Nowa żywność: Nowe składniki i nowa żywność
- Żywność o nowej lub celowo zmodyfikowanej strukturze molekularnej, jeżeli taka struktura nie była stosowana jako żywność lub w żywności w Unii przed dniem 15 maja 1997 r.
- Żywność składająca się, wyekstrahowana lub produkowana z drobnoustrojów, grzybów lub wodorostów.
- Żywność składająca się, wyekstrahowana lub produkowana z materiałów pochodzenia mineralnego.
- Żywność składająca się, wyekstrahowana lub produkowana z roślin lub ich części (z wyjątkiem analogicznych produktów żywności produkowanych z roślin uzyskanych tradycyjnymi metodami rozmnażania stosowanymi do produkcji żywności w Unii przed dniem 15 maja 1997 r., lub nietradycyjnymi metodami rozmnażania, które nie były stosowane do produkcji żywności w Unii przed dniem 15 maja 1997 r., jeżeli metody te nie powodują znaczących zmian w składzie lub strukturze żywności, mających wpływ na jej wartość odżywczą, metabolizm lub poziom substancji niepożądanych).
- Żywność składająca się, wyekstrahowana lub produkowana ze zwierząt lub ich części (z wyjątkiem zwierząt wyhodowanych tradycyjnymi metodami stosowanymi do produkcji żywności w Unii przed 15 maja 1997 r., jeżeli żywność uzyskana z tych zwierząt posiada historię bezpiecznego stosowania żywności w Unii).
- Żywność składająca się, wyekstrahowana lub produkowana z kultury komórkowej lub kultury tkankowej pochodzącej od zwierząt, roślin, drobnoustrojów, grzybów lub wodorostów.
- Żywność uzyskana z wykorzystaniem procesu produkcji niestosowanego w Unii przed dniem 15 maja 1997 r., który to proces produkcji powoduje znaczące zmiany w składzie lub strukturze żywności, mające wpływ na jej wartość odżywczą, metabolizm lub na poziom substancji niepożądanych.
- Żywność składająca się z wytworzonych nanomateriałów zdefiniowanych w rozporządzeniu.
- Witaminy, składniki mineralne i inne substancje stosowane zgodnie z dyrektywą 2002/46/WE, rozporządzeniem (WE) nr 1925/2006 lub rozporządzeniem (UE) nr 609/2013 (o ile zastosowano proces produkcji niestosowany do produkcji żywności w Unii przed dniem 15 maja 1997 r., lub zawierają wytworzone nanomateriały).
- Żywność stosowaną w Unii przed dniem 15 maja 1997 r. wyłącznie w suplementach żywnościowych, o ile jest przeznaczona do stosowania w żywności innej niż suplementy żywnościowe.
Mleko fermentowane przez Bacteroides xylanisolvens DSM 23964
Ciekawym przykładem nowej żywności z branży mleczarskiej są produkty z mleka poddanego obróbce termicznej i fermentowanego przez Bacteroides xylanisolvens DSM 23964 (w oryginale: „heat-treated milk products fermented with Bacteroides xylanisolvens DSM 23964”). W 2015 roku panel NDA wydał pozytywną opinię dotyczącą tych produktów i uznał je za nową żywność. Podstawą otrzymywania tych produktów jest mleko fermentowane przez bakterie B. xylanisolvens DSM 23964 (użyte jako kultura starterowa) i następnie poddane obróbce termicznej.

Przy okazji warto napisać kilka słów o zastosowanych w tym przypadku bakteriach, bowiem nie jest to mikroflora typowa dla mlecznych produktów fermentowanych. Bakterie z rodzaju Bacteroides są komensalną mikroflorą jelitową bytującą w ludzkim układzie pokarmowym, przy czym gatunek B. xylanisolvens opisywano jako jeden z najczęściej występujących. Szczep B. xylanisolvens DSM 23964, wyizolowany od zdrowego dorosłego człowieka, został poddany dokładnej identyfikacji, analizie genetycznej i biochemicznej.
Do otrzymania mleka fermentowanego przez B. xylanisolvens DSM 23964 można wykorzystać mleko krowie pasteryzowane lub sterylizowane systemem UHT, odtłuszczone lub o znormalizowanej, niskiej zawartości tłuszczu. Po dodaniu startera fermentacja mleka jest prowadzona w temperaturze 38,5°C przez 14-16 godzin, bez napowietrzania i mieszania. Następnie produkt jest poddawany procesowi homogenizacji i kolejnej obróbce termicznej – tym razem w temperaturze 75°C przez 1 godzinę, celem pełnej inaktywacji żywych komórek B. xylanisolvens DSM 23964. Finalny produkt może być pakowany tak jak tradycyjny mleczny napój fermentowany lub suszony rozpyłowo do postaci proszku.
