Modyfikacja wartości odżywczej: Jak stworzyć wartość dodaną?

dr inż. Dorota Zaręba, dr hab. inż. Małgorzata Ziarno
Forum Mleczarskie Biznes 3/2012 (15)

Miedź

Zgodnie z 8 oświadczeniami zdrowotnymi miedź pomaga w: utrzymaniu prawidłowego stanu tkanek łącznych, metabolizmie energetycznym, funkcjonowaniu układów nerwowego, odpornościowego, pigmentacji włosów, skóry, transporcie żelaza oraz ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Wapń

W 8 oświadczeniach dotyczących wapnia potwierdzono jego wpływ na: funkcjonowanie serca, mięśni, krzepnięcie krwi, metabolizm energetyczny, przekaźnictwo nerwowe, funkcjonowanie enzymów trawiennych, utrzymanie zdrowych kości i zębów oraz wpływ na podział i specjalizację komórek.

Żelazo

Siedem oświadczeń potwierdza pozytywny wpływ żelaza na organizm człowieka w zakresie: funkcji poznawczych, metabolizmu energetycznego, produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, transporcie tlenu, funkcjonowania układu odpornościowego oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Selen i jod

W 6 oświadczeniach uwzględniono (na podstawie badań klinicznych) prozdrowotny wpływ selenu w zakresie: prawidłowego przebiegu spermatogenezy, funkcjonowania układu odpornościowego, tarczycy, ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym oraz zachowaniu zdrowych włosów i paznokci. Pięć oświadczeń dotyczy jodu i jego wpływu na: funkcje poznawcze, metabolizm energetyczny, układ nerwowy, zdrowie skóry oraz produkcję hormonów i funkcjonowanie tarczycy.

Fosfor

W przypadku fosforu potwierdzono badaniami 4 zależności prozdrowotne: prawidłowy metabolizm energetyczny, prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych, utrzymanie zdrowych kości i zębów.

Mangan

Również dla manganu umieszczono w wykazie 4 oświadczenia: prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu energetycznego, tworzenie tkanek łącznych, ochrona przed stresem oksydacyjnym i utrzymanie zdrowych kości.

Białko

Wartość odżywcza białka pokarmowego zależy między innymi od zawartości aminokwasów egzogennych, czyli tych, których organizm człowieka nie syntetyzuje. Skład aminokwasowy białka mleka zawiera wszystkie egzogenne aminokwasy i ich udział pokrywa się z udziałem tych aminokwasów w białku wzorcowym określonym przez Komitet Ekspertów FAO w 1991 r.

W wykazie oświadczeń zdrowotnych wyszczególniono trzy prozdrowotne zależności wynikające ze spożycia białka: wzrost masy mięśniowej, utrzymanie masy mięśniowej i utrzymanie zdrowych kości. Warunkiem stosowania oświadczeń zdrowotnych dla białka jest jego zawartość w produkcie na poziomie określonym w oświadczeniu żywieniowym jako „źródło białka”. Zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 1924/2006 produkt może być określany jako „źródło białka”, gdy wartość energetyczna z białka wynosi co najmniej 12%. Większość produktów mlecznych spełnia wymóg „źródła białka”, a produkty takie jak jogurty, twarogi i sery podpuszczkowe dojrzewające spełniają wymaganie na poziomie „wysokiej zawartości białka”, który jest równoważny z 20% pokryciem wartości energetycznej pochodzącej z białka.

Podsumowanie

Wybrani dostawcy

Biofit
Brenntag
Hortimex
Kros (PPH)
Microstructure
Natur Produkt Zdrovit

Modyfikacja wartości odżywczej produktów mlecznych będzie miała niewątpliwy wpływ na poszerzenie asortymentu oferowanego dla konsumenta. W przypadku niektórych dodatków jak na przykład lecytyny lub gumy guar można podjąć próbę połączenia aspektów technologicznych i funkcjonalnych w celu polepszenia jakości i wartości odżywczych produktu. Wykorzystanie dodatków funkcjonalnych z puli zgodnej z wykazem oświadczeń zdrowotnych daje możliwość umieszczenia dodatkowych informacji na opakowaniu produktu finalnego oraz w reklamie, zachęcających konsumenta do nabywania i spożywania.

Niewątpliwą korzyścią z wprowadzenia oświadczeń zdrowotnych jest uporządkowanie informacji przekazywanych konsumentów przez producentów żywności i podniesienie wiarygodności oraz rzetelności tych informacji. Ochroni to konsumentów przed nieuczciwymi praktykami i reklamami, a trzeba wierzyć, że również oczyści rynek z pseudozdrowych produktów, które nie mają nic wspólnego ze zdrowiem człowieka.

Strona 5 z 5