Sery żółte: Raj smakoszy

Janusz Górski
Forum Mleczarskie Handel 6/2009 (37)

Temar (PPH) oferuje sery o długim czasie dojrzewania i wyrafinowanym smaku:

  • Old Dutch Master marki Frico firmy FrieslandCampina
    Krąg 4,0 kg, wysokość: 9 cm, średnica 24 cm. Skórka czysta, sucha, gładka, bez wypukłości. Kolor mocny od kości słoniowej aż po żółty, konsystencja zbita, jędrna. Old Dutch Master dojrzewa 40 tygodni.
  • Chevrette Mature marki Frico firmy FrieslandCampina
    Krąg waży 4,0 kg, wysokość 10 cm, średnica 24 cm. Skórka: czysta, sucha, gładka, bez wypukłości. Kolor biały, konsystencja dosyć zbita.. Smak mocno dojrzały, charakterystyczny dla mleka koziego. Dojrzewa w ciągu 26 tygodni.
  • Emmentaler Szwajcarski firmy Fromalp
    Krąg: 5,0 kg, wysokość 9-10 cm, skórka brązowożółta, czysta. Miąższ koloru od kości słoniowej aż po jasnożółty, dziury równomiernie rozłożone, smak łagodny, bardziej aromatyczny w miarę postępu procesu dojrzewania.
  • Gruyere firmy Fromalp
    Waga: 2,0 kg, wysokość 10 cm, skórka brązowożółta. Miąższ koloru od kości słoniowej po jasnożółty. Konsystencja delikatna, miękka, lekko tłusta. Smak: pikantny, wyraźniejszy w miarę postępu procesu dojrzewania.

Firma EuroSer proponuje:

  • ser Old Amsterdam, będący w istocie dojrzałą goudą o mocnym smaku. Ser ten dojrzewa przez 18 miesięcy i pokryty jest warstwą czarnej parafiny, która kontrastuje z żółtym ziarnistym miąższem.
  • ser Dziugas wytwarzany przez mleczarnię Zemajtijos. Ser Dziugas to tradycyjny, twardy ser o świeżym, lekko owocowym, pikantnym smaku. Wzmacnia aromat i smak zup, służy do wzbogacania głównych dań, nadaje się znakomicie jako przystawka do aperitifu, owoców i sałatek. Sery tego gatunku są stosunkowo kruche i mają urozmaiconą, chropowatą powierzchnię. Są bardzo twarde i wyróżniają się niską wilgotnością.
  • Iberico – hiszpański ser produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego, owczego i koziego. Ma biały kolor wewnątrz i niewielkie dziury, a także delikatny, lecz wyrazisty aromat. Ser Iberico pochodzi z rejonu Castilla & Leon i dojrzewa około 4-5 miesięcy.
  • Mimolette – charakteryzuje się pomarańczowym kolorem skórki i miąższu. Dojrzewa od 4 do 12 miesięcy. Ma orzechowy posmak i owocowy aromat.

Candia Polska proponuje swoim klientom m.in.: Goudę Black Label Uniekaas postarzaną min. 72 tyg. Dojrzała Gouda Black Label Uniekaas przypomina konsystencją parmezan, jednak ma ciemniejszy żółty kolor. Jak podaje firma, kwasowość i słodycz nie są tu idealnie zrównoważone w starszych okazach goudy, zatem każdy z nich może zaskakiwać w przyjemny sposób. Charakterystyczny dla tego sera jest silny ostry i orzechowy posmak.

Pavonique oferuje znane i cenione gatunki serów włoskich. Jednym z najbardziej znanych ekskluzywnych serów twardych długodojrzewających jest włoski Parmiggiano Reggiano (parmezan). Parmezan najwyższej jakości powinien mieć jasnożółty, ziarnisty miąższ bez oczek. Najstarsze odmiany parmezanu dojrzewają przez 3 lata na drewnianych regałach.

Sery Grana Padano to kolejny specjał z tego segmentu. Wysokiej jakości Grana Padano ma twardą, gładką skórkę i ziarnisty miąższ, który łatwo się kruszy. Ma również wyważony, lekko pikantny smak, a także lekko orzechowy posmak; nie jest ani za słony ani za łagodny. Produkowany jest na obszarze Wenecji Euganejskiej, Trydentu, Piemontu oraz Lombardii. Dojrzewa od roku (Fresco) do dwóch lat (Stravecchio). Szczególną pozycję na rynku producentów ma firma Parmareggio (lider produkcji sera parmezan) oraz Zanetti, który jest największym producentem sera Grana Padano i największym eksporterem na chłonny rynek amerykański.

Innym, już mniej znanym w Polsce serem długodojrzewającym jest Montasio. Jest to ser produkowany z mleka krowiego o konsystencji zwartej, barwie białej lub słomkowożółtej, z regularnymi i jednorodnymi oczkami. Montasio może być wytwarzany wyłącznie na prawnie wyznaczonym i kontrolowanym obszarze, do którego należą Friuli, Wenecja Julijska oraz niektóre prowincje Wenecji Euganejskiej. Montasio występuje w trzech wariantach: świeży (dojrzewa co najmniej 2 miesiące), mezzano (dojrzewa od 5-10 miesięcy), montasio stravecchio (ponad 10 miesięcy). Ten ostatni charakteryzuje się korzenno-pikantnym, ale niezbyt ostrym aromatem.

Strona 3 z 3