Twarożki: Czas na… twarożek
Zastosowanie kulinarne
Twarożek to przede wszystkim uniwersalna potrawa doskonała jako element śniadania, kolacji lub przekąski między głównymi posiłkami. Można go konsumować na zimno i na ciepło. Twarożek można spożywać sam lub łączyć z owocami, warzywami, nasionami, orzechami lub ziołami i przyprawami. Jedną z ulubionych kombinacji smakowych jest połączenie twarożku z cukrem, wanilią, cynamonem, żółtkiem i owocami. Twarożek można wykorzystać do przygotowania deserów z owocami i miodem. Do słodkich ciast z udziałem odsączonego twarożku należą m.in. suflet twarogowy, serniczki lub babeczki z serem i rodzynkami.
Można go wykorzystać jako bazę do wytrawnych past kanapkowych. Do past z twarożkiem pasują m.in. papryka, czosnek, sól, pieprz, zioła, a także cebula, pomidory, ogórki (surowe i kwaszone), łosoś lub boczek. Ponadto twarożek jest głównym składnikiem sernika, farszów do naleśników i krokietów. Jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju makaronów na słodko (z truskawkami, jagodami czy malinami) oraz na słono (ze szpinakiem, łososiem). Oryginalnymi daniami są też pieczone ziemniaki z twarożkiem i czosnkiem oraz kasza gryczana z twarożkiem.

Polski rynek twarożków

Twarożki to popularne produkty nabiałowe w Polsce. Częścią rynku jest segment serków wiejskich. Polska jest liderem na świecie pod względem konsumpcji tego rodzaju serków. Polacy rocznie spożywają prawie 65 tys. ton serków wiejskich, a konsumpcja co roku rośnie. Większe grupy konsumentów mieszkają w miastach (70,8%) niż na wsiach. Fanami serka wiejskiego w ponad 65% są kobiety, niecałe 35% osób sięgających po serki wiejskie to mężczyźni. Liderem rynku od lat niezaprzeczanie jest mleczarnia Piątnica (OSM), której zawdzięczamy także wprowadzenie tego produktu na półki sklepowe.
Polski rynek twarożków obejmuje działalność kilku producentów. Należą do nich m.in. Hochland Polska, Krasnystaw (OSM), Lactalis Polska, Łowicz (OSM), Mlekpol (SM), Grupa Mlekovita, Piątnica (OSM), Grupa Polmlek, Wieluń (SDM) oraz Włoszczowa (OSM).

Twarożki i serki produkowane są w czterech typach opakowań takich jak: kubki okrągłe 150–200 g, smukłe kubki 150 g, pudełka płaskie od 125 do 150 g (Łowicz OSM i Wieluń SDM) oraz wiaderka o gramaturze 500 g. Dla serków z dodatkiem pulpy owocowej stosowne są opakowaniach typu dwukomorowego (Piątnica OSM).
Twarożki i serki wiejskie produkowane są w wersjach naturalnej, wytrawnej (m.in. ze szczypiorkiem, rzodkiewkami, chrzanem, z ziołami, z ogórkiem i ziołami, ze szczypiorkiem i cebulą, z chrzanem, z czosnkiem niedźwiedzim, z pomidorami, z rzodkiewkami, ze szpinakiem i czosnkiem, z kolorowym pieprzem) oraz z owocami (m.in. z jabłkiem i cynamonem, z ananasem, z brzoskwinią, z jagodami, malinami i żurawiną, figa z makiem). Za najoryginalniejsze smaki należy uznać twarożki z kurkami i cebulką, z grillowanym bakłażanem oraz pomarańczowe i figa z makiem z mleczarni Wieluń (SDM).
Ciekawym pomysłem na rozszerzenie portfolio jest także mieszanie serków wiejskich z twarożkiem kremowym, z serem ricotta czy skyrem (Hochland Polska). Dostępne są też serki wiejskie bez laktozy (Grupa Mlekovita, Piątnica OSM) oraz w wersji light (Łowicz OSM, Grupa Polmlek).

Literatura
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Twaróg
- https://mamyito.pl/blog/z-warto-czym-jesc-twarog-najlepsze-pomysly/
- https://sklep.kaufland.pl/asortyment/produkty-spozywcze/produkty-mleczne-i-jajka/ser/bialy-ser-i-twarozek/twarozek.html
- https://sklep.kaufland.pl/asortyment/produkty-spozywcze/produkty-mleczne-i-jajka/ser/bialy-ser-i-twarozek/twarozek.html
- https://sjp.pwn.pl/slowniki/twaro%C5%BCek
- https://udaneprzepisy.pl/porady/kilka-slow-o-twarozku-i-twarogu.html
- https://akademiasmaku.pl/artykul/co-zrobic-z-twarogu,189
- https://www.forummleczarskie.pl/wywiady/1390,serek-wiejski-nie-musi-byc-nudny
- https://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/piatnica-liderem-w-segmencie-serkow-wiejskich,46106.html



