Sery pleśniowe: Szlachetna pleśń
Oferta rynkowa serów pleśniowych na polskim rynku
Wśród firm działających lokalnie w tym segmencie należy wskazać firmy: Arla Foods (marka Castello – sery z porostem i przerostem pleśni), Hochland Polska (marka Hochland – sery porostem pleśni), Lactalis (marka President – sery z porostem i przerostem pleśni), Mleczarnia Turek (Nasz NaTurek/Turek Blue – sery z porostem i przerostem pleśni).
Spośród polskich producentów zwrócić uwagę należy na firmę Lazur (SM) – producenta serów z przerostem pleśni, mleczarnię KaMos (SM) z Kamiennej Góry (sery niebieskie) oraz nowego gracza na tym rynku Grupę Mlekovita (marka Mlekovita oraz La Polle – sery z porostem pleśni).
Na naszym rynku działa czterech importerów, którzy oferują szeroki wachlarz produktów z pleśnią. Do firm tych należą Eurial Polska, Euroser Dairy Group, Jansen oraz Temar (PPH).
Oferta polskich i zagranicznych producentów
Grupa Mlekovita
W segment serów pleśniowych wkroczyła także polska firma Grupa Mlekovita. W jej asortymencie pojawiły się dwie linie. Pod marką Mlekovita możemy kupić ser pleśniowy w klinie typu Brie naturalny (125 g) oraz ser w krążku Camembert naturalny (120 g). W linii La Polle ser pleśniowy Brie naturalny (125 g), Classic (200 g) oraz Ser pleśniowy La Polle Camembert naturalny (120 g).
Arla Foods Polska
Duńska firma Arla Foods w swojej ofercie posiada sery pleśniowe pod marką Castello. Ser Castello po raz pierwszy wyprodukowano w Danii w 1893 roku W polskiej ofercie firmy znajdziemy: Castello Extra Creamy Danish Blue, Castello Creamy Blue, Castello Burger Blue, Castello Black, Castello White oraz Castello White z Chili.
Hochland Polska
Hochland Polska ma w swojej ofercie sery z porostem pleśni Brie i Camembert. Znajdują się tu ser Camembert w krążku w wersjach: naturalny, z ziołami, z pieczarkami, z pieprzem oraz ser Brie w klinku w wersjach: naturalny, z ziołami i zielonym pieprzem.