Kefiry i maślanki: Dieta z kefirem i maślanką

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)

Przykładem innowacyjności jest kefir naturalny w butelce 390 g Bakoma, którego intensywny zielony kolor opakowania i elegancka forma zdecydowanie wyróżniają się na półce. Nie sposób by nie zwrócić również uwagi na kefir naturalny 0% w butelce PET firmy FigAnd. Niebo, rumianek i wiosenna zieleń muszą zatrzymywać wzrok konsumenta, a o to przecież chodzi. O ile kefir naturalny już zwraca uwagę, to kefiry owocowe są klasą same w sobie. Cała powierzchnia folii okrywającej butelki PET została zadrukowana niezwykle realistycznie wyglądającymi owocami. W zależności od wariantu smakowego są to: żurawiny, truskawki i owoce leśne.

Zwraca uwagę również stylistyka kartonikowego opakowania Maślanki Warlubskiej (Jagr), w której dominują błękit, kwiaty i pieczywo obok dzbana maślanki lub miski z truskawkami w zależności od smaku. Również Kefir Warlubski powinien skłonić do zakupu: mały kartonik z dużą nakrętką i dopracowaną szatą graficzną widać zanim jeszcze zbliżymy się do półki z napojami fermentowanymi.

Spółdzielnia Jana (ŚSM) zachęca swoich klientów szeroką paletą wyrobów, wśród których zwraca uwagę maślanka naturalna i truskawkowa 1 l w kartoniku z tzw. piątym panelem bocznym – wynalazku z firmy Elopak. Cała stylistyka uderza dzięcięcą formą, która zwróci uwagę niejednej pani domu. Dla osób, które lubią masywne mocne opakowanie przewidziano duże butelki PET 750 g maślanki naturalnej i stracciatella.

Dla konsumentów lubiących odmianę warto polecić maślankę naturalną z mleczarni Kalisz (OSM). Dostępna m.in. w sztywno stojącym dzbanku, zwraca uwagę odważną formą i skłania do eksperymentowania ze znanym przecież już wcześniej produktem.

Beata Telega

Brand Manager marki Jovi w Lactalis Polska

Marka Jovi proponuje swoim klientom szeroką gamę kefirów naturalnych i smakowych. Konsumenci od lat doceniają ich wyśmienity i orzeźwiający smak. Niesłabnącym zainteresowaniem cieszą się kefiry pitne 0%, które pomimo znacząco obniżonej zawartości tłuszczu odznaczają się pełnią smaku i aromatu. Produkty te cieszą szczególnie klientów, dla których ważny jest zdrowy tryb życia. Nie chcą jednak rezygnować z przyjemności jaką daje im dobry w smaku napój mleczny. W ofercie marki Jovi obecne są kefiry 0% o smaku naturalnym, truskawkowym, żurawinowym, owoców leśnych oraz nowość w tym roku kefir 0% o smaku owoców z polskich ogrodów: malina-czerwona porzeczka.

Dużym powodzeniem cieszy się Maślanka Kozienicka o smaku naturalnym. Jest to tradycyjny, produkt, który zdobywa coraz szersze uznanie nowoczesnych konsumentów ceniących zdrową dietę.

Coraz ciekawszą ofertę przedstawia również mleczarnia Wieluń (SDM). Kefir z Wielunia zaskakuje nutą orzeźwienia i doskonałymi walorami smakowymi. Niska zawartość tłuszczu, a co za tym idzie dietetyczny charakter tego wyrobu w pełni oddaje najważniejsze cechy kefiru. Wiosenno-letnia szata graficzna zwraca uwagę na półce, a coraz lepiej znana marka jest gwarantem wysokiej jakości produktu.

Strona 5 z 5