Twarogi do pieczenia: Od sera do sernika

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 1/2012 (50)

Łukasz Danis

Specjalista ds. Eksportu i Marketingu w Kalisz (OSM)

Kalisz (OSM) od wielu lat posiada w swojej ofercie twarogi, których głównym przeznaczeniem jest wykorzystanie do wypieku serników – z najbardziej rozpoznawalnym Serkiem Rodzinnym. Na rynku bardzo dużo jest propozycji twarogów gotowych, szczególnie w wiaderkach 1 kg, które dzięki swojej funkcjonalności oszczędzają czas przygotowania i wypieku sernika.

Obecnie ze względu na tempo życia, konsumenci coraz częściej korzystają z dobrodziejstw cukierni, a własne wypieki są przygotowywane okazjonalnie na czas świąt, imienin lub innych uroczystości rodzinnych.

Trend taki powoduje dużą sezonowość sprzedaży twarogów, na które popyt zdecydowanie wzrasta przed świętami wielkanocnymi i Bożego Narodzenia, oraz w okresie maj-czerwiec, kiedy trwają uroczystości komunijne.

Myślę, że na razie sezonowość sprzedaży takich produktów utrzyma się tym bardziej, że rynek jest bardzo nasycony, a asortyment stale jest powiększany o kolejne warianty smakowe i różne dodatki.

Kalisz (OSM) prowadzi w całej Polsce dystrybucję swoich twarogów w wiadrach 10 kg przeznaczonych typowo dla specjalistycznych hurtowni cukierniczo-piekarniczych, które są wykorzystywane do profesjonalnego wypieku – z najbardziej znanym na rynku Serem Sernikowym.

Sernik wiedeński dla zakochanych

Składniki:

  • 1 kg twarogu zmielonego półtłustego lub tłustego
  • 6 jajek
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1op. cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • bakalie

Sposób przygotowania:
Żółtka ubij z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Stopniowo dodawaj zmielony twaróg, ubijaj i dodaj miękkie masło i mąkę. Na końcu wmieszaj bakalie. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z resztą masy.

Piecz w temp. 170°C przez około 1 godzinę w tortownicy o średnicy 23 cm. Studź przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać sernika na gwałtowną zmianę temperatury. Można również podczas pieczenia przykryć folią aluminiową, by sernik pozostał jasny.


Strona 4 z 8