FigAnd (ZM) otworzy produkcję mozzarelli
Jak dowiaduje się Forum Mleczarskie, prywatna firma mleczarska FigAnd przygotowuje się do poszerzenia portfolio poprzez produkcję serów typu mozzarella. Firma planuje zakup maszyny oraz pozyskanie technologii do jej produkcji (szacowany koszt ok 1,522 mln zł). Plany przewidują, że firma potrzebuje 2 lat na proces od chwili tworzenia planu do realizacji.
Warto zwrócić uwagę, że to kolejna śmiała decyzja po wprowadzeniu do sprzedaży produktów bezlaktozowych.
Jak poinformował Zarząd, najważniejszym wydarzeniem 2022 r. była rozbudowa gazociągu wraz ze stacją gazową dedykowaną dla zakładu. Umożliwia to produkcję ciepła i pary na bazie gazu ziemnego i produkcję energii elektrycznej w procesie kogeneracji. Drugim ważnym procesem było wykonanie projektu farmy fotowoltaicznej oraz uzyskanie wszelkich pozwoleń umożliwiających rozpoczęcie jej budowy. Uzyskanie własnej energii umożliwi spółce obniżenie kosztów zarówno energii elektrycznej oraz kosztów wytwarzania ciepła, a także pozwoli obniżyć emisje CO2.