1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Michowianka (SM) zwiększyła produkcję serów

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© michowianka sm

Spółdzielnia Mleczarska Michowianka w 2021 r skupiła 30,84 mln l mleka tj. o 175,6 tys. litrów więcej niż w 2020 r. Mleczarnia większość surowca przetworzyła na sery żółte (33,6% wartościowo w strukturze sprzedaży), twarogi (23,4% w strukturze sprzedaży). W 2021 r. wydano na remonty (warsztat mechaniczny, warsztat samochodowy i oczyszczalnię) kwotę 763 tys. zł. Zakład przeprowadził m.in.: remonty i przeglądy okresowe wirówek, pakowaczek, remonty pasteryzatorów i wymienników, kombajnów do produkcji masła, remont urządzeń ważących i etykietujących oraz instalacji elektrycznej i szaf sterowniczych przy maszynach technologicznych. 

Oprócz tego w 2021 r. poniesiono nakłady inwestycyjne na zakup urządzenia do standaryzacji mleka i śmietanki, zakup samochodu ciężarowego marki Renault, modernizację systemu napowietrzania oczyszczalni ścieków łącznie 561 tys. zł.

Łączne przychody zamknęły się kwotą 72,29 mln zł, a wynik netto na poziomie 1,35 mln zł. Zakład zwiększył w 2021 r. produkcję serów podpuszczkowych o 8% do 1,39 tys. ton oraz twarogu formowanego i krajanki łącznie o 5,4%. Oprócz tego zwiększono produkcję specjalności zakładu: sera Hipokryta o 75%. Jego wolumen pozostaje jednak niszowy.

Ostatnie wiadomości o firmie

Warte przeczytania