Mlekpol (SM) wdroży autorską technologię produkcji mleka UHT i masła
– Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol nieustannie się rozwija, aby zapewnić stabilność finansową dostawcom surowca. Koncentrujemy się na automatyzacji najbardziej uciążliwych prac oraz na opracowywaniu wydajnych i innowacyjnych rozwiązań, które stanowią wartość dodaną i wyróżnik na tle innych producentów z krajów UE i nie tylko – powiedział Forum Mleczarskiemu Zbigniew Groszyk, Wiceprezes Zarządu mleczarni Mlekpol (SM).
– Obecnie pracujemy nad wdrożeniem autorskiej technologii produkcji mleka UHT. Naturalna stabilizacja określonych parametrów mleka pozwoli na dotarcie z tym produktem do najbardziej odległych zakątków świata i bezpieczny transport, a także dystrybucję w różnych strefach klimatycznych – podkreśla Wiceprezes Groszyk. – Kolejnym obszarem rozwoju technologicznego Mlekpolu jest rozszerzenie oferty produktów tłuszczowych. Nowo budowana instalacja do produkcji masła i bezwodnego tłuszczu mlecznego zapewni również wartość dodaną i wyróżnik na tle innych producentów z krajów UE i nie tylko – podkreślił Zbigniew Groszyk.