Jogurty: Bogactwo smaku i zdrowia

Paulina Łuszczak
Forum Mleczarskie Handel 3/2010 (40)

Co jogurt ma w sobie?

Spożywanie jogurtów jest w modzie, jest zdrowe i zalecane przez dietetyków, a kierując się badaniami rynkowymi i szacunkami spożycia, Polacy zjadają ich wciąż 2 razy mniej, niż mieszkańcy zachodniej części kontynentu. Ta gałąź rynku nabiałowego cały czas ma w sobie duży potencjał rozwoju w nadchodzących latach.

U coraz większej liczby osób, i tych młodszych i starszych występuje nietolerancja organizmu na zawartą w mleku laktozę. Do takiego stanu przyznaje się ok. 30% Polaków. Dlatego w celu zastąpienia mleka w swojej diecie sięgają oni po jogurty, cenne źródło wapnia, aminokwasów i witamin z grupy B. Napoje fermentowane charakteryzuje lepsza strawność białek i tłuszczu, oraz przyswajalność wapnia i żelaza. W 100 gramach jogurtu znajduje się 155-170 mg wapnia, co stanowi około 20% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. Ponadto, w porównaniu do mleka, jogurty zawierają 4-5 razy więcej aminokwasów, 20% więcej witamin z grupy B i 5 razy więcej kwasu foliowego. Białka zawarte w jogurtach są trawione nawet 3-krotnie szybciej, niż te będące składnikami mleka. Szczególnie docenia się rolę jogurtów zawierających szczepy probiotyczne, czyli takie, które spożywane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Działanie probiotyków musi być potwierdzone badaniami klinicznymi. To dzięki konkretnym bakteriom probiotycznym... A ich pozytywny wpływ na długowieczność jest możliwy dzięki temu, że napoje fermentowane wspomagają układ odpornościowy, przyspieszają syntezę witamin oraz wchłanianie żelaza. Są niezastąpione w oczyszczaniu organizmu z toksyn, pomagają przy wzdęciach, zaparciach, nadkwaśności żołądka, a także stanach zapalnych jelit. Żywe kultury bakterii obecne w tym mlecznym specjale, korzystnie działają na wydzielanie soków trawiennych oraz eliminowanie bakterii gnilnych, a także bakterii chorobotwórczych z przewodu pokarmowego.

Jeżeli zależy nam na tym, aby nasz jogurt był bez sztucznych dodatków, to najlepiej sięgnąć po jogurt naturalny, który pozbawiony jest skrobi modyfikowanych, aromatów i barwników. Jest natomiast bogactwem składników mineralnych oraz witamin i bez obaw można go podawać małym dzieciom. Najskuteczniej też uniemożliwia rozwój szkodliwej flory bakteryjnej.

Warunkiem takiego działania jest jednak systematyczne spożywanie jogurtów w dużej ilości. W 1908 roku rosyjski laureat Nagrody Nobla w dziedzinie medycyny Ilia Miecznikow, zauważył dobroczynne działanie jogurtów na organizm człowieka i ich wpływ na długowieczność. Wyniki jego badań wykazały, że poprzez spożywanie napojów fermentowanych z organizmu usuwane są niepożądane substancje – toksyny, dzięki czemu organizm m.in. wolniej się starzeje.

Kubeczek jogurtu (150 g) zawiera:

  • 90 kcal, czyli 5% twojego dziennego zapotrzebowania na energię
  • 40 mg witaminy A
  • 32 mg magnezu
  • 240 mg wapnia
  • 6 g białka
  • 226 mg fosforu.

Schorzenia, w których spożywanie jogurtów jest szczególnie wskazane:

  • osłabiona odporność organizmu
  • zatrucia pokarmowe
  • kuracje antynowotworowe
  • biegunki po antybiotykach
  • schorzenia geriatryczne
  • infekcje
  • złe trawienie laktozy
  • nadmierny poziom cholesterolu.
Strona 2 z 4