Jogurty naturalne: Skok dzięki tradycji

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Handel 4/2011 (47)

Wszystko zostaje w rodzinie

Niedocenianą nadal rolą jogurtów naturalnych jest ich zamienność ze śmietaną stosowaną podczas gotowania. Wobec zmieniającego się stylu życia, śmietana staje się coraz bardziej niepożądana w jadłospisie młodych kobiet liczących każdą kalorię. Pomijając tu oczywiste zalety tłuszczu mlecznego można cieszyć się z tego, że wszystko zostaje w rodzinie. Jeśli nie śmietana, to chociaż jogurt naturalny. Trzeba w tym miejscu także zwrócić uwagę na wyraźny skok w segmencie jogurtów naturalnych, przy stagnacji albo spadkach w grupie śmietan. Dane agencji Nielsen za okres VI 2010-V 2011 przedstawiają ledwo odczuwalny spadek sprzedaży śmietany, przy stagnacji wartości sprzedaży. Ma to miejsce po istotnym spadku sprzedaży śmietany obserwowanym w pierwszej połowie 2010 roku.

Dostawcy jogurtów naturalnych:

Jogurt naturalny wytwarza około 40 zakładów mleczarskich, w tym:

  • Bakoma
  • Bieluch (SM)
  • Candia Polska
  • Cuiavia
  • Danone
  • Dr.Oetker
  • FigAnd (ZM)
  • Jasienica Rosielna (OSM)
  • Kalisz (OSM)
  • Krasnystaw (OSM)
  • Grupa Lacpol
  • Lactalis Polska
  • Łowicz (OSM)
  • Maluta Nowy Dwór Gdański
  • Mlekovita (GK)
  • Nowy Sącz (OSM)
  • Olma Polska
  • Resmlecz (RSM)
  • Włoszczowa (OSM)

Wojciech Śnieciński

Brand Manager Jogurty Pitne i Desery w Bakoma

Jogurty naturalne stają się coraz bardziej popularne. Odsetek kobiet, które używają jogurtów naturalnych wynosi obecnie ponad 90%*. Może to wynikać także z faktu, że są to produkty uważane za bardzo zdrowe, lekkie, dietetyczne. Nie zawierają dodatku cukru. Dodatkowo można ich używać do bezpośredniego spożycia oraz jako dodatku do różnego rodzaju dań i potraw (do sałatek, zup, sosów, dipów oraz koktajli).

Dominują dwa typy opakowań, małe około 150 g oraz duże około 400 g. Bakoma ma w ofercie zarówno jogurt naturalny w opakowaniu 150 g, idealny do bezpośredniego spożycia jak i w opakowaniu dużym, 390 g, które doskonale sprawdza się w zastosowaniach kuchennych. Jeżeli chodzi o jogurty do zastosowań w kuchni to idealnym produktem jest jogurt Grecki Bakoma dostępny w opakowaniu 180 g oraz 400 g.

Jogurt naturalny może zastępować śmietanę w tzw. zastosowaniach kuchennych czyli jako zamiennik śmietany do sałatek, zup, sosów, dipów oraz jako składnik koktajli. Odsetek konsumentek używających jogurtów naturalnych w kuchni rośnie i wynosi obecnie 85%*. Najczęściej jogurt stosuje się do sałatek.

Innowacje podobnie jak i w innych kategoriach produktowych są szansą na dotarcie do nowych konsumentów oraz są doceniane przez obecnych użytkowników marki. Bakoma kładzie bardzo duży nacisk na innowacje. W tym roku wprowadziliśmy kilka innowacji, np. jogurt naturalny 2-komorowy z miodem i pestkami słonecznika oraz z miodem i pestkami dyni w kubku 125 g. Drugim nowym produktem jest jogurt Naturalny 0% Probiotyczny. Produkt ten ma 0% tłuszczu oraz 0% dodatku cukru. Ma mało kalorii, tylko 56 kcal/100 g. Ma też wysoką zawartość białka. Zawiera żywe kultury bakterii jogurtowych oraz dodatkowo szczep probiotyczny Lactobacillus acidophilus NCFM®. Probiotyki są to żywe mikroorganizmy, które po spożyciu w odpowiedniej ilości korzystnie oddziałują na organizm. Szczep probiotyczny Lactobacillus acidophilus NCFM to probiotyk, który: pomaga zwiększyć poziom naturalnych dobroczynnych bakterii w organizmie, poprawia poczucie komfortu jelitowego oraz poprawia tolerancję laktozy. Jogurt Naturalny 0% zawiera 5,5% białka. Taka ilość stanowi aż 39% wartości energetycznej całego produktu (czyli 39% wartości energetycznej jogurtu pochodzi z białka). 5,5% białka pokrywa 11% Wskazanego Dziennego Spożycia dla osoby dorosłej. Białko jest potrzebne do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Produkt jest dostępny w kubku małym 170 g oraz w kubku dużym 350 g.

Niedawno wprowadziliśmy na rynek jogurt pitny naturalny w butelce 390 g delikatnie słodki. Jest to jogurt o naturalnym smaku z delikatną nutą słodyczy.

(*) Badania Snapshots realizowane w Internecie metodą CAWI przez OMG Metrics

Strona 2 z 4