Masło: Posmaruj mi masłem

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 6/2024 (126)
goat butter
© euroser dairy group



Przez wiele lat masło ze względu na cenę było zarezerwowane wyłącznie dla najbogatszych. Obecnie jest to produkt ogólnie dostępny, ceniony zarówno przez mistrzów kulinarnych, jak i zwykłych klientów. Współcześnie masło stosowane jest w codziennej kuchni, jako dodatek poprawiający smak, zapach i konsystencję potraw. Popyt na masło rośnie nie tylko na tradycyjnych rynkach zachodnich, ale także w Azji. W najbliższych latach prognozuje się dodatnią dynamikę wzrostu wartości rynku masła, w związku ze zmianami klimatycznymi i rosnącymi wymaganiami polityki zrównoważonego rozwoju oraz wzrostem koszów produkcji w tym cen siły roboczej, surowców, pasz oraz energii. 

Kto wymyślił masło 

Masło to tłuszcz znany ludzkości od wieków. Stosowano je nie tylko jako produkt spożywczy, ale także w celach kultowych, leczniczych czy nawet upiększających. Badania wskazują, że masło było produkowane przez Sumerów już 3500 lat p.n.e. Wykorzystywali je wówczas nie tylko w celach sakralnych (do namaszczania ciał), ale także jako święte pożywienie. Podobne zastosowanie masło miało w starożytnych Indiach, gdzie postrzegano je jako atrybut boskości, bo surowiec na nie pochodził od krów uznawanych w tym kraju za święte. Uważano je również za symbol płodności i długowieczności. Hasło „masło” występuje też w Biblii w księdze Izajasza, w cytacie „Oto panna pocznie i porodzi syna, a nazwie imię jego Immanuel. Masło i miód jeść będzie, ażby umiał odrzucać złe, a obierać dobre”. Pojęcie „masło” występuje także w mitologii indyjskiej oraz w poezji starogreckiej. 

Naukowcy uważają, że mogło powstać podczas wędrówek ludów nomadzkich, którzy zabierali ze sobą w podróż mleko jako pożywny produkt spożywczy. W trakcie podróży mleko kisło, a podczas wielogodzinnych przejazdów, pod wpływem rytmicznych ruchów zwierząt, dochodziło do wytrącania śmietanki, z której powstawało masło. 

masło ekstra łowickie łaciate osełka osm jarocin

Północ vs południe 

Masło jest znane od lat, ale nie wszędzie cieszyło się uznaniem. Świat podzielił się na region północny, gdzie królowało masło i południowy, gdzie produkowana była oliwa z oliwek. Na południu panują warunki klimatyczne, które umożliwiają uprawę ciepłolubnych oliwek, ale utrudniają hodowlę bydła mlecznego na większą skalę. Z kolei na północy jest na odwrót. Na południu Europy w przeszłości hodowano głównie owce i kozy, z których mleka produkowało się głównie sery. Wysokie temperatury na południu nie sprzyjały produkcji i przechowaniu masła. 

dublin dairy masło
© euroser dairy group

W srogim klimacie krajów północy ludzie potrzebowali więcej energii i zapotrzebowanie na tłuszcze zwierzęce było większe. W chłodniejszym klimacie łatwiej też masło przechowywać. Dodatek soli wydłużył czas jego przydatności do spożycia. 

Mimo to w przeszłości masło było produktem luksusowym, dostępnym tylko najlepiej urodzonym. Niejednokrotnie stosowano je jako środek płatniczy, daninę regulującą podatki oraz opłatę za umorzenie kary. Przykładowo w Norwegii część podatków królewskich można było spłacić masłem. We Francji było surowcem, którym wykupowało się ludzi za popełnione przestępstwa. W Szwecji, która jeszcze sto lat temu była biednym krajem rolników, masło stanowiło kosztowny dodatek do kaszy. Ponieważ jedzono ze wspólnej misy, w lepszych okresach roku kawałek masła jako największy przysmak umieszczany był w środku. Szczęściarzem był ten, któremu udało się dojść do masła i skosztować tego delikatesu. Ślad tej tradycji to pojawienie się w języku szwedzkim takich frazeologizmów jak „komma upp sig / vara uppe i smöret” (dosł. „dojść do masła / być w maśle”), czyli „osiągnąć wysoką pozycję społeczną” lub „mieć szczęście”. Z kolei w Finlandii masło było popularne i używane do smażenia wielu potraw, przez co fińskie dania stawały się bardzo kaloryczne. W przeszłości Finlandia słynęła także ze sprzedaży masła, które było nieformalną walutą. 

Masło zyskało także miano istotnego składnika kulinarnego w kuchni francuskiej. Do czasów „Le cuisinier françois” stanowiło element wyłącznie prostej, wiejskiej kuchni. W bogatych domach spożywano oliwę. Postrzeganie tego tłuszczu zmieniło się w XVII wieku, kiedy dostrzeżono jego walory smakowe i technologiczne. 

Masło w kulturze kulinarnej Polski 

polmlek masło ekstraW kuchni polskiej, która zaliczana była do kręgu kuchni północnej, masła używano w niewielkich ilościach, gdyż było produktem drogim i luksusowym. Preferowano masło świeże. Bardzo dbano o jego jakość i czystość przy wyrabianiu i przechowywaniu. Masło solone czy konserwowane w inny sposób uważano za pospolite, a wszelkiego typu dodatki uważano za szkodliwe dla smaku produktu, bo zmniejszały jego jakość i wartość. 

W kuchni staropolskiej było uznawane za cenny dodatek kulinarny. W większości przepisów zawartych w książkach kucharskich i periodykach „kuchennych” z XVIII i XIX wieku znajduje się masło, ale w niewielkich ilościach lub w połączeniu z innymi tłuszczami. Stosowano też dodatek oliwy do masła w kombinacji z pieprzem, solą i czosnkiem. Był to jednak składnik dodawany do potraw podawanych głównie na pańskie stoły. 

Masło w Polsce stosowano nie tylko do celów kulinarnych, ale także medycznych. Wierzono, że spożywane w niewielkich ilościach mogło być korzystne dla żołądka ludzkiego, wzmagało apetyt, przeciwdziałało wszelkim truciznom. Uważano także, że masło jest korzystne dla małych dzieci i sprzyja wyrzynaniu się zębów. Szczególnie dobrą metodą było łączenie masła z miodem i smarowanie dzieciom dziąseł. 

Masło w polskiej kulturze miało także znaczenie religijne. W okresie postu było zakazane i niejednokrotnie zastępowane słoniną, oliwą lub olejem z siemienia lnianego, konopnego, z maku i migdałów.

Joanna KołodyńskaJoanna Kołodyńska 

Dyrektor Marketingu, Grupa Polmlek

W okresie przedświątecznym ceny masła wzrosną, ale prognozy pokazują wzrost cen nie tylko tłuszczu mlecznego, ale również tłuszczów roślinnych. Możemy zatem spodziewać się wyższych cen – zarówno w hurcie, jak i w handlu detalicznym – wszystkich tłuszczów, na które popyt wyraźnie rośnie w okresie wypiekania świątecznych ciast. Można zauważyć tendencje wzrostu cen nabiału w ogóle, co powodowane jest zarówno przez inflację, jak i przez trudne warunki pogodowe. Susza i wysokie temperatury mają ogromny wpływ na wydajność bydła mlecznego. Spadek wydajności to tendencja ogólnoświatowa. Ponadto wrzesień przyniósł w Europie kolejne ekstremalne zjawiska pogodowe – powodzie i podtopienia. Analitycy Credit Agricole spodziewają się silniejszego wzrostu cen na światowym rynku mleka na przełomie III i IV kwartału 2024 roku. W Niemczech i Wielkiej Brytanii produkcja mleka spada, co wpływa na wzrost cen. Według danych Central Milk Market Reporting (ZMB) ilość dostarczanego mleka w Niemczech spadła o 0,9% w jednym z ostatnich tygodni sierpnia (19–25 sierpnia), a ceny składników mleka utrzymują się na wysokim poziomie. Z drugiej strony kraje takie jak Francja i Australia zwiększają swoją produkcję mleka. We Francji zanotowano wzrost o 3,2% w stosunku do poprzedniego roku, a australijscy producenci wyprodukowali o 1,6% więcej mleka niż w analogicznym okresie 2023 roku. Wzrost produkcji w tych krajach może złagodzić presję cenową na rynku międzynarodowym, choć nie od razu. W ofercie Grupy Polmlek mamy bardzo szeroką gamę produktów tłuszczowych: zarówno margaryny, jak i tłuszcze roślinne do smarowania i pieczenia, ale naszym sztandarowym produktem pozostaje masło. W Grudziądzu działa supernowoczesna masłownia o dużej wydajności, dlatego Polmlek jest gotowy na przedświąteczny wzrost popytu. Masło Polmlek dostępne jest na akcjach in-out w Biedronce, Lidlu, a także w sieciach handlowych i w handlu tradycyjnym. Warto też podkreślić, że Polmlek jest dostawcą masła w markach własnych dla dyskontów i sieci zarówno w Polsce, jak i za granicą.

Strona 1 z 4