Dotacje w praktyce. Wdrażanie PROW oraz kierunki jego zmian

Wiesław Wasilewski
Przegląd Mleczarski 3/2009
  1. Dodatkowe środki unijne
    • Pozyskanie dodatkowych funduszy na ten cel opiera się na Rozporządzeniu Rady Europy w sprawie „działań priorytetowych w celu przyspieszenia bieżących wyzwań”. a pochodzących z niewydatkowanych kwot dotacji z lat ubiegłych. Ustalona kwota wynosi – 1,5% PKB budżetu UE czyli w przybliżeniu ok. 1,5 mld EURO.
    • Polsce przypadnie z tego ok. 14% tj. ok. 210 mln EURO.
    • 2/3 tej j kwoty powinno zasilić zadania związane z budową na terenie wsi internetowych łączy szerokopasmowych,
    • Pozostała do rozdysponowania kwota w wielkości ok. 70 mln EURO ma zasilić realizację następujących zadań;
    • Zmiany klimatyczne
    • Energia odnawialna
    • Gospodarka wodna
    • Różnorodność biologiczna
    • Restrukturyzacja sektora mleczarskiego (w tym wsparcie wszystkich poziomów mleczarstwa takich jak produkcja mleka, hurt i logistyka, przetwórstwo)
  2. Wygospodarowane w ramach PROW – ogólne propozycje opisaliśmy w punktach I-V
  3. Środki krajowe – w obecnej sytuacji budżetowej wygospodarowanie istotnych dla skuteczności tych zadań kwot wydaje się mało realne.

Poniżej prezentuję niektóre pomysły zespołu:

  • Obniżyć wysokość środków na inwestycje produkcyjne w zakładach nie uczestniczących w konsolidacji
  • Male zakłady (do 50 tyś kg dziennego skupu) byłyby wyłączone z dotacji z PROW chyba że będą uczestniczyć w konsolidacji
  • Zwiększenie wysokości środków (do 50 mln PLN) dla zadań wspólnych realizowanych przez parę zakładów mleczarskich np. dystrybucja – duże zakłady (co najmniej 4 szt.)
  • Dofinansowanie do zakładów przejmujących – wyrównywanie cen skupu mleka, dopłata różnicy np. przez rok.
  • Wsparcie gospodarstw rolnych zajmujących się ekologiczną produkcją mleka surowego
  • Dodatkowe gwarancje z Banku Gospodarstwa Krajowego na inwestycje konsolidacyjne
  • Zablokowanie dotacji w ramach PROW dla niektórych produktów np. masła (obecnie już istniejące) mleka w proszku czy serów

Według zapowiedzi przedstawicieli MRiRW praca zespołu ma być zakończona jeszcze już w marcu 2009 r.

Jak widać mleczarstwo jest jedyną branżą, która podjęła wysiłek konsolidacji i zwiększenia efektywności (lub jak mówią złośliwi samoograniczenia) poprzez dotacje unijne.

Wiesław Wasilewski
funduszepomocowe@wp.pl

Strona 4 z 4