Wszyscy kochają cheddara
Cheddar, to ser uwielbiany na całym świecie. Pewnie dlatego otworzono w Kanadzie jego muzeum. Własne muzeum to jednak niejedyna rzecz, którą cheddar może zaskoczyć.
Podpuszczkowy, twardy, angielski
Wszystkie sery są dobrym źródłem białka. Odróżnia je zawartość tłuszczu, wody, składników mineralnych oraz wit. z grupy B. Niektóre znane są wyłącznie osobom, które zamieszkują okolice miejsca produkcji. Inne znają konsumenci na całym świecie. Do tej drugiej grupy serów należy cheddar.
Serem podpuszczkowym nazywamy ser, który powstaje poprzez ścinanie mleka podpuszczką. Podpuszczka natomiast to enzym trawienny. Do ścinania masy serowej można użyć podpuszczki naturalnej, mikrobiologicznej bądź genetycznie modyfikowanej. Sery podpuszczkowe dzielimy na miękkie, twarde i topione, a cheddar należy do twardych. Do serów podpuszczkowych twardych należą sery typu szwajcarskiego, holenderskiego, szwajcarsko-holenderskiego, włoskiego, bałkańskiego oraz angielskiego – Cheddar jest angielski.
Było sobie miasto
Cheddar jest miastem położonym w hrabstwie Somerset w płd.-zach. części Wielkiej Brytanii. Uważa się, że to mieszkańcy tego miasta po raz pierwszy wyprodukowali cheddar. W dawnych czasach hrabstwo Somerset uważane było za główny ośrodek mleczarski w Wielkiej Brytanii. I choć brakuje źródeł, które jednoznacznie wskazywałyby na początek produkcji tego gatunku sera, to w oficjalnych księgach rachunkowych króla Henryka II widnieje pozycja zakupu cheddara. Można zatem przyjąć, że w XII wieku ser zbliżony do dzisiejszego cheddara na pewno już był wytwarzany. Pozostaje kwestią niewiadomą, na ile tamten ser przypominał w smaku i wyglądzie dzisiejszy cheddar.