Sery: Ser, który podkręca smak

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 4/2024 (124)

Mascarpone 

Ten włoski ser o delikatnej konsystencji i kremowym smaku, sprawdza się jako składnik tiramisu i innych deserów, kremów do ciast i tortów. Ma delikatnie słodki smak i aksamitną, gęstą konsystencję, dzięki czemu doskonale nadaje się do potraw podawanych na gorąco: sosów, makaronów, dań mięsnych i warzywnych oraz zapiekanek. Ser mascarpone stosowany jest do pizz mascarpone, tartufo oraz bianca i margherita.

Pizza mascarpone to propozycja dla miłośników bardziej wykwintnych smaków. Składa się z sosu pomidorowego, mozzarelli, salami piccante, kremowego mascarpone i świeżej rukoli. Pizza tartufo to pizza, która składa się z pasty z czarnych trufli, sera mozzarella, pikantnego salami piccante, papryczek peperoncino oraz kremowego mascarpone. Pasta z czarnych trufli to luksusowy dodatek, który nadaje pizzy wyjątkowego aromatu, smaku i charakteru.

sery do pizzy

Gorgonzola 

Gorgonzola dolce to dojrzewający, kremowy ser pleśniowy o słomkowym kolorze oraz miękkiej i kremowej konsystencji. Charakterystyczne niebieskozielone żyłki pleśni nadają Gorgonzoli typowy, marmurkowy wygląd. Gorgonzola dolce dojrzewa minimum 50 dni, ma przyjemny zapach i słodki posmak. Podawana jest jako przystawka z miodem i orzechami lub jako dodatek do makaronów, zapiekanek i mięsa. Kremowa gorgonzola może być bazą do sosów. Gorgonzola od 1996 r. jest chroniona certyfikatem DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia). Do pizzy jest stosowana jako dodatek podkręcający smak wraz ze szpinakiem i rukolą. Gorgonzola wykorzystywana jest też w pizzach pera oraz deliciosa. 

Pera to pizza dla miłośników połączenia słodkiego i słonego smaku. Dodaje się tu oliwę, ser mozzarella, pokrojone plasterki gruszek, kawałki pikantnej gorgonzoli oraz rukoli. Gruszka nadaje pizzy słodkiego i orzeźwiającego smaku, który łączy się z pikantną gorgonzolą, tworząc harmonijną kompozycję smakową. Świeża rukola dodaje pizzy lekkości i świeżości.

Gorgonzoli używa się też jako dodatku do pizzy deliciosa. Jest to pizza stanowiąca połączenie smaków słodkiego z ostrym. Pizza składa się z sosu pomidorowego, sera mozzarella, pikantnego salami, gorgonzoli, kawałków dojrzałej gruszki, rukoli oraz miodu. Te składniki łączą się w wyjątkowy i harmonijny smak, który idealnie łączy słodkie nuty gruszki i miodu z ostrym smakiem salami i gorgonzoli.

jacek wyrzykiewiczJacek Wyrzykiewicz

PR & Marketing Services Manager Hochland Polska

Statystyki nie pozostawiają żadnych wątpliwości co do tego, że pizza to jedno z najchętniej zamawianych dań i jest szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Okazuje się, że historia pizzy sięga jeszcze czasów przed naszą erą. Ciekawe, że pizza ma swoje korzenie nie we Włoszech, a w Grecji. Dopiero około 500 r. p.n.e. dotarła stamtąd do Rzymu. To Włosi uczynili pizzę swoją potrawą narodową. Polacy kochają kuchnię włoską. Uwielbiamy pizzę. Hochland Professional ma w swojej ofercie ser podpuszczkowy Cagliata, który stanowi idealny składnik pizzy i ma szerokie zastosowanie w gastronomii! Ser podpuszczkowy Hochland Cagliata ma szerokie zastosowanie w gastronomii, to ser do pizzy o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Występuje w formie granulek oraz bloku, ma wysoką jakość i wydajność. Równomiernie rozpływa się po powierzchni ciasta i nie pozostawia plam tłuszczu na pizzy. Po wypieku uzyskuje apetyczną barwę oraz doskonale łączy składniki potraw. Ser idealnie się topi oraz pozostaje ciągnący. Więcej informacji o produkcie dostępnych jest na www.hochlandprofessional.pl.

Sery do pizzy w ofercie handlowej

Sery do pizzy są dostarczane na rynek polski przez importerów oraz wybranych producentów. Wśród importerów prym wiodą Lactalis Polska i Euroser Dairy Group. W ich ofercie znajdują się zarówno ser mozzarella, mascarpone, ricotta czy gorgonzola, jak i parmezan. 

Wśród polskich producentów na uwagę zasługują wytwórcy mozzarelli Mlekpol (SM), Grupa Mlekovita, Kosów Lacki (OSM), Skierniewice (OSM).

dostawcy serów mozzarella

Literatura:

  1. https://pizzeriamuzyczna.pl/ciekawostki/historia-pizzy-od-samych-poczatkow-az-do-dzis/
  2. https://pizzeriabosca.pl/historia-pizzy-kto-ja-wymyslil-i-skad-pochodzi/
  3. https://mojolublin.pl/uncategorized/krotka-historia-pizzy-i-gdzie-cieszyc-sie-jej-smakiem/
  4. https://nolio.pl/avpn-stowarzyszenia-prawdziwej-neapolitanskiej-pizzy/
  5. https://zywiolzdrowia.pl/blogs/blog/najpopularniejsze-rodzaje-pizzy-wloskiej
  6. https://pl.wikipedia.org/wiki/Pizza
  7. https://www.history.com/news/a-slice-of-history-pizza-through-the-ages
  8. https://www.historytoday.com/archive/historians-cookbook/history-pizza
Strona 3 z 3