Probiotyki: Modne bakterie zamknięte w odświeżającym napoju

Paulina Łuszczak
Forum Mleczarskie Handel 2/2011 (45)

Nie bardzo jest w czym wybierać

Ze względu na wiele trudności, z którymi spotykają się producenci (tj. przeżywalność bakterii lub uzyskanie wiarygodnych wyników badań nad korzystnym działaniem szczepów bakteryjnych) napoje probiotyczne nie szczycą się wielką różnorodnością. I choć pewnie niejeden producent chciałby mieć taki wyrób w swoim portfolio, to nie zawsze jest on gotów wydać wymagane kwoty na inwestycje w badania i rozwój takich produktów. Z pewnością w polskiej rzeczywistości, niezachęcająca jest również silna pozycja lidera probiotycznych napojów: firmy Danone. Startując z promocją swojego wyrobu producenci musieliby się zetrzeć w boju z silną marką i zwyczajnie udowodnić, że można im zaufać w kwestii tak ważkiej, jak skuteczność produktu probiotycznego.

Od wielu lat to właśnie Actimel wytwarzany przez firmę Danone jest jednym z napojów probiotycznych o stabilnej pozycji na polskim rynku. Badania konsumenckie wykazały, że jest to bardzo silna marka i konsument, nawet ten niespożywający Actimela, bez problemu potrafi podać nazwę występującego w nim szczepu bakterii probiotycznych L. casei Defensis.

Inną propozycją lidera (firmy Danone) produktów probiotycznych jest Activia. Działanie Activii jest nieco inne niż główna zaleta Actimela. Zawarty w niej szczep o handlowej nazwie ActiRegularis (Bifidobacterium DN-173 010) poprawia komfort trawienny konsumenta redukując uczucie wzdętego brzucha oraz pomaga regulować pracę jelit. Półka napojów probiotycznych jest zdominowana przez Activię i Actimel. Na szczęście dla konsumentów, którym przecież przydałaby się jakaś alternatywa znajdziemy jeszcze kilka innych propozycji. A wśród nich Jogobella L. casei firmy Zott. Napój ten swoje właściwości probiotyczne (pomagające wesprzeć układ odpornościowy organizmu) zawdzięcza bakteriom L. casei Prophylactis 3. Dostępny jest on m.in. o smakach brzoskwinia i marakuja, w małych buteleczkach sprzedawanych w wersji czteropaku.


Wartą wspomnienia jest również propozycja sprzedawana pod marką sieci Biedronka, która to jak widać również zauważyła potencjał w produktach probiotycznych. Napój probiotyczny AktiPlus L. casei produkowany jest w Austrii i oferowany w sieci Biedronka w opakowaniach 600 g.

O tym, że rynek probiotyczny jest innowacyjny nie trzeba nikogo przekonywać. Pragnienie producentów dostarczania konsumentowi żywych i odpowiednich  dla organizmu bakterii w odpowiedniej formie) powoduje, że non stop trwają badania laboratoryjne i inwestuje się dużo pieniądzy w testy prowadzone przez działy Badań i Rozwoju. Kategoria ta ma twardy orzech do zgryzienia, ale jak to zwykle bywa przy rozwiązywaniu dużych problemów pojawiają się prawdziwie innowacyjne i ciekawe rozwiązania.

Cechy technologiczne, którymi muszą się charakteryzować probiotyki to szczególna stabilność i zdolność do przeżycia różnych krytycznych parametrów procesu technologicznego oraz warunków przechowywania i dystrybucji gotowych produktów. Ponadto, muszą wykazywać odporność na bakteriofagi (wirusy atakujące bakterie), stabilność genetyczną i nie mogą w żaden sposób pogarszać cech organoleptycznych gotowych produktów.

Zdrowie i piękno w postaci zbożowego jogurtu pitnego oferuje nam Grupa Polmlek. Napój ten jest wyjątkowy nie tylko ze względu na zawarte w nim żywe kultury bakterii probiotycznych z grup Bifidobacterium bifidum lub Lactobacillus acidophilus, ale również wzbogacenie go w kolagen, błonnik oraz wapń. Producent ten oferuje nam również jogurt pitny Dr Maciej marki Warmia, który nie tylko dostarcza organizmowi dobroczynnych bakterii, ale również zaspokaja zapotrzebowanie na błonnik oraz wzbogaca dietę w koenzym Q10.

Z kolei inny lider polskiego mleczarstwa, Mlekpol (SM) konkuruje na półce marką Milko. Kartonowa, wygodna do picia w każdej sytuacji butelka Tetra Top skrywa w swoim wnętrzu jogurt Milko z kulturami probiotycznymi L. casei-431 (CRL-431) wyselekcjonowanymi i sprzedawanymi przez znanego producenta kultur bakteryjnych, firmę Chr. Hansen.

Z kolei Krasnystaw (OSM) wzbogaca półkę napojów probiotycznych w jogurt pitny zawierający szczepy bakterii Bb-12 i La-5.

Strona 3 z 4