
Wzrost świadomości żywieniowej przekłada się na popyt na kefir

– Latem dużą popularnością cieszą się napoje fermentowane, w tym kefiry – z uwagi na swoje właściwości orzeźwiające oraz prozdrowotne. Serdecznie polecam kefir naturalny 1,5% z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Jarocinie – powiedziała Forum Mleczarskiemu Monika Namysłowska, Kierownik Działu Handlu Jarocin (OSM). – Tradycyjna, naturalna receptura produkcji, pozbawiona wszelkich środków konserwujących, sprawia, że kefir z OSM Jarocin nie ma sobie równych pod względem walorów smakowo- jakościowych. Naszym priorytetem są produkty o jak najmniejszym stopniu przetworzenia, z czystymi etykietami.
– Kefir to produkt mleczny otrzymywany metodą termostatową przez fermentację mleka dzięki działaniu charakterystycznej mikroflory, która powinna być żywa, aktywna i odpowiednio liczna w produkcie do końca terminu przydatności do spożycia. Dojrzewanie termostatowe powoduje, że procesy, w tym koagulacja białka mleka, zachodzi w opakowaniu jednostkowym – tam tworzy się skrzep, którego struktura nie jest naruszona mieszaniem, co sprawia, że kefir z OSM w Jarocinie jest gęsty, a konsystencja jednolita i zawiesista. Konsystencja jarocińskiego kefiru doskonale sprawdza się jako baza do koktajli, smoothies czy chłodników. Naturalna kwasowość kefiru świetnie komponuje się z sezonowymi owocami –zwróciła uwagę Monika Namysłowska.
– W asortymencie OSM w Jarocinie znajdują się kefiry w opakowaniach jednostkowych 420 g oraz 1 kg. Natomiast dla kanału HoReCa oferujemy kefiry o pojemnościach 5 l oraz 10 l. Jarociński kefir dzięki swoim właściwościom został doceniony i uzyskał tytuł „Super Produkt 2023”. Kefiry z uwagi na zawartość cennych kultur bakterii są doskonałym probiotykiem, ponadto zawierają witaminy z grupy B (B1, B12), a także witaminę K i biotynę. Dodatkowym atutem tego orzeźwiającego napoju jest zawartość wapnia i magnezu, a także niezbędnych aminokwasów. Kefir jest napojem niskoenergetycznym, a dzięki zawartości białka – niezwykle sycącym. Jest bezpieczny również dla osób z nietolerancją laktozy, gdyż bakterie w nim zawarte częściowo rozkładają cukier mleczny.
– Wzrost świadomości społeczeństwa dotyczącej zdrowego odżywiania, probiotyków i korzyści zdrowotnych wynikających z konsumpcji kefirów powoduje zwiększone zainteresowanie tym produktem, co przekłada się na wzrost poziomu sprzedaży. Na rynku obserwuje się coraz większą różnorodność produktów kefirowych, takich jak kefiry smakowe, bez laktozy czy o obniżonej zawartości tłuszczu, co przyciąga różne grupy konsumentów. Produkcja kefirów wydaje się perspektywiczną gałęzią rynku. Prognozy wskazują na dalszy wzrost popytu, zwłaszcza po uwzględnieniu globalnego trendu na zdrowe odżywianie – dodała nasza rozmówczyni.