Jogurty pitne: Butelka rządzi

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 3/2011

Silna pozycja mleczarni Mlekovita (GK) to efekt przełomowego podejścia do koncepcji produktu. Mlekovita (GK) jako pierwsza napełniła butelkę PET jogurtem zawierającym dwa szczepy bakterii probiotycznych i dodała inne składniki funkcjonalne. W ten sposób powstała pierwsza tak zaawansowana technologicznie linia produktowa:

  • jogurt Polski truskawkowy – 250 g
  • jogurt Polski owoce leśne – 250 g
  • jogurt Polski różowy grejpfrut z zieloną herbatą – 250 g
  • jogurt Polski pomarańcza z melisą – 250 g
  • jogurt Polski jabłko z miętą – 250 g
  • jogurt Polski kawa z guaraną – 250 g
  • jogurt Polski wiśnia z żeń-szeniem – 250 g
  • jogurt Polski Aloes Omega3 – 400 g
  • jogurt Polski Liczi-Limonka – Omega3 – 400 g
  • jogurt Polski Żurawina-Granat – Omega3 – 400 g.

Kompleksowość i aktualność rynkową Mlekovita (GK) potwierdziła wprowadzając linię Menu B (B jak białko), która grupuje jogurty pitne 0%:

  • Menu B naturalny – 400 g
  • Menu B owoce leśne – 400 g
  • Menu B truskawka – 400 g.

Qjogurt to marka jogurtów skierowana do kobiet dbających nie tylko o orzeźwienie w letnie gorące dni, ale także poszukujących dodatkowych korzyści dla siebie. W erze, w której popularne jest hasło „więcej za mniej” Qjogurty zawierają nie tylko standardowe dobroczynne szczepy bakterii, ale i koenzym Q10. Grupa Polmlek zaproponowała tu warianty smakowe: jagody Acai, malina-dzika róża, limonka-cytryna-zielona herbata, malina-czerwona porzeczka, wanilia, wiśnia, grejpfrutowy. Produkty dostępne są w butelkach PET 250 g.

Warmia Dr Maciej Fiber+ to produkty z błonnikiem w butelkach PET 400 g o smakach jabłko-mięta, pomarańcza-cytryna, śliwka. Ta linia również w dużej mierze odpowiada Dr Maciej L. casei nawiązuje z kolei do popularnej idei probiotyków. Dostępne są smaki truskawka, brzoskwinia (250 g i 400 g).

Warmia Dr Maciej Kolagen to złożona w swej konstrukcji gama produktów:

  • zbożowy (400 g)
  • zbożowo-żurawinowy (400 g)
  • zbożowo-aloesowy (400 g)
  • zbożowo-miodowy (400 g)
  • zbożowo-malinowy (400 g)
  • zbożowo-truskawkowy (400 g)
  • zbożowo-pomarańczowy 400 g.

Grupa Polmlek to pierwsza firma, która wyprodukowała w Polsce jogurt pitny z kolagenem, wzbogacony w błonnik i wapń. Warto tu dodać, że kolagen jest najważniejszym białkiem w organizmie, ponieważ stanowi 30% całkowitej masy białka człowieka 70% masy białek skóry. Jogurt pitny zbożowy z kolagenem zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych: Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

Ostatnim osiągnięciem laboratoriów Grupy Polmlek są jogurty 0%, które tworzą gamę marki Zero Zero. Jogurty są butelkowane w plastikowe butelki 250 g i dostępne o następujących smakach: wiśnia, truskawka, ananas-zielona herbata i naturalny.

Oddzielną grupą produktów są Makulki. Wyroby tej marki w zdecydowany i niedający się pomylić z jakimkolwiek innym produktem sposób stanowią ofertę dla najmłodszych. Makulki dostępne są w wersji marchwiowo-jabłkowej, marchwiowo-truskawkowej, marchwiowo-bananowej i marchwiowo-malinowej, w butelkach PET, 250 g.

Producent: Grupa Polmlek/Maćkowy (ZM).



Strona 4 z 7