Potencjał ekonomiczny sektora mlecznego na Ukrainie
Charakterystyka ukraińskich gospodarstw mlecznych
W 2008 roku ogólna liczba krów na Ukrainie zmniejszyła się o 58,9% w porównaniu do roku 2000, głównie na skutek redukcji pogłowia w gospodarstwach farmerskich, gdzie zanotowano zmniejszenie o 66,5%. W tym czasie zmniejszyła się też krajowa produkcja mleka o 7,1%. Wydajność mleczna krów, od 2002 roku, stopniowo zaczęła rosnąć. Niepokojącym zjawiskiem jest, że w niektórych województwach w 2008 roku, w gospodarstwach farmerskich, następowało zmniejszenie przeciętnej wydajności mlecznej krów. Należały do nich następujące województwa: zakarpackie (o 13%), żytomierskie (o 5%), zaporoskie (o 3%) oraz tarnopolskie (o 1%). Najwyższą przeciętną wydajność mleczną krów, w 2008 roku na Ukrainie, osiągnięto w gospodarstwach farmerskich w województwach: kijewskie (4539 kg), czerkaskie (4226 kg), połtawskie (3951 kg), dniepropetrowski (3882 kg), donieckie (3846 kg) oraz charkowskie (3837 kg).
Gospodarstwa farmerskie na Ukrainie, w latach 2000-2008 zmniejszyły swój udział w krajowej produkcji mleka z 28% do 17%. Podstawową przyczyną kryzysu gospodarstw farmerskich był nieracjonalny system organizacji i zarządzania, a także zbyt długi proces prywatyzacji, który doprowadził te gospodarstwa do ruiny. Grupowanie gospodarstw farmerskich, według liczby krów wskazuje, że trwa w nich redukcja pogłowia krów oraz maleje przeciętna wielkość stada. W roku 2002 przeciętna liczba krów w stadzie gospodarstw farmerskich wynosiła 129 sztuk, w 2006 roku było to 126 sztuk. W roku 2002 i 2006 najwięcej było gospodarstw posiadających do 49 krów. W latach 2002-2006 zmniejszyła się liczba gospodarstw utrzymujących 500-999 krów oraz 1000-1499 krów. Można zaobserwować (tab. 2), że w 2006 w porównaniu do 2002 roku, zwiększyła się liczba gospodarstw utrzymujących ponad 1500 krów z 4 do 9. W analizowanym okresie wiele gospodarstw farmerskich wycofało się z produkcji mleka na rzecz bardziej opłacalnej, mniej kapitałochłonnej i mnij pracochłonnej produkcji roślinnej. Na rynku mleka pozostali najsilniejsi producenci, mający umiejętności zarządzania, zdolności do innowacji i skłonności do ryzyka. Towarowość gospodarstw farmerskich w 2002-2007 wahała się w granicach ok. 55-85%. Przewiduje się, że jeżeli nie poprawi się opłacalność produkcji mleka na Ukrainie, kolejna część gospodarstw farmerskich będzie rezygnowała z produkcji mleka na rzecz produkcji roślinnej.
Tabela 2. Liczba i struktura produkcji mleka w gospodarstwach farmerskich na Ukrainie w zależności od pogłowia utrzymywanych krów w stadzie (stan na 1.01.2007)
Liczba krów w stadzie | Liczba gospodarstw | Liczba krów | Produkcja mleka | |||
sztuk | % | tys. sztuk | % | tys. ton | % | |
Do 10 | 1295 | 21,5 | 5,7 | 0,7 | 17,0 | 0,7 |
11 – 20 | 517 | 8,5 | 7,9 | 1,1 | 20,4 | 0,9 |
21 – 49 | 866 | 14,4 | 28,9 | 3,8 | 63,5 | 2,7 |
50 – 99 | 969 | 16,0 | 68,7 | 9,0 | 152,9 | 6,5 |
100 – 199 | 1118 | 18,5 | 155,6 | 20,4 | 395,9 | 17,0 |
200 – 299 | 524 | 8,7 | 123,4 | 16,1 | 351,5 | 15,1 |
300 – 399 | 328 | 5,4 | 110,4 | 14,4 | 346,4 | 14,8 |
400 – 499 | 165 | 2,7 | 71,6 | 9,4 | 237,9 | 10,2 |
500 – 999 | 230 | 3,8 | 148,1 | 19,4 | 551,9 | 23,6 |
1000 – 1499 | 22 | 0,4 | 25,8 | 3,4 | 127,7 | 5,5 |
Większe od 1500 | 9 | 0,1 | 17,7 | 2,3 | 69,3 | 3,0 |
Razem | 6043 | 100,0 | 763,8 | 100,0 | 2334,4 | 100,0 |
Źródło: opracowanie własne na podstawie danych Derżkomstatu Ukrainy.
Głównymi producentami mleka na Ukrainie są gospodarstwa chłopskie, ich udział w globalnej produkcji mleka w 2008 roku wynosił ponad 82%. Przeciętne, gospodarstwo chłopskie na Ukrainie utrzymuje 1-2 krowy. Jest mało konkurencyjne ze względu na małą skalę produkcji, niską jakość produkowanego mleka oraz małą towarowość. Według danych statystycznych towarowość gospodarstw chłopskich, w latach 2002-2007 wahała się w granicach 18-43% (rys. 2).
//Rysunek 2. Struktura gospodarstw w sprzedaży mleka do przemysłu mleczarskiego
//TODO: //Źródło: opracowanie własne na podstawie danych Derżkomstatu Ukrainy.
?>Ważnym problemem, większość ukraińskich producentów mleka, szczególnie gospodarstw chłopskich, jest spełnianie standardów jakościowych produkcji mleka. Według normom unijnym mleko nie powinno mieć bezpośredniego kontaktu z człowiekiem w całym procesie produkcji, poczynając od dojenia aż do bram mleczarni. Na Ukrainie, ze względu na prowadzenie doju ręcznego w większości gospodarstw chłopskich, spełnienie tego wymagania staje się trudne. Ponadto mleko powinno być schłodzone do odpowiedniej temperatury, co wymaga stosowania specjalnych chłodziarek, To także jest trudne do realizowania w gospodarstwach chłopskich na Ukrainie. W gospodarstwach farmerskich, sytuacja w tym zakresie przedstawia się nieco lepiej. W 2006 roku, około 15% mleka skupowanego z tych gospodarstw spełniało najwyższe wymagania jakościowe.
Podsumowanie i wnioski
- Na Ukrainie, od 2000 roku produkcja i spożycie mleka zaczęły stopniowo rosnąć (po wyraźnym zmniejszeniu w latach dziewięćdziesiątych) i w 2002 roku osiągnęły szczyt. W kolejnych latach nastąpiło nieznaczne zmniejszenie produkcji mleka. W 2008 roku wyprodukowano 11,8 mln ton mleka, co było o 7,1% niższe w porównaniu do produkcji w 2000 roku. W 2009 roku przewiduje się kolejne nieznaczne zmniejszenie produkcji mleka.
- Na Ukrainie, produkcja mleka opiera się o gospodarka chłopskie, których udział w globalnej produkcji mleka w 2008 roku wynosił ponad 82%. Są to gospodarstwa przeciętnie utrzymujące 1–2 krowy, prowadzące produkcję głównie na samozaopatrzenie. W gospodarstwach farmerskich (towarowych), zmniejsza się produkcja mleka. Zastępowana jest ona mniej kapitałochłonną i pracochłonną produkcją roślinną. Problemem w rozwoju gospodarstw chłopskich jest brak majątku niezbędnego do rozszerzenia produkcji mleka. Konieczne jest zwiększenie aktywizacji procesu integracji gospodarstw chłopskich w kierunku koncentracji produkcji. W celu rozwiązania tych problemów państwowa polityka powinna aktywnie wspierać inwestycyjne procesy produkcji mleka.
- Przetwórstwem mleka na Ukrainie w 2008 roku zajmowało się około 300 mleczarni i było to o 108 mniej w stosunku do 2003 roku. Dominują koncerny zagraniczne. Szczególnie umacnia się pozycja kapitału rosyjskiego i coraz mniejszy jest udział małych firm ukraińskich. Rosyjskie firmy dążą do zakładania na Ukrainie filii swoich przedsiębiorstw lub tworzenia własnych firm.
- Ze względu na małą siłę nabywczą konsumentów na Ukrainie, rozwój sektora mlecznego hamuje niski poziom popytu wewnętrznego.
dr inż. Andrzej Parzonko; Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw SGGW
mgr Nataliya Sulyma Department of Foreign Economic Activity Management Sumy National Agrarian University (Ukraina)