Sery do zapiekania: Sery na gorąco

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 5/2012 (54)

Przygotowanie fondue

Przygotowanie fondue nie jest skomplikowane. Do fondue serowego potrzebny jest kamionkowy kociołek zwany „caquelon”, który ustawia się na specjalnej podstawce ze zbiorniczkiem na alkohol do palenia. Kociołek naciera się czosnkiem. Najpierw stapiamy w nim masło, które wydobywa smak czosnku. Starte sery i dodatki rozpuszczamy w maśle i całość stawiamy na specjalnym podgrzewaczu. Goście nabijają na specjalne widelczyki kawałki białego chleba, bagietki lub przygotowane dodatki, a następnie zanurzają je w gorącej serowej masie. Wybór dodatków zależy od naszej inwencji.

Obecnie istnieje kilka możliwości stworzenia fondue w domu. Zakup kociołka nie jest trudny i kosztowny. Fondue przygotować można samodzielnie według wybranych przepisów na to danie. Potrzebne będą tylko doskonałej, jakości szwajcarskie sery (lub sery typu szwajcarskiego), które nadadzą potrawie charakteru.

Polecić można również specjalne gotowe mieszanki fondue. W imporcie takich produktów specjalizują się m.in. firmy Temar (PPH) oraz Jansen. W ofercie firmy Temar (PPH) znajdziemy Fondue classic, Fondue gorgonzola oraz Fondue provencale, a w ofercie firmy Jansen – Fondue superb.

Inne serowe specjały na gorąco

Sery są niezwykle wdzięcznym tematem kulinarnym w kategorii produktów na gorąco. Z roku na rok powstają coraz ciekawsze propozycje cieszące nasze podniebienie. Dania takie łączą istotne dla klientów parametry tj. wyborny smak oraz szybkość i prostotę przygotowania.

Uważa się, że tzw. smaženy syr to przysmak kuchni czeskiej i słowackiej. Tradycyjnie w Czechach do tej potrawy wykorzystywane są gatunki sera tj. edamski lub pleśniowy Hermelin. Potrawa jest niestety dość ciężkostrawna, ale smak oraz struktura produktów po podgrzaniu wybaczają, ten mały kulinarny grzech. Smażony ser w czeskim i słowackim wykonaniu to duży kawał panierowanego sera edamskiego (eidam) z sosem, sałatką i frytkami.

W Polsce najczęściej panieruje się i serwuje się sery typu camembert, edamski oraz mozzarella. Sery takie można samemu przygotować w domu, a paleta serów typu camembert jest bardzo szeroka. Sery typu camembert znajdują się w ofercie takich firm jak: Arla Foods, Candia Polska, Eurial Polska, Euroser, Hochland Polska, Lactalis Polska, oraz Mleczarnia Turek.

Do przygotowania sera panierowanego na gorąco w domu możemy użyć albo sera bez panierki i samemu go panierować, albo kupić gotowy produkt. W domowej kuchni potrzebna będzie nam zwykła patelnia oraz tradycyjne składniki do panierowania. Wystarczy zamoczyć ser w mleku, obtoczyć go w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Następnie ser należy usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Ser camembert doskonale konweniuje smakowo z żurawiną i listkiem pachnącej bazylii.

Raclette

Historia tej potrawy zawarta jest w podaniu ludowym, w której wspomina się, że: pewien pasterz przygotował sobie kromkę chleba z serem, położył ją blisko paleniska i na chwilę odszedł do jakiejś pracy. Gdy wrócił znalazł lekko stopiony ser, który rozlał się po pajdzie chleba. Wiedziony ciekawością i jednocześnie głodem pasterz pomyślał, że szkoda, aby taki dobry ser miał się zmarnować i ugryzł kanapkę. Był niezwykle zaskoczony smakiem nowego dania. Od tego momentu każdego wieczora przygotowywał sobie chleb bądź ziemniaki z suszonym udźcem wołowym z porcją stopionego sera. Z czasem, aby przyspieszyć topienie się sera krojono sery na mniejsze kawałki za pomocą małej łopatki – zwanej wówczas raclette – od której to zaczerpnięto nazwę nowej potrawy oraz tworzącego ją sera.

Tradycyjna odmiana dania typu raclette to małe gotowane ziemniaczki, marynowane cebulki, korniszony oraz mięso polane roztopionym serem. Obecnie do przygotowania raclette potrzebne jest specjalne urządzenie, najczęściej elektryczne, na którym można grillować warzywa i mięso i jednocześnie podgrzewać plastry sera w małych foremkach. Danie to podobnie jak fondue jest doskonałym pomysłem na wspólne biesiadowanie i spędzanie czasu w gronie najbliższych. W Polsce ser Raclette znajduje się w ofercie firm: Temar (PPH), Eurial Polska, Lactalis Polska.

Strona 3 z 3