospodarki Białoruś jest druga po Nowej Zelandii (49%) i UE (19%).



Strona 3 z 5