Sery śródziemnomorskie: Bałkany w polskim markecie
Anthotyri
To ser twarogowy wytwarzany z serwatki mleka owczego i koziego. Świeży anthotyri ma lekko cytrynowy smak. W wersji dojrzałej anthotyri nabiera posmaku słonego i ma półtwardą konsystencję. Świeży anthotyri podaje się z owocami, tj. figi, gruszki, jabłka. Dojrzały ser jest wykorzystywany do posypywania dań na bazie makaronów, a także dań z ziemniakami.
Kefalograviera
Należy do najbardziej popularnych serów twardych w Grecji. Wytwarzany jest z mleka koziego i owczego, w miarę dojrzewania skórka nabiera brązowej barwy.
Bogatszy staje się aromat, a smak nabiera większej mocy i słoności. Kefalograviera swoim zastosowaniem bardzo przypomina powszechnie dodawany niemal do wszystkiego we Włoszech parmezan.
Kefalotyri i Peyniri
To w istocie substytut kefalograviery, ale z dłuższymi tradycjami wytwarzania sięgającymi pierwszych greckich miast-państw. Kefalotyri można kupić w wersji świeżej i bardziej popularnej – dojrzałej. W trakcie 3-miesięcznego dojrzewania miąższ kefalotyri staje się twardy i nabiera mocno pikantnego, korzennego smaku. Ser ten doskonale pasuje do podania z owocami, warzywami, smażony, pieczony, jako przekąska i danie z grilla. Szczególnie lubiany jest w Grecji w postaci przesmażonej.
Produkt zbliżony wszystkimi parametrami do oryginalnego odpowiednika proponuje Grupa Lacpol. Pod marką Mleczne Smaki Świata dostępny jest kefalotyri w postaci długodojrzewającej. Produkt dostępny jest o gramaturze 200 g Pisząc o Mlecznych Smakach Świata nie sposób ominąć sera Peyniri, który jest tureckim serem solankowym. Ma on wyrazisty i słony smak. Według producenta, Grupy Lacpol, ser można podawać jako samoistną przekąskę lub jako dodatek do sałatek. Jest idealnym składnikiem wielu potraw smażonych i pieczonych.
Produkt dostępny jest o gramaturze 200 g.