Sery pleśniowe: Szlachetna pleśń

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 1/2017 (80)
president camembert, lactalis

Francuska firma Lactalis w swoim portfolio posiada markę Président, pod którą znajdziemy w linii serów z porostem pleśni m.in. sery typu camembert i brie, a w linii serów z przerostem pleśni m.in.: Roquefort oraz Bleu d’Auvergne. W linii produktów Camembert znajdziemy sery camembert w 120 g i 170 g opakowaniach m.in.: Camembert naturalny, lekki, chilli, prowansalskie zioła, zielony pieprz, z orzechami oraz la Française.

W linii serów typu brie znajdziemy m.in.: Brie w klinku naturalny (170 g i 125 g), Brie z orzechami (125 g) i brie lekki (125 g), dalej Brie zielona oliwka (125 g). W wersji w krążku konsumenci mają do wyboru Brie z orzechami (1000 g), Brie naturalny (1000 g), Camembert (250 g). W linii produktów z przerostem pleśni Lactalis Polska oferuje m.in.: Roquefort (100 g), Bleu d’Auvergne (100 g). W ofercie firmy znajdują się także Snack à la franҫaise (180 g), Chevre Sainte Maure (200 g), La Brique (200 g), La Brique de Chevre (150 g).

Lactalis Polska w swojej ofercie posiada także Serki pleśniowe topione do smarowania: Creme de camembert (150 g), Creme de Bleu (150 g) oraz Creme de brie (150 g).

Mleczarnia Turek ma w swojej ofercie trzy produkty z przerostem pleśni niebieskiej pod marką Turek: Turek Blue (100 g) i jego odpowiednik do sprzedaży „na wagę” oraz Turek Blue Kremowy (100 g). Mleczarnia proponuje sery z porostem pleśni NaTurek Nasz Camembert i są to m.in.: Nasz Camembert Naturalny, Nasz Camembert lekki, Nasz Camembert z zielonym pieprzem, Nasz Camembert z ziołami, Nasz Camembert z grzybami. Firma ma też w swojej ofercie linie serów brie m.in.: Naturek Nasz Brie naturalny, z ziołami, z zielonym pieprzem, lekki (125 g lub 170 g). Mleczarnia Turek jest również dystrybutorem francuskich marek serów pleśniowych.

Polska firma Lazur (SM) od lat specjalizuje się w produkcji serów z przerostem pleśni. W swoim portfolio ma cztery linie Lazur: Błękitny, Turkusowy, Złocisty, Srebrzysty. Sery te mogą występować w wersjach 100 g, ćwiartka 0,25-0,36 kg oraz główka 2,2-2,8 kg lub blokach 1,0-1,4 kg, plastrach 100 g. Pewną innowacją w tej kategorii jest Lazur Srebrzysty w zalewie z suszonymi pomidorami w 100 g tacce. Firma posiada też w swojej ofercie linię serów pleśniowych topionych pod nazwą Lazuretta: w wersji Błękitnej (połączenie sera Lazur Błękitny, czosnku i szczypiorku) oraz Lazuretta Złocista to połączenie słodkawego, mlecznego smaku sera Lazur Złocisty o charakterystycznej nucie orzechów i szlachetnej pleśni, z harmonizującym dodatkiem słodkiej czerwonej papryki.

KaMos (SM)

Kolejnym producentem serów z przerostem pleśni jest firma KaMos (SM) z Kamiennej Góry działająca na naszym rynku już blisko 50 lat. Firma oferuje regionalny produkt Kamiennogórski ser pleśniowy (dostępny w porcjach, połówkach, klinkach, wiórkach, w gramaturach od 100 g do 2,5 kg).

Ciekawy produkt

Bavaria Blu to marka miękkiego sera z przerostem pleśni lub jednocześnie z porostem i przerostem. Cztery dostępne wersje: Rich&Creamy, mini (porost i przerost), Tasty Blue oraz blok (tylko przerost pleśni) zapewniają szeroką gamę smaków dla osób poszukujących ciekawych wrażeń dobrego produktu w tej kategorii. Wino Cabernet Sauvignon dla sera wersji Tasty Blue oraz czerwone wina wytrawne lub białe półwytrawne dla serów z bloku lub w wersji mini, stworzą paletę wrażeń dla podniebienia klienta.

Dostawca: Mlekoma Dairy.


Strona 4 z 5