Dotacje w praktyce. Wdrażanie PROW oraz kierunki jego zmian

Wiesław Wasilewski
Przegląd Mleczarski 3/2009

Kierunki zmian w PROW

W trakcie oceny pierwszego naboru wniosków nasuwają się pokusy dokonania zmian dla dalszych naborów. Oprócz zmniejszenia wielkości środków przeznaczonych dla przetwórstwa spożywczego, a w tym dla mleczarstwa, nie zapadły jeszcze żadne formalne decyzje. Warto zapoznać się z tymi pomysłami (niektóre nawet bardzo kontrowersyjne), z których część zapewne zacznie być niedługo prawem.

  1. Zmniejszenie puli środków dla Działania 123 z – 1,1 mld EURO do – 0,9 mld EURO – o 200 mln EURO (o 18,2 %).
    • Decyzja kierownictwa Resortu z połowy 2008 roku o przesunięciu środków na niedoszacowanie przez poprzedników „Renty Strukturalne” i „Gospodarstwa niskotowarowe” (ONW) zaakceptowane w końcu roku przez Radę Ministrów.
    • Dotychczas w poprzednim (podwójnym naborze z limitu 2007 i 2008 roku) do rozdysponowania była kwota 314 mln EURO (2x157) obecnie na rok 2009 pozostaje 117 mln EURO
  2. Faworyzowanie Grup Producenckich

    (Uchwała nr 13 z 25 września 2008 r. Komitetu Monitorującego PROW)

    ...„W związku z założeniem priorytetowego traktowania grup producentów rolnych, wstępnie uznanych grup oraz uznanych organizacji producentów owoców i warzyw, wprowadza się dwuetapowy nabór wniosków o przyznanie pomocy preferujący te podmioty w zakresie pierwszeństwa składania wniosków”...

    • Czemu w tej uchwale nie ma nic o spółdzielczości np. mleczarskiej ? (co na to przedstawiciele branży?)
    • Najpierw przez 2 tygodnie możliwość składania wniosków tylko przez Grupy Producentów Rolnych a potem do wyczerpania limitu pozostałe podmioty!!!
  3. Obniżenie maksymalnej kwoty pomocy dla jednego podmiotu
    • Z obecnych 20 mln PLN do 15 mln PLN dla jednego podmiotu na lata 2007-2013
    • Sprawa limitów pomocy (SPO. SAPARD) przy połączeniu podmiotów np. na zasadzie prawa spółdzielczego nadal pod względem legislacyjnym jest nie załatwiona.
  4. Ograniczenie liczby wspieranych sektorów (PKD)

    Propozycja wykreślenia niektórych sektorów np.

    • Przetwórstwo ziemniaków
    • Produkcja karmy dla zwierząt domowych
    • Produkcja cydru i win owocowych
    • Produkcja przędzy z włókien tekstylnych

    Dopisanie niektórych np. sprzedaż hurtowa rzepaku czy sprzedaż hurtowa mięsa albo dodanie do Handlu hurtowego mleka także olejów i tłuszczy jadalnych.

  5. Zmniejszenie zakresu kosztów kwalifikowalnych

    Propozycja wyłączenia:

    • Koszty budowy i rozbudowy pomieszczeń administracyjnych
    • Koszty zakupu transportu wewnętrznego (widłaki, paleciaki, taśmociągi itd.)
    • Koszty zakupu samochodów – cysterny, chłodnie, izotermy, silosy i samochody do przewozu żywca – wyjątek stanowił by Handel hurtowy (limit do 400 tys. PLN)
    • Koszty ogólne – WSZYSTKIE oprócz zakupu licencji i patentów
  6. Wnioski Zespołu ds. opracowania działań konsolidacyjnych oraz zwiększenia efektywności wsparcia w ramach PROW 2007-2013 w mleczarstwie

    Fundusze na te działania mają pochodzić:

    1. Dodatkowe środki unijne
    2. Wygospodarowane w ramach PROW
    3. Środki krajowe
Strona 3 z 4