Kefiry i maślanki: Ostro w górę

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Handel 3/2011

Ciekawy produkt:

Mleko acidofilne Acido to lekko musujący napój, który doskonale gasi pragnienie. Produkowany jest na bazie wyselekcjonowanego mleka najwyższej jakości, zaszczepionego czystymi kulturami bakteryjnymi Lactobacillus acidophilus należących do naturalnej flory jelitowej występującej w przewodzie pokarmowym człowieka. Mleko acidofilne Acido zostało uznane przez lekarzy i żywieniowców za źródło cennych składników zdrowotnych i odżywczych. Ułatwia wchłanianie wapnia, fosforu i żelaza, przywraca właściwy stan fizjologiczny mikroflory bakteryjnej jelit poprzez hamowanie rozwoju bakterii chorobotwórczych, regeneruje organizm po przewlekłym leczeniu antybiotykami.

Producent: Grupa Polmlek.

Zupełnie inną konfigurację wybrała mleczarnia Siedlce (OSM). Maślanki te dostępne są przede wszystkim w butelkach HDPE i kartoniku. Tym, co wyróżnia ofertę mleczarni Siedlce (OSM) jest maślanka Orzeźwiająca, jabłkowo-miętowa (500 g). Zdecydowanie najsilniejszym pod względem atrakcyjności produktem jest jednak maślanka naturalna w kartoniku, operująca bogatą stylistyką graficzną.

Butelka HDPE zdominowała ofertę mleczarni Wart-Milk (OSM). Zarówno maślanka naturalna jak i kefir są pakowane właśnie w ten sposób, a mleczarnia pozostaje wierna tylko jednemu opakowaniu.

Włoszczowa (OSM) oferuje szczupły kształt butelki PET z maślanką (400 g). Linia maślanek jest spójna kolorystycznie i opakowaniowo z kefirami tej firmy. Charakterystyczny kształt butelki stanowi wyraźny atut w oczach konsumentów i w ergonomiczny sposób wykorzystuje przestrzeń handlową sklepu.


Nowoczesność ma wymiar bio
Na polskim rynku pojawiają się nowe produkty bio również w segmencie kefirów. Temar (PPH) sprowadza bio kefir 1,5% naturalny i cytrynowy.
Surowiec do jego wytworzenia pochodzi z kontrolowanych ekologicznych gospodarstw. Zawiera kultury kwasu mlekowego, drożdże kefirowe ma niską zawartość tłuszczu - tylko 1,5%. Wygodne opakowanie daje możliwość ponownego zamknięcia. Wersja naturalna wyróżnia się śnieżnobiałym kolorem, łagodnym i lekko kwaskowatym smakiem oraz gładką, zawiesistą konsystencją. Kefir o smaku cytrynowym wyróżnia się jasnożółtym kolorem opakowania, łagodnym i bardzo oryginalnym smakiem cytryny (masa cytrynowa: cukier surowy, sok cytrynowy z koncentratu, sok pomarańczowy z koncentratu, 7% otarta skórka cytryny).
Importer: Temar (PPH)

Strona 6 z 6