Produkty mleczne dla dzieci: Produkty mleczne w diecie dzieci

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)

Sposób odżywiania dzieci ma przeogromny wpływ na ich rozwój i zdrowie. Niewłaściwie skomponowana dieta oraz wynikające z niej niedobory lub nadmiar niektórych składników odżywczych mogą być przyczyną wielu groźnych chorób, tj. krzywica, niedokrwistość, próchnica, nadwaga, zaburzenia wzrostu, zaburzenia wydzielania hormonów lub osłabienie odporności organizmu. Jednym z podstawowych produktów żywnościowych dla tej grupy docelowej są niewątpliwie mleko i jego przetwory.

Obserwując doniesienia światowych ekspertów ds. żywienia zauważa się narastający problem obniżenia ilości spożywanego mleka w różnych grupach wiekowych. Szczególnie niebezpieczne jest to w stosunku do grupy najmłodszych członków społeczeństwa, których organizmy dopiero się rozwijają i potrzebują systematycznego dostępu do różnorodnych, wysokiej jakości składników odżywczych. Dietetycy i pediatrzy zwracają uwagę, że dzieci i młodzież piją coraz mniej mleka, a ich dzienne spożycie wapnia nie przekracza 50% zalecanej normy. Ponieważ wapń jest niezbędnym elementem w procesie budowy kości i zębów, których masa dopiero się kształtuje, problem wydaje się niezwykle poważny z socjologicznego i zdrowotnego punktu widzenia całego społeczeństwa. Sytuację mogą ratować produkty z tzw. galanterii mlecznej, której pokaźne portfolio można znaleźć na półkach sektora mleczarskiego.

W Polsce spadek konsumpcji mleka jest również niebezpieczny ze względu na panujące u nas warunki klimatyczne i wynikającą z tego małą podaż słońca oraz skorelowaną z kumulacją witaminy D. Naukowcy podkreślają, że budowanie silnego kośćca w dzieciństwie jest najlepszą formą profilaktyki osteoporozy. Mleko zalecane jest też w profilaktyce i leczeniu schorzeń układu pokarmowego i zaburzeń metabolicznych, tj. otyłość, nadciśnienie tętnicze i zmiany miażdżycowe.

Zalety mleka krok po kroku

Zalety mleka są nieocenione. Mleko można uznać wręcz za kopalnię wielu składników odżywczych. Przede wszystkim mleko zawiera wszystkie niezbędne do życia aminokwasy, z których zbudowane są pełnowartościowe białka. Służą one do budowy nowych tkanek, tj. mięśnie i kości. Białko zachowuje strukturę, elastyczność i wilgotność skóry. Wchodzi także w skład hormonów i enzymów, które regulują procesy przemiany materii i wielu funkcji ustroju. Wchodząc w skład przeciwciał, białko tworzy barierę odpornościową chroniącą nas przed bakteriami i wirusami. Białko jest też niezbędne w okresie wzrostu i rekonwalescencji organizmu.

Mleko uważane jest za produkt lekkostrawny a zawarty w nim cukier mleczny – laktoza dostarcza energii oraz wspomaga rozwój pożytecznych mikroorganizmów w jelitach, które zapobiegają zaparciom i dysfunkcjom układu pokarmowego. Laktoza ułatwia także wchłanianie wapnia. Mleko jest też źródłem tłuszczu, z czego 60% są to nasycone kwasy tłuszczowe. Należy zwrócić przy tym uwagę, by w ciągu doby energia pochodząca ze spalania tłuszczu nie przekraczała 30% zalecanej normy.

Mleko i przetwory mleczne uważane są za najłatwiej dostępne źródło dobrze przyswajalnego wapnia i fosforu, które są niezbędne dla budowy oraz utrzymania dobrego stanu kości i zębów. Wapń jest obok związków fosforu i magnezu podstawowym składnikiem kości niezbędnym do ich prawidłowego rozwoju. Bierze udział także w wielu procesach metabolicznych, budowie mięśni i komórek nerwowych. Krąży we krwi i płynach ustrojowych. W przypadku występowania deficytu wapnia pojawiają się kłopoty z krzepliwością krwi, drżenie mięśni, a układy nerwowy i hormonalny dzieci nie są w stanie sprawnie funkcjonować. Organizm sięga wówczas do zapasów zgromadzonych w układzie kostnym. Kości stają się wówczas delikatne i kruche i mogą być podatne na złamania. Należy pamiętać, że im więcej wapnia uda się organizmowi zmagazynować w dzieciństwie i młodości, tym wolniej organizm będzie go tracić w wieku dojrzałym. Wapń pochodzący z mleka krowiego jest uznawany za najlepiej przyswajalny przez organizm człowieka. Jego przyswajalność szacuje się na ponad 30%, podczas gdy wapń pochodzący z produktów roślinnych przyswajany jest w granicach 10-13%.

Ciekawy produkt:

Mamo, rosnę! 2 jest nowym, pełnowartościowym, gotowym do spożycia, płynnym mlekiem modyfikowanym przeznaczonym dla niemowląt od 6. do 12. miesiąca życia. Zawiera wszystkie niezbędne składniki, witaminy i minerały, odpowiednio zbilansowane i dostosowane do potrzeb żywieniowych dzieci w tej grupie wiekowej. Ma delikatnie waniliowy smak. Posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka. Według przedstawicieli producenta jest to pierwsze i jedyne w Polsce mleko modyfikowane dla niemowląt od 6. miesiąca życia. Na rynku dostępne jest również Mamo, rosnę! 3 dla małych dzieci od 1 roku życia do 3 lat. Mamo, rosnę! jest mlekiem UHT, wytwarzanym z prawdziwego mleka. Po otwarciu mleko należy przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 48 godzin.

Opakowania: Mamo, rosnę! 2 – butelka 0,5 l, (op. zbiorcze: 6 butelek); Mamo, rosnę! 3 – butelka 0,5 l (op. zbiorcze 6 butelek), karton 1 l (op. zbiorcze: 6 kartonów).

Producent: Candia.


Strona 1 z 5