Twarogi konfekcjonowane: Jak na drożdżach

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Handel 4/2011 (47)

Krzysztof Kuś

Kierownik Działu Sprzedaży i Marketingu w Kalisz (OSM)

Kalisz (OSM) specjalizuje się w produkcji sera metodą ultrafiltracji. W naszej ofercie znajdują się zarówno produkty dla rynku detalicznego, jaki i dla specjalistycznego (cukiernie, piekarnie). Liderem pod względem sprzedaży w naszym zakładzie jest ser pakowany w wiaderka o pojemności 1 kg, który sprzedajemy pod marką Rodzinny oraz pod markami sieci handlowych. Aktywnie uczestniczymy w rynku zaopatrzenia cukierni i piekarni, gdzie stale notujemy znaczny wzrost sprzedaż. Produktem który zdobył uznanie klientów w tym sektorze jest Ser twarogowy sernikowy pakowany w wiadra 10 kg, który stale prezentujemy na targach i pokazach.

Wydaje nam się, że w najbliższym czasie szanse na większą sprzedaż będą miały produkty innowacyjne, produkty nastawnione na zdrowy styl życia i oferowane w wygodnym, funkcjonalnym opakowaniu – ułatwiającym przechowywanie produktu i zapewniającym jego bezpieczeństwo.

Kozia specjalność

Kozi serek śmietankowy oraz w wersjach smakowych to nisza rynku twarogowego. Pozycjonowany w grupie premium dostępny jest tylko dla nielicznych. Mimo to i tutaj widać, że producenci wolą różnicować rynek. Agro-Danmis niewątpliwie wyróżnia się okazałą i ekskluzywną formą opakowania (piramidka) przy jednoczesnym kierowaniu tego produktu do mniej zasobnego klienta. Turek Kozi to nowa specjalność Mleczarni Turek w innowacyjnym pojemniczku i jednocześnie kontynuacja produktów kozich od lidera segmentu jakim sam jest. Profesjonalistą segmentu jest bezapelacyjnie Soignon, marka firmy Eurial.

Ciekawy produkt:

W gąszczu ofert twarożków szczególnie wartym zainteresowania jest Hej! Twarożek kanapkowy z przyprawami i ze szczypiorkiem 125 g oraz naturalny 125 g i 180 g, produkcji mleczarni Radomsko (OSM). Zwraca tu uwagę nowoczesny design i szata graficzna opakowania. Ważna dla handlowców jest relatywnie znacząca znajomość marki Hej!, co mleczarnia ta osiąga dzięki aktywności w mediach, w tym w TV.

Ciekawy produkt:

Roladka Soignon 110 g/150 g to produkt na bazie mleka pasteryzowanego w wersji naturalnej i smakowej. Doskonale nadaje się do faszerowania warzyw i do sosów oraz na deskę serów. Producent oferuje roladki Soignon z czosnkiem i ziołami, Soignon z pieprzem, które są znakomitym dodatkiem do kanapek, warzyw i do sosów oraz jako składnik deski serów. Niezwykle cenioną nad Sekwaną jest wersja Soignon roladka z popiołem.




Strona 5 z 8