Innowacje: Funkcjonalność czy naturalność, oto jest pytanie?

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 1/2015 (68)

Jacek Wyrzykiewicz

PR & Marketing Services Manager w Hochland Polska

Konsumenci poszukują w pierwszej kolejności produktów naturalnych – zwracają uwagę na ich skład i pochodzenie. Coraz modniejszy jest trend powrotu do prostych, domowych smaków. Tempo życia jest coraz szybsze, coraz więcej osób zaczyna preferować zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, co wpływa na poszukiwanie szybkich i wygodnych rozwiązań w produktach spożywczych. Hochland, rozumiejąc potrzeby konsumentów, wprowadził na rynek wyjątkową linię produktów pod nazwą Hochland Twarogowy, w dwóch wariantach – w plastrach i w krążkach. Hochland Twarogowy produkowany jest na bazie naturalnego twarogu, dlatego jego smak jest prawdziwie twarogowy, jednocześnie podkreślony przez wyraziste i intensywne dodatki. Hochland Twarogowy w plastrach proponujemy w kilku wariantach, jako naturalny, z chrzanem, z cebulką i szczypiorkiem, z pieprzem; z kolei Hochland Twarogowy w krążkach, jako naturalny, mix i duo.

Artykuły mleczarskie stanowią także znaczącą część żywności funkcjonalnej. Swoją popularność zawdzięczają prozdrowotnym cechom składu mleka. Żywność funkcjonalna to nic innego, jak specjalnie opracowane produkty spożywcze, które wykazują korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie, ponad ten, który wynika z obecności w niej składników odżywczych tradycyjnie uznawanych za niezbędne. Spożywanie mleka wywiera bezpośredni i korzystny wpływ łagodzący przebieg wielu chorób, pomaga regulować prawidłową masę ciała, prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi, powoduje zmniejszenie ryzyka udaru mózgu, raka jelita grubego oraz osteoporozy. Produkty pro- i prebiotyczne przyniosły obiecujące korzyści zdrowotne, jednakże mechanizmy odpowiedzialne za te efekty nie są do końca poznane. Mleko i jego przetwory, jako bogate źródło wielu cennych składników odżywczych i funkcjonalnych stanowią jedną z najbardziej wartościowych grup artykułów spożywczych. Produkty mleczne, ze względu na obecność korzystnych bakterii kwasu mlekowego i wysoką zawartość wapnia, należą do produktów o szczególnie korzystnym i prozdrowotnym oddziaływaniu na organizm człowieka. Szerokie zainteresowanie budzi temat bioaktywnych związków naturalnie występujących w mleku, co w efekcie badań rozwojowych może doprowadzić do opracowywania nowych produktów funkcjonalnych.

Sery powodują przypływ energii i dobre samopoczucie. Jest to zasługą kwasu glutaminowego i wit. B12, które uczestniczą w produkcji neuroprzekaźników, dających uczucie odprężenia. Dzięki witaminie B12 jesteśmy też odporniejsi na stresy, wydajniej pracują nasze szare komórki, poprawiając pamięć i koncentrację. Zwiększa się też wytwarzanie krwinek czerwonych, co zapobiega anemii!

Kierunki rozwoju żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna to obecnie wielka machina przemysłu. Pojęcie żywności funkcjonalnej jest zaś dość szerokie i złożone. Ze względu na szereg kryteriów, najczęściej wyróżnia się cztery grupy:

  • żywność naturalna bogata w składniki prozdrowotne,
  • żywność, w której zwiększono dostępność prozdrowotnych składników,
  • żywność, do której dodano składnik lub składniki prozdrowotne,
  • żywność, z której usunięto składniki niepożądane, w tym antyżywieniowe.

Obecnie żywność funkcjonalna obejmuje także produkty pod kątem ich specyficznego składu. Dlatego też można znaleźć m.in. żywność wzbogaconą (m.in. w witaminy, składniki mineralne, kwasy omega-3, beta-glukany, antyoksydanty), niskoenergetyczną, wysokobłonnikową, o obniżonej zawartości sodu lub o obniżonej zawartości cholesterolu, laktozy albo bez glutenu.


Żywność funkcjonalna poza żywnością konwencjonalną naturalnie bogatą w składniki odżywcze o korzystnym wpływie na nasze zdrowie, to także żywność wzbogacana, żywność z dodatkiem określonych szczepów probiotycznych lub prebiotyków, żywność specjalnie opracowana do stosowania w profilaktyce leczenia określonych jednostek chorobowych (np. zmniejszająca ryzyko rozwoju chorób krążenia). Żywność taka ma na celu wpisanie się w profilaktykę żywieniową miażdżycy i bazuje na ograniczeniu spożycia cholesterolu i tłuszczów, zwiększeniu ilości witamin i substancji o charakterze antyoksydacyjnych oraz na zmianie proporcji wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie.

W wielu przypadkach mamy do czynienia jedynie z produktami sztucznie wzbogaconymi w wybrane składniki, a produkty te nie przeszły żadnych badań naukowych potwierdzających, że spożywanie konkretnego produktu z danym dodatkiem funkcjonalnym działa na organizm pozytywnie. Problemem jest przede wszystkim to, że tego typu badania są bardzo drogie, długotrwałe i wielu producentów na takie badania po prostu nie stać.

Kolejnym typem żywności funkcjonalnej jest żywność zmniejszająca ryzyko chorób nowotworowych, tzw. foods reducing risk of cancer. Żywność taka ma na celu wspieranie profilaktyki antynowotworowej. Wśród składników diety wskazuje się w tej grupie m.in. na wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3), błonnik pokarmowy, witaminy antyoksydacyjne czy selen.

Stosunkowo popularnym typem żywności funkcjonalnej jest żywność funkcjonalna wysokobłonnikowa. Działanie błonnika polega na zwiększeniu perystaltyki jelit, co powoduje, że treść kałowa mogąca zawierać szkodliwe produkty, nie drażni i nie uszkadza nabłonka jelita grubego. Diety wysokobłonnikowe wskazane są również w profilaktyce kontroli masy ciała, poziomu cholesterolu oraz antynowotworowej układu pokarmowego.

Strona 2 z 4