Holandia: Świat serów holenderskich

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 1/2015 (68)

Odmiany Goudy:

Gouda Old Amsterdam uznawana jest za jeden z najznakomitszych produktów w swojej kategorii. Jest to ser o dojrzałym, bogatym i wyrafinowanym ostrym smaku z lekko maślaną nutą. Ma charakterystyczną kruchą strukturę. Old Amsterdam dojrzewa 18 miesięcy. Zawiera 48% tłuszczu. Produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem soli, kultur bakterii, podpuszczki i barwnika annato. Ser pokryty jest charakterystyczną woskową czarną skórką. Cechuje go głęboki żółty kolor miąższu. Jakość oryginalnego sera Old Amsterdam została potwierdzona poprzez francuski tytuł „Premier Grand Cru Classe”, którym ser został uhonorowany, jako najlepsza dojrzała wersja sera Gouda. Old Amsterdam doskonale smakuje sam, bez żadnych dodatków, idealnie pasuje do dań ciepłych i gorących oraz jako smakowita przekąska. Bardzo dobrze współgra z winami białymi i czerwonymi.

Ser Beemster to linia serów typu gouda produkowanych przez spółdzielnię CONO w północnej Holandii w miejscowości Westbeenster. Są to sery twarde, podpuszczkowe dojrzewające od 1 do 26 miesięcy. Firma produkuje sześć podstawowych rodzajów sera Beemster – mild (1 miesiąc), medium (4 miesiące), aged (10 miesięcy), classic – 18 miesięcy oraz XO – 26 miesięcy oraz Light – 4 miesiące. Są to sery produkowane z pasteryzowanego mleka krowiego; od jasnożółtego do ciemnożółtego, w zależności od stopnia dojrzenia. Smak ich: maślany, od łagodnego do delikatnego, lekko owocowego do bogatego i kremowego. Ser XO to twardy, długo dojrzewający ser o charakterystycznej kruchej konsystencji i orzechowej nucie w tle.

Bardzo szeroki asortyment serów typu Gouda znajduje się w ofercie firmy Henri Willig. Są to niszowe sery produkowane z mleka koziego, krowiego i owczego. Specjalnością firmy są sery z różnego typu dodatkami, tj. pesto zielone i czerwone, wasabi, zioła, trufle, pieprz, lawenda lub szampan. Sery typu gouda od Henri Willig są produkowane m.in. pod markami Holland Kaas, Polderkaas.

Sery typu gouda produkowane są też na farmie Nylnder w miejscowości Workum. Firma produkuje sery pod marką Nylnder z mleka organicznego krów z własnej hodowli, rasy Jersey, m.in. sery klasyczne typu gouda oraz różnego typu sery z dodatkami m.in. ziołami, o różnym stopniu dojrzenia.

Ciekawym przykładem farmerskich serów typu gouda są sery z farmy de Deelen w Tynjei. Sery z tej farmy oferowane są pod marką producencką Riperkrite (Tsiis). Są to sery produkowane z własnego mleka i produkowane w wersji czystej goudy oraz m.in. z dodatkiem selera, ziół, kminku oraz czosnku.


Inne typy serów typu gouda

  • Gouda Belle Blanche – kozi ser o łagodnym smaku, białej skórce i miąższu; niekiedy dla podkreślenia smaku dodaje się listki pokrzywy. Ser dostępny jest w kształcie cylindra.
  • Sery typu gouda Shapenkaas – produkowane z ekologicznego z mleka owczego na farmie Groot Kabel w północno-wschodniej Fryzji. Sery produkowane są w wersji czystej owczej goudy oraz z dodatkami smakowymi m.in. ziołami włoskimi i ziołami lokalnymi.
  • Maaslander – delikatna Gouda o pełnym smaku. Ma charakterystyczne barwy: pokryty jest zielonymi pasami (Gouda Maaslander – młoda) lub żółto-zielone (Gouda Maaslander dojrzała).
  • Baby Gouda – tzw. młoda Gouda przeznaczona dla dzieci, wytwarzana w 500 g kołach, o zwartej teksturze i jednolitym żółtym kolorze. Stosowany zwykle na śniadanie na kanapki.
  • Rembrandt extra aged Gouda – ser podpuszczkowy z pasteryzowanego mleka krowiego, dojrzewający rok. Charakteryzuje go mocno pomarańczowa barwa W smaku wyczuwalne są miód, karmel, z pikantnym posmakiem starej Whiskey. Miąższ półtwardy i dość kruchy pokryty skórką z czarnej parafiny z charakterystycznym wizerunkiem Rembrandta.

Magdalena Lewalska

Marketing Assistant w firmie Euroser Dairy Group

Od początku działalności Euroser Dairy Group sery holenderskie były podstawą asortymentu i zawsze cieszyły się dużą popularnością wśród polskich konsumentów. Stale gwiazdami kategorii są oryginalne Goudy, Maasdam, sery kozie oraz słynny Old Amsterdam. Moda na sery holenderskie nie przemija, ale ewoluuje zapotrzebowanie na nowe wariacje smakowe, jak również na nowe rodzaje opakowań. Dużym zainteresowaniem konsumentów cieszą się Goudy smakowe, np. z dodatkiem oliwek, orzechów włoskich albo z zielonym lub czerwonym pesto.


Strona 2 z 4