Twarogi: Białe szaleństwo
Tradycyjnie w pergaminie lub próżniowo
Produkty konfekcjonowane podstawowo, tj. pakowane próżniowo (zgrzewane) albo pakowane w pergamin (kostka, krajanka), umożliwiają sprzedaż twarogów w sposób estetyczny, choć bez dodatkowych fukcjonalności jakie niosą nieco droższe formy opakowań. Takie wyroby stanowią największą grupę spośród wszystkich twarogów konfekcjonowanych. Niska cena, łatwy transport i załadunek półki, śmiało przemawiają do handlowców i konsumentów wrażliwych na cenę. Ta forma, choć bardzo liczna, ma swoje wyraźne wady: ograniczona atrakcyjność wizualna oraz trudność w promocji marki na półce sklepowej. O ile w przypadku osób starszych, niezwracających często uwagi na producenta, nie ma to znaczenia, o tyle nowe generacje konsumentów są wrażliwe na opakowanie i łatwo ulegają urokowi kolorowego opakowania.


Produkty pakowane próżniowo posiadają w swojej ofercie m.in.: Bromilk (Twaróg Półtłusty Prawdziwy 350 g pakowany próżniowo), a Cuiavia Twaróg Tłusty Klinek oraz Twaróg Półtłusty Krajankę. Jednakże obecność w ich asortymentach bardziej nowoczesnych form produktu (Twaróg Chudy, Półtłusty i Tłusty Cuiavia) pokazuje chęć utrzymania konsumentów z różnych segmentów. Produkty konfekcjonowane w pergamin proponują również FigAnd, Sokołów Podlaski (OSM), Gostyń (SM), Grodzisk Mazowiecki (OSM), Jarocin (OSM).

Jak można wyróżnić się na półce, mimo tak ograniczonych możliwości, pokazuje mleczarnia KeSeM z twarogami półtłustymi i tłustymi w klinku, które noszą barwne wizerunki kobiece, charakterystyczne tylko dla tego regionu. Regionalne akcenty kultywuje również Kościan (OSM) z Twarogiem Półtłustym w wiaderku z wizualizacją babcinych serwetek. Twaróg Wiejski Mlekovita (GK) to z kolei przykład tradycyjnego produktu w folii adresowanego do szerokiego spektrum odbiorców, posiadającego przykuwającą wzrok szatę graficzną.
Radomsko (OSM) również skłania się do dodatkowego uatrakcyjnienia swoich opakowań. Twaróg marki Hej! oraz twarogi marki Ale! to nowoczesna wersja dobrych twarogów wyrabianych w tej mleczarni od lat. System łatwego otwierania jest dodatkowym walorem tych wyrobów cenionych przez konsumentów.

Anna Grabowska
rzecznik prasowy ROTR (SM)
Przyglądając się sektorowi twarogów możemy zauważyć, że twaróg sernikowy „Delik” na stałe zagościł na stołach naszych klientów.
W czasach, kiedy pęd życia jest nieubłagalny i mamy coraz mniej czasu ROTR (SM) w Rypinie wyszła naprzeciw potrzebom konsumentów i postanowiła „stworzyć” produkt, który jest nie tylko smaczny i zdrowy, ale również ułatwia przygotowanie potraw.
Sięgając po twaróg sernikowy klienci cenią sobie wysoką jakość i tradycyjny smak. Estetyczne opakowanie wielokrotnego użytku pomaga w zachowaniu doskonałych walorów smakowych i odpowiedniej wilgotności naszego wyrobu.
Twaróg sernikowy Delik jak sugeruje nazwa, przeznaczony jest do wypieków, ale nie tylko! Znajduje szerokie zastosowanie w branży cukierniczej i gastronomicznej. Jest doskonałym składnikiem deserów, świetnym dodatkiem do naleśników, rurek, a nawet kanapek.
Produkt ROTR (SM) w Rypinie przeznaczony jest zarówno dla odbiorców indywidualnych jak i dla branży HoReCa, czyli cukierni, restauracji i szeroko rozumianej gastronomii. Wysoką jakość i delikatny smak produkty „Delik” zawdzięczają najwyższej jakości mleku pochodzącemu od krów wypasanych na polskich łąkach.
