Jogurty: Bogactwo smaku i zdrowia
Co jogurt ma w sobie?
U coraz większej liczby osób, i tych młodszych i starszych występuje nietolerancja organizmu na zawartą w mleku laktozę. Do takiego stanu przyznaje się ok. 30% Polaków. Dlatego w celu zastąpienia mleka w swojej diecie sięgają oni po jogurty, cenne źródło wapnia, aminokwasów i witamin z grupy B. Napoje fermentowane charakteryzuje lepsza strawność białek i tłuszczu, oraz przyswajalność wapnia i żelaza. W 100 gramach jogurtu znajduje się 155-170 mg wapnia, co stanowi około 20% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. Ponadto, w porównaniu do mleka, jogurty zawierają 4-5 razy więcej aminokwasów, 20% więcej witamin z grupy B i 5 razy więcej kwasu foliowego. Białka zawarte w jogurtach są trawione nawet 3-krotnie szybciej, niż te będące składnikami mleka. Szczególnie docenia się rolę jogurtów zawierających szczepy probiotyczne, czyli takie, które spożywane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Działanie probiotyków musi być potwierdzone badaniami klinicznymi. To dzięki konkretnym bakteriom probiotycznym... A ich pozytywny wpływ na długowieczność jest możliwy dzięki temu, że napoje fermentowane wspomagają układ odpornościowy, przyspieszają syntezę witamin oraz wchłanianie żelaza. Są niezastąpione w oczyszczaniu organizmu z toksyn, pomagają przy wzdęciach, zaparciach, nadkwaśności żołądka, a także stanach zapalnych jelit. Żywe kultury bakterii obecne w tym mlecznym specjale, korzystnie działają na wydzielanie soków trawiennych oraz eliminowanie bakterii gnilnych, a także bakterii chorobotwórczych z przewodu pokarmowego.
Warunkiem takiego działania jest jednak systematyczne spożywanie jogurtów w dużej ilości. W 1908 roku rosyjski laureat Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny Ilia Miecznikow, zauważył dobroczynne działanie jogurtów na organizm człowieka i ich wpływ na długowieczność. Wyniki jego badań wykazały, że poprzez spożywanie napojów fermentowanych z organizmu usuwane są niepożądane substancje – toksyny, dzięki czemu organizm m.in. wolniej się starzeje.
Kubeczek jogurtu (150 g) zawiera:
- 90 kcal, czyli 5% twojego dziennego zapotrzebowania na energię
- 40 mg witaminy A
- 32 mg magnezu
- 240 mg wapnia
- 6 g białka
- 226 mg fosforu.
Schorzenia, w których spożywanie jogurtów jest szczególnie wskazane:
- osłabiona odporność organizmu
- zatrucia pokarmowe
- kuracje antynowotworowe
- biegunki po antybiotykach
- schorzenia geriatryczne
- infekcje
- złe trawienie laktozy
- nadmierny poziom cholesterolu.