1. Aktualności
  2. Świat
Dania

Produkty mleczne zdaniem konsumentów ważne dla gospodarki

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© forum mleczarskie

Duńczycy wolą do koszyka wrzucać duńskie sery, mleko i jogurty. Badanie zrealizowane dla stowarzyszenia Mejeriforeningen wskazuje, że 9 na 10 konsumentów preferuje duńskie produkty mleczne. Jednocześnie 76% respondentów preferujących duńskie produkty mleczne uważa, że krowy mleczne i mleko są ważne dla gospodarki kraju. Kiedy Duńczycy wybierają produkty mleczne, muszą one pochodzić z Danii. Zapytani, dlaczego wolą duńskie produkty mleczne, odpowiadają, że chcą kupować produkty lokalne (58%) i chcą wspierać duńskich rolników (66%).  

Ankieta przeprowadzona przez Norstat na zlecenie Mejeriforeningen pokazuje również, że 88% zwolenników duńskich produktów mlecznych uważa, że duńska produkcja mleka jest ważna, aby samemu produkować mleko i nie być uzależnionym od importu.

– Cieszymy się, że konsumenci wolą produkty mleczne z duńskich mleczarni – powiedział Henrik Damholt Jørgensen, Dyrektor Zarządzający Mejeriforeningen, które jest stowarzyszeniem branżowym duńskich firm mleczarskich.

– Uważam również, że konsumenci przywiązują wagę do faktu, że produkcja mleka i mleczarnie w Danii przyczyniają się do rozwoju lokalnych społeczności i duńskiej gospodarki – powiedział, podkreślając, że prawie wszystkie mleczarnie są zlokalizowane właśnie na obszarach wiejskich lub w miastach średniej wielkości, gdzie stanowią ważne miejsca pracy. Podobnie jest z 2400 gospodarstwami produkującymi mleko w Danii oraz rolnikami i pracownikami rolnymi, którzy je prowadzą.

Szacuje się, że w ostatnich latach wielu Duńczyków z powodu COVID-19, kryzysów dostaw i wojny na Ukrainie zyskało większą świadomość, że nie jest rzeczą oczywistą, że zawsze możemy otrzymać towar, jakiego chcemy. – Myślę, że otworzy to oczy Duńczykom na fakt, że to naprawdę dobrze, że my w Danii możemy sami produkować tak dużo dobrej żywności i że warto się jej trzymać z wielu powodów. 

– Zarówno w gospodarstwie, jak i w mleczarniach bierzemy odpowiedzialność – nie tylko za zwierzęta, mleko i produkty w chłodni, ale także za ślad, jaki pozostawia produkcja – od krowy do gotowego produktu. Dlatego właśnie pracujemy w całym sektorze mleczarskim, konkretnie nad ekologiczną konwersją, redukcjami klimatu i zrównoważonym rozwojem – dodał Henrik Damholt Jørgensen ze stowarzyszenia Mejeriforeningen.

Ostatnie wiadomości o firmie

Warte przeczytania