Wszyscy kochają cheddara

Aleksandra Karpińska
Forum Mleczarskie Praktyka 2/2011 (05)

Wybrany asortyment

Producent/Nazwa produktu/Gramatura

Euroser
Cheddar Pilgrims 3,3 kg
Cheddar White 3,3 kg
Sage Derby – Cheddar z szałwią 3 kg

Jansen
Cheddar Extra Mature 2,5 kg
Just Delicious 2,5 kg
Cheddar Village Oak 4 kg
Vintage Cheddar 4 kg
Mature Cheddar Rich & Creamy 2,5 kg
Sage Derby – Cheddar z szałwią 2 kg
Windsor Red – Cheddar z Brandy i Porto 2 kg

Mlekovita (GK)
Ser Cheddar ok. 2,5 kg

Temar (PPH)
Cheddar 2,5 kg
Cheddar Red 2,5 kg

Profesjonalista w każdym calu

Pracownik stoiska serowego powinien znać osobliwości serów, które ma w ofercie. Warto również jednak mieć wiedzę, która wykracza poza właściwości sera, a dotyczy także sposobów jego zastosowania. Konsument doceni to, że pracownicy wyjdą poza schemat obowiązków, a dla nich samych może to być miłe urozmaicenie pracy. Ale do rzeczy: cheddar nadaje się na deskę serów, na koreczki, jak i do celów kulinarnych. Z deską serów kojarzy się oczywiście wino. Jak dobrze doradzić klientowi, jakie wino będzie pasowało do cheddara? Jest parę wskazówek, które można podsunąć klientowi. Po pierwsze przy wyborze wina do sera powinno się uważać na to, żeby siła smaku jednego z tych produktów nie przebiła drugiego. Silniejszy smak cheddara powinien iść w parze z silniejszym smakiem wina, np. Cabernet. Do łagodnego cheddara będzie natomiast pasował np. Chardonnay. W internecie można znaleźć bardzo dużo stron ze wskazówkami jak dobrze łączyć sery z winami. Warto wyjść naprzeciw oczekiwaniom klienta, a nawet zaskoczyć go swoim zaangażowaniem. Klient zadowolony z obsługi na pewno nieraz wróci do danego stoiska.

Uchronić od globalizacji

Wielka Brytania jest ojczyzną cheddara, który jest tam serem najczęściej wybieranym przez konsumentów. Również na rynkach międzynarodowych (szczególnie amerykańskim) jego pozycja jest bardzo silna. Wiąże się z tym jego produkcja w licznych państwach. Co ciekawe z każdym rokiem wzrasta na rynku brytyjskim ilość cheddara wyprodukowanego poza granicami Wielkiej Brytanii, ze względu na jego konkurencyjną cenę. Tymczasem chociaż sama nazwa cheddar nie jest chroniona, to czternastu wytwórców pochodzących z West Country zdobyło Chronioną Nazwę Pochodzenia dla produktu o nazwie West Country Farmhouse Cheddar. Ser ten musi powstać na farmie w hrabstwach Devon, Cornwall, Dorset lub Somerset z lokalnie wyprodukowanego mleka i przy użyciu tradycyjnych metod produkcji tego gatunku sera. Przy produkcji West Country Farmhouse Cheddar musi zostać użyta podpuszczka, proces czedaryzacji powinien być wykonany ręcznie, nie powinno się używać żadnych barwników, a ser powinien dojrzewać przynajmniej 9 miesięcy.

Strona 3 z 3