Holandia: Świat serów holenderskich

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 1/2015 (68)

Friesekaas

Pochodzi z Fryzji. Jest to typowy ser twardy podpuszczkowy, dojrzewający od 3 do 12 miesięcy. Produkowany jest z odtłuszczonego mleko krowiego. Miąższ sera jest jasnożółty, przetykany ziołami; kremowy w smaku, czasami lekko pikantny. Jego smak determinują dodane zioła (często kminek lub goździki). Ser ma dużo małych nieregularnych dziurek. Produkowany jest w kształcie cylindra o masie ok. 3 kg, 40 cm średnicy i 12,5 cm wysokości.

Reypenaer

Pochodzi z regionu Utrecht. Jest to ser podpuszczkowy dojrzewający od 1 roku do ok. 2 lat. Jest produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego, odznacza się ciemnożółtym miąższem. Aromat i smak sera jest wyraźny i pikantny. Smak rozwija się na podniebieniu, budząc nuty suszonych owoców i karmelu. Tekstura sera jest twarda, ale na podniebieniu się doskonale topi. Skórkę pokrywają białe kryształki oznaczające mineralizację. Dziury, ma nieliczne, duże. Ser produkowany w kręgach i krojony w trójkąty. Odmiany sera Reypenaer: Reypenaer – dojrzewający 1 rok oraz Reypenaer VSOP – dojrzewający 2 lata.

Prima Donna

To twardy ser podpuszczkowy, który jest skrzyżowaniem dojrzałego holenderskiego sera Gouda i włoskiego Parmigiano Reggiano. Ser dojrzewa sześć miesięcy. Jest produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego. Jest intensywnie żółty, z widocznymi białymi kryształkami kazeiny. W smaku pikantny, z dość słodkim karmelowym wykończeniem. Ser pachnie jak cukierki toffi. Cylindryczny w kształcie, ma masę 26 kg.

Westlife Toscana

To młody, podpuszczkowy ser z włoskimi ziołami produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego. Smak kremowy z nutą śródziemnomorskich przypraw, tj. oregano, cebula, bazylia, pietruszka i czosnek na żółtym tle miąższu. Odmianą sera Westlite jest wersja mild – ser o żółtym wnętrzu i delikatnym, kremowym, niepowtarzalnym smaku; ma niewiele oczek. Skórka złocista powleczona parafiną.

Oferta serów holenderskich na rynku polskim

Temar (PPH)

Gouda Basiron Kozia z przyprawami włoskimi, krąg
Gouda Basiron Pesto Verde, blok (z bazylią)
Gouda Basiron Pesto Rosso, blok (z pomidorami) HoReCA
Gouda Basiron Wasabi z chrzanem, blok i krąg
Gouda Frico mild, krąg
Gouda Frico Selection z kminkiem
Gouda Light Frico, plastry
Mimolette Frico, tarty, w bloku, w porcjach, plastrach oraz jako kula
Maasdam Frico, w kręgu i 1/2 kręgu
Old Dutch Master Frico
Rolada Kozia Pleśniowa Bettine
Chevrette Kozi Frico, krąg i plastry
Ser Wędzony Frico, 2,7 kg

Euroser Dairy Group

Old Amsterdam, krąg, kostki
Euroser Gouda
Euroser Gouda Czerwone Pesto, Gouda z musztardą, Gouda Zielone Pesto,  Gouda o smaku Tzatziki, Gouda ze szparagami, Gouda Wasabi, Gouda z oliwkami, Gouda z orzechami, Gouda z kozieradką
Mimolette Euroser
Maasdam Euroser
Maasdam Westland
Westberg
Westberg light

Jansen

Vergeer Kaas Gouda Farmerska Boerenkaas
Vergeer Kaas Gouda Holenderska
Vergeer Kaas Gouda Holenderska młoda
Henry Willig Gouda Pesto Polderkaas
Henry Willig Gouda Pesto Rosso Polderkaas
Gratin tarty
Grozette typu parmezan, tarty
Kozi Polder Blanc
Old Holland plastry Vergeer Kaas


Strona 4 z 4