Tradycyjna receptura i niski stopień przetworzenia to poszukiwane cechy
– Twaróg to niezwykle wartościowy produkt, wykorzystywany zarówno do wypieków i dań na słodko, jak i potraw wytrawnych. Najbardziej poszukiwane są twarogi powstające w 100% z polskiego mleka, charakteryzujące się niskim stopniem przetworzenia i tradycyjną recepturą – powiedział Forum Mleczarskiemu Handel Piotr Jankowski, Dyrektor Wydziału Handlu Mlekpol (SM).
– Konsumentom zależy na produktach, które odznaczają się wysokimi wartościami odżywczymi, odpowiednią teksturą i smakiem, bo – jak wiadomo – dobrej jakości składniki są podstawą smacznego dania czy wypieku. Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol od lat dąży do dywersyfikacji oferty twarogów, tak aby odpowiadać na specyficzne potrzeby różnych grup konsumentów. Obecnie produkujemy twarogi tłuste, półtłuste i chude, które można kupić pod markami: Mlekpol, Mazurski Smak, Rolmlecz, Zambrowski, Osowa oraz Jogo. Dostępne są one w formie klinków, kostek oraz krążków w opakowaniach o gramaturach od 200 do 750 g. Oddzielną kategorię stanowią twarogi sernikowe marki Mlekpol o zawartości tłuszczu 7 lub 18% sprzedawane w kilogramowych wiaderkach. W swoim portfolio produktowym posiadamy także twaróg Mazurski Smak półtłusty bez laktozy oraz ser Mascarpone w opakowaniach 250 g, 500 g oraz 1 kg – dodał Piotr Jankowski.
– Wzrost popytu na twarogi wyraźnie zauważalny jest w okresach przedświątecznych. Dotyczy to zarówno segmentu HoReCa, jak i detalicznego, a związane jest z tradycją spożywania deserów i ciast takich jak serniki, pascha wielkanocna czy strucla z twarogiem. Jednak sery twarogowe cieszą się popularnością także na co dzień. Można z nich bowiem przygotować różnego rodzaju farsze na słodko i słono, dodawać je do sosów czy stosować jako bazę smarowideł do kanapek. Obecnie w kategorii twarogów SM Mlekpol rozwija wszystkie kanały sprzedaży: B2B, B2C, HoReCa oraz handel detaliczny. Konsumenci cenią sobie twarogi Mlekpolu za ich świeżość, powtarzalną jakość i wyłącznie naturalne składniki – podsumował nas rozmówca.