Dotacje w praktyce. Wdrażanie PROW oraz kierunki jego zmian
Kierunki zmian w PROW
W trakcie oceny pierwszego naboru wniosków nasuwają się pokusy dokonania zmian dla dalszych naborów. Oprócz zmniejszenia wielkości środków przeznaczonych dla przetwórstwa spożywczego, a w tym dla mleczarstwa, nie zapadły jeszcze żadne formalne decyzje. Warto zapoznać się z tymi pomysłami (niektóre nawet bardzo kontrowersyjne), z których część zapewne zacznie być niedługo prawem.
-
Zmniejszenie puli środków dla Działania 123 z – 1,1 mld EURO do – 0,9 mld EURO – o 200 mln EURO (o 18,2 %).
- Decyzja kierownictwa Resortu z połowy 2008 roku o przesunięciu środków na niedoszacowanie przez poprzedników „Renty Strukturalne” i „Gospodarstwa niskotowarowe” (ONW) zaakceptowane w końcu roku przez Radę Ministrów.
- Dotychczas w poprzednim (podwójnym naborze z limitu 2007 i 2008 roku) do rozdysponowania była kwota 314 mln EURO (2x157) obecnie na rok 2009 pozostaje 117 mln EURO
-
Faworyzowanie Grup Producenckich
(Uchwała nr 13 z 25 września 2008 r. Komitetu Monitorującego PROW)
...„W związku z założeniem priorytetowego traktowania grup producentów rolnych, wstępnie uznanych grup oraz uznanych organizacji producentów owoców i warzyw, wprowadza się dwuetapowy nabór wniosków o przyznanie pomocy preferujący te podmioty w zakresie pierwszeństwa składania wniosków”...
- Czemu w tej uchwale nie ma nic o spółdzielczości np. mleczarskiej ? (co na to przedstawiciele branży?)
- Najpierw przez 2 tygodnie możliwość składania wniosków tylko przez Grupy Producentów Rolnych a potem do wyczerpania limitu pozostałe podmioty!!!
-
Obniżenie maksymalnej kwoty pomocy dla jednego podmiotu
- Z obecnych 20 mln PLN do 15 mln PLN dla jednego podmiotu na lata 2007-2013
- Sprawa limitów pomocy (SPO. SAPARD) przy połączeniu podmiotów np. na zasadzie prawa spółdzielczego nadal pod względem legislacyjnym jest nie załatwiona.
-
Ograniczenie liczby wspieranych sektorów (PKD)
Propozycja wykreślenia niektórych sektorów np.
- Przetwórstwo ziemniaków
- Produkcja karmy dla zwierząt domowych
- Produkcja cydru i win owocowych
- Produkcja przędzy z włókien tekstylnych
Dopisanie niektórych np. sprzedaż hurtowa rzepaku czy sprzedaż hurtowa mięsa albo dodanie do Handlu hurtowego mleka także olejów i tłuszczy jadalnych.
-
Zmniejszenie zakresu kosztów kwalifikowalnych
Propozycja wyłączenia:
- Koszty budowy i rozbudowy pomieszczeń administracyjnych
- Koszty zakupu transportu wewnętrznego (widłaki, paleciaki, taśmociągi itd.)
- Koszty zakupu samochodów – cysterny, chłodnie, izotermy, silosy i samochody do przewozu żywca – wyjątek stanowił by Handel hurtowy (limit do 400 tys. PLN)
- Koszty ogólne – WSZYSTKIE oprócz zakupu licencji i patentów
-
Wnioski Zespołu ds. opracowania działań konsolidacyjnych oraz zwiększenia efektywności wsparcia w ramach PROW 2007-2013 w mleczarstwie
Fundusze na te działania mają pochodzić:
- Dodatkowe środki unijne
- Wygospodarowane w ramach PROW
- Środki krajowe