Sery kozie: Przodek wszystkich serów

dr inż. Marlena Piekut
Forum Mleczarskie Handel 6/2021 (108)

Oferta mlecznych produktów kozich

W Polsce bogatą ofertę produktów kozich proponuje Agro-Danmis Gramowscy z Bukowca. Firma usytuowana jest w Wielkopolsce. Zarówno lokalizacja przedsiębiorstwa, jak i naturalny sposób hodowli kóz daje odpowiednie walory zdrowotne i smakowe produktom wytwarzanym z mleka koziego.

Agro-Danmis Gramowscy spośród serów proponuje:

  • ser topiony z mleka koziego, w opakowaniach 100 g,
  • kozi serek twarogowy, w opakowaniach 125 g,
  • Kozi ser kremowy, w kubkach 100 g,
  • Kozette serek twarogowy puszysty w kubkach 100 g,
  • sery twarogowe: kozi ser twarogowy w plastrach pakowany 100 g, kozi twaróg wiejski pakowany 200 g, kozi twaróg kanapkowy, w opakowaniach 150 g,
  • kozi serek sałatkowy, w prostokątnych kubkach 160 g,
  • Bukowiec ser sałatkowy, w prostokątnych kubkach 160 g,
  • sery twarde: kozi ser twardy wędzony bez laktozy, w opakowaniach 100 g, kozi ser twardy bez laktozy, w kawałku 150 g oraz kozi ser twardy bez laktozy, w plastrach 100 g. Producent oferuje też Kozi ser twardy w większych blokach. Producent wskazuje, iż sery kozie są najbogatszym źródłem wapnia – 10 dag tłustego sera koziego pokrywa dzienne zapotrzebowania na wapń,
  • kozi twaróg w wiaderkach 1 kg polecany do serników i innych ciast, pierogów, naleśników, sushi oraz kanapek.

Agro-Danmis Gramowscy to również producent kategorii tzw. smakołyków, a wśród nich znajdują się serki Kozi smakołyk w różnych wariantach smakowych, tj. czekoladowym, truskawkowym, waniliowym w kubkach 100 g.

Temar (PPH) oferuje ekologiczne sery kozie, a wśród nich pod marką Andechser:

  • bio ser kozi w plastrach,
  • bio camembert kozi,
  • bio ser Bergblumenkäse w plastrach,
  • bio ser alpejski w plastrach.

W ofercie Temar (PPH) znajdują się też:

  • ser kozi Buchette Roladka naturalna oraz z dodatkiem czosnku i ziół,
  • rolada kozia pleśniowa,
  • ser kozi Queso de Cabra,
  • ser Chevrette Frico,
  • ser Rondin rolada kozia naturalna lub z dodatkiem pomidora i bazylii.
Aleksandra Makowska, Marketing Manager w firmie Temar (PPH)

Aleksandra Makowska

Marketing Manager w firmie Temar (PPH)

W portfolio firmy Temar do­stępne są sery kozie w postaci plastrów, kręgów i bloków jak również roladek pleśniowych. Obserwując trendy dotyczące wzrostu świadomości zdrowotnej konsumentów po­stanowiliśmy poszerzyć asortyment serów kozich i wprowadziliśmy na rynek nową markę - Meelania. Szeroka gama produktów w brandzie Meelania umoż­liwia konsumentowi zapoznanie się z serami kozimi w różnych formach oraz o różnych maturacjach. Największym wolumenem sprzedażowym są jednak sery twarde i półtwarde pod marką Frico Chevrette. Największymi odbiorcami produktów kozich jest ry­nek tradycyjny oraz supermarkety. Wynika to z cha­rakterystyki klienta, który poszukuje różnorodności i nowości w swoim osiedlowym sklepie. Ser kozi jest skarbnicą białka, cynku oraz witamin z grupy A i B. Jest on również bogaty w mikroelementy takie jak wapń, potas czy magnez. Produkty kozie ideal­nie komponują się z chrupiącym pieczywem, figami, szuszonymi śliwkami, oraz miodem. Jako dodatek do serów kozich możemy również użyć orzechów i se­zamu.

Szczególnie ciekawą i rozbudowaną linią produktową w segmencie serów kozich jest Goat Farm firmy Euroser Dairy Group, w skład której wchodzą:

  • sery w plastrach Goat Farm: ser kozi naturalny 100 g, ser kozi wędzony 100 g, ser kozi bio 90 g, ser kozio-owczy 100 g,
  • sery kozie w kawałku Goat Farm: ser kozi naturalny 200 g, ser kozi z pokrzywą i czosnkiem 200 g, ser kozi z włoskimi ziołami 200 g, ser kozi w kostce 200 g,
  • sery w kręgu Goat Farm: ser kozi naturalny, ser kozi z kolendrą i kozieradką, ser kozi z pokrzywą i czosnkiem, ser kozi z włoskimi ziołami,
  • kozie roladki twarogowe Goat Farm: naturalna 110 g, z ananasem 110 g, z papryką, z papają 110 g,
  • rolady kozie Goat Farm: rolada naturalna twarogowa 1 kg, rolada kozia pleśniowa 1 kg,
  • masło kozie 125 g.

Ciekawy produkt

Sery kozio-owcze to szczególna grupa produktowa na półce serowej, którą warto proponować konsumentom poszukującym nowych, oryginalnych smaków. Takim produktem jest ser kozio-owczy w plastrach marki Goat Farm, który w toku produkcji nabiera miękkości i elastyczności. Produkt ma delikatną, mleczną barwę i subtelny aromat. Zaskakuje delikatnym i przyjemnym smakiem. Kremowa konsystencja sprawia, że jest polecany zarówno do kanapek, jak i lekkich sałatek i deski serów.

Dostawca: Euroser Dairy Group.

Ser kozi naturalny to półtwardy ser powstający z mleka koziego, który cechuje się wyraźnym aromatem i aksamitną strukturą. Ser jest w pełni naturalny – nie zawiera konserwantów. Posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Rolada kozia pleśniowa to ser z mleka koziego o klarownym oraz lekko pikantnym smaku cechującym sery pleśniowe. Ma orzechową nutę, przyjemny mleczny zapach oraz miękką i kruchą strukturę.

Euroser Dairy Group proponuje także takie specjały jak hiszpański ser kozi z winem wytwarzany z pasteryzowanego mleka koziego.

© fm

Euroser Dairy Group oferuje również sery powstałe z połączenia mleka koziego z innymi rodzajami mlek. I tak na przykład, w portfolio znajduje się Feta PDO, który jest tradycyjnym greckim serem z mleka owczego i koziego. Ser ten jest oferowany także w wariancie ekologicznym. Z kolei Halloumi to oryginalny ser cypryjski z mleka koziego, owczego i krowiego, który ma lekko włóknistą, elastyczną konsystencję i mleczny smak ze słodkim odcieniem. Ser ten oferowany jest też jako Halloumi Burgers i polecany jest do grillowania lub smażenia, jako dodatek do burgerów. Inny specjał to El Pastor 3 rodzaje mleka – ser powstający z mleka krowiego, owczego, i koziego. Jest idealnie biały z niewielkimi dziurkami.

Kolejnym producentem kozich produktów mleczarskich jest Capra Campinos (EPMK) z miejscowości Wiejca w Kampinosie. Capra Campinos oferuje m.in.:

  • kulki z sera z czosnkiem i ziołami, w oleju, w słoikach 380 g,
  • twaróg ,
  • ser twardy dojrzewający,
  • ser dojrzewający, z czosnkiem niedźwiedzim, z kozieradką i inne.

Kozia Łąka to kolejny podmiot oferujący kozie specjały. Jest to gospodarstwo ekologiczne położone w pobliżu Jeleniej Góry. W ofercie firmy dostępne są:

  • fetysz kozi,
  • bryndza kozia,
  • kozi buncek,
  • koziniec i inne.

Warto też wspomnieć o Serze Łomnickim długodojrzewającym, który wytwarzany jest z surowego mleka koziego, często z dodatkiem naturalnych ziół i przypraw. Odmianami tego sera są na przykład: Śmielec (oblewany czarną parafiną), Sir Goździk, Niedźwiednik, Sir Ginger. Tradycja wytwarzania tego sera sięga lat 40. ubiegłego wieku, kiedy to jego receptura dotarła na Dolny Śląsk wraz z przesiedleńcami z terenów międzywojennej Kozłowszczyzny (dawne województwo wileńskie). Sery Łomnickie są stosunkowo delikatne w smaku (choć mogą się między sobą znacząco różnić, w zależności od dodatków). Wraz z wiekiem stają się coraz bardziej wyraziste tracąc początkową (charakterystyczną dla swych młodszych, kilkutygodniowych wcieleń) kwaskowatość i słoność. W 2010 r. ser łomnicki z kozieradką został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

Garbaciak Gospodarstwo Hodowlane Kóz Mlecznych położone w Włodowicach działa na rynku od 30 lat. W ofercie firmy znajduje się:

  • ser kozi z pokrzywą,
  • ser kozi długodojrzewający,
  • ser kozi dojrzewający typu włoskiego i inne.

Sery zagrodowe z mleka koziego proponuje Kozia Farma Złotna. W ofercie producenta są:

  • twarożek Oberlandzki,
  • serek podpuszczkowy solankowy,
  • ser podpuszczkowy naturalny lub z ziołami i inne.

Gospodarstwo Kozie Sery Honoraty proponuje:

  • ser Paneer (połączenie sera typu miękkiego z sokiem z cytryny),
  • ser Ricotta,
  • ser Koziołek w różnych wariantach: naturalny, z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem, z chilii, z czarnuszką, z pieprzem cytrynowym, z kozieradką, ser wędzony i inne.

Mleczne produkty kozie oferuje Groser Grodziskie Sery Kozie. W ofercie producenta znajdują się:

  • twaróg kozi,
  • fromage naturalny, z pieprzem kolorowym, pomidorem suszonym i ziołami, z przyprawą włoską,
  • sery podpuszczkowe młode: z kozieradką, naturalny, z czosnkiem niedźwiedzim.

Producent proponuje też sery kozie wędzone: naturalny, z czarnuszką, z orzechem włoskim, z pomidorem suszonym. Sery te dojrzewają co najmniej dwa tygodnie na deskach bukowych, następnie są wędzone w dymie z drzew olchowych.

Na polskim rynku funkcjonują też takie firmy, oferujące kozie sery, jak na przykład: Wańczykówka, Kozia Farma Olszewska, Parzenica Skarby Podhala, Sery Kozie Pazdrowscy.

Reasumując, spożycie serów kozich w Polsce cieszy się coraz większym zainteresowaniem choć nie dorównujemy jeszcze krajom śródziemnomorskim, gdzie konsumpcja tych specjałów jest rozwinięta na szeroką skalę. Modyfikacja zachowań żywieniowych Polaków oraz wzrost dochodów i urbanizacja, zapewne nie pozostają bez znaczenia na zainteresowanie kozimi specjałami, a wśród nich serami.

Literatura

  1. Anifantakis, E. M., Rosakis, B., & Ramou, C. (1980). Travaux Scientifiques de l’Institut Technologique Superieur des Industries Alimentaires (Scientific work of the Technology Institut for Nutrition Industries). Plovdiv, Bulgaria, Tom, XXVII, CB1.
  2. Coni, E., Bocca, B., & Caroli, S. (1999). Minor and trace element content of two typical Italian sheep dairy products. Journal of Dairy Research, 66(4), 589-598.
  3. Dębski, B., Picciano, M. F., & Milner, J. A. (1987). Selenium content and distribution of human, cow and goat milk. The Journal of Nutrition, 117(6), 1091-1097.
  4. Haenlein, G. F. W., & Caccese, R. (1984). Goat milk versus cow milk. Goat Extension Handbook/George FW Haenlein, Donald L. Ace, editors.
  5. Jenness, R. (1980). Composition and characteristics of goat milk: review 1968-1979. Journal of Dairy Science, 63(10), 1605-1630.
  6. Mazinani, M., & Rude, B. (2020). Population, World Production and Quality of Sheep and Goat Products. American Journal of Animal and Veterinary Sciences, 15(4), 291-99.
  7. Park, Y. W., & Chukwu, H. I. (1989). Trace mineral concentrations in goat milk from French-Alpine and Anglo-Nubian breeds during the first 5 months of lactation. Journal of Food Composition and Analysis, 2(2), 161-169.
  8. Park, Y. W., Haenlein, G. F., & Wendorff, W. L. (2006). Overview of milk of non-bovine mammals. Handbook of milk of non-bovine mammals, 3e9.
  9. Pawlos, M. (2021). Wpływ dodatku związków wapnia na wydajność produkcji i jakość kozich serów twarogowych.
  10. Posati, L. P., & Orr, M. L. (1976). Composition of Foods--Dairy and Egg Products: Raw, Processed, Prepared (No. 8). Agricultural Research Service, US Department of Agriculture.

Strona 2 z 2