Sery żółte: Plastry jak ciepłe bułeczki

Jak poważnie jest to traktowany przez nich rynek pokazuje aktywność importerów. Firma EuroSer z powodzeniem plasuje na stoiskach tradycyjnych goudę z oliwkami, goudę z kminkiem, goudę z ziołami włoskimi oraz goudę z orzechami. Ofertę serów tego typu uzupełnia cheddar z winem. Temar (PPH) proponuje swoim kontrahentom ser Cheddar Sage Derby z szałwią (produkowany przez Ilchester), Gouda Basiron Marmelade z pomarańczą, Gouda Basiron Pesto Rosso z pomidorami, Gouda Basiron Pesto Verde z bazylią (Veldhuyzen), Gouda Frico z pieprzem, z kminkiem (FrieslandCampina) oraz ser kozi z dodatkiem czerwonego wina (wytwarzany przez Garcia Baquero). Ciekawy asortyment ma do zaproponowania firma Jansen: Windsor Red Cheddar z Brandy i Porto, Ser Kozi Rocinante z Rozmarynem lub Rocinante z Winem, kozi Hommage z Czosnkiem i Ziołami oraz Hommage z Kolendrą.
Sery bio

Innowacje w zakresie pochodzenia surowca użytego do produkcji sera żółtego, to przede wszystkim sery bio. Na polskim rynku poziom sprzedaży jest wyraźnie nieproporcjonalny co do potencjału i możliwości rynku. Segment ten obstawia firma Temar (PPH) oraz duży czeski przetwórca, mleczarnia Olma Polska proponująca swoim kontrahentom ser gouda w plastrach.
Temar (PPH) proponuje sery:
- bio: kozi plastry 48% firmy Andechser Molkerei (Niemcy)
- bio Mascarpone 250 g firmy Zueger (Szwajcaria)
- bio Mozzarella kulka w solance 125 g firmy Zueger (Szwajcaria)
- bio Ricotta 250 g firmy Zueger (Szwajcaria)
Na regionalną nutę

Wartość regionu i sympatię konsumentów dla niektórych z nich dostrzegła i wykorzystała Mlekovita (GK). Linia Zakopiańskie Specjały obejmuje atrakcyjne wizualnie opakowania kryjące sery: Ementaler z Zakopanego, Rolada Ustrzycka, mini Rolada Ustrzycka (także z pieprzem), Gołka Zakopiańska i Mini Gołka Zakopiańska. W swojej ofercie firma posiada również sery Warszawski, Białostocki, Edam Warmiński czy ser Mazowiecki. Podobną drogę – chociaż w zupełnie innej skali – obrała firma Marteks (import produktów słowackich marki Gazda) z serami regionalnymi Dedułki, serem Zbójnickim wędzonym w dymie oraz Parzenicą wędzoną. Silne więzy z regionem w nazewnictwie pozostawiła także Mlekpol (SM): ser Mrągowski, Koldamer, Królewski z Kolna, Sejdamer, choć nie wszystkie przeznaczyła do ogólnopolskiej dystrybucji.


