1. Aktualności
  2. Polska
Polska

Łańcuch chłodniczy serów ziarnistych jest szczególnie ważny

Źródło: Forum Mleczarskie
Autor: Janusz Górski
© hochland polska

– Odbiorcy detaliczni i hurtowi na przestrzeni ostatnich lat są coraz bardziej świadomi zagrożeń w zakresie łańcucha chłodniczego – stwierdził Jacek Wyrzykiewicz, PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska. – Wpływa na to w głównie edukacja w tym zakresie. W przypadku serów ziarnistych szczególnie ważne jest zachowanie łańcucha chłodniczego, ta kategoria jest bardzo na to wrażliwa i ewentualne przerwanie łańcucha chłodniczego może stanowić duże potencjalne zagrożenie w procesie dystrybucji, które finalnie prowadzi do start u odbiorców detalicznych i hurtowych. 

– Jednak przy każdej możliwej okazji trzeba nieustannie edukować partnerów handlowych w tej kwestii i podkreślać kluczową wagę odpowiedniej temperatury podczas dystrybucji i przechowywania serów ziarnistych, aby zadbać o właściwe środki zabezpieczające. W punktach sprzedaży ważny jest odpowiedni dobór asortymentu i ułożenie produktów ma półce w regalach chłodniczych, eliminacja duplikacji. Istotne jest także mierzenie obrotu i zyskowności i także zarządzanie samą powierzchnią części magazynu i chłodni. Efektywne zarządzanie półką z tego typu produktami to jeden z kluczowych elementów, by można było efektywnie odpowiadać na rosnącą presję rynku i aby być faktycznie konkurencyjnym w każdym wymiarze. Nowości rynkowe mogą stanowić wydzieloną część na półce – wtedy zwracają większą uwagę. W tych trudnych czasach naszym ostatnim osiągnięciem są nowe serki wiejskie Almette, których sprzedaż właśnie wystartowała. To wyróżniający się na rynku koncept, który zaskakuje nowoczesną interpretacją klasycznego serka wiejskiego, ale jest wymagający i wrażliwy na ewentualne przerwanie łańcucha chłodniczego, stąd nasz duża troska i zaangażowanie w ciągłe budowanie świadomości zagrożeń w tym zakresie – podkreślił Jacek Wyrzykiewicz z Hochland Polska.

Ostatnie wiadomości o firmie

Warte przeczytania