Sery topione: Z myślą o przyszłości

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 6/2025 (132)

Dodatki smakowe 

To, co w większości przypadków stanowi o komercyjnym sukcesie w kategorii serków topionych, to dodatki smakowe. Dziś konsumenci mają bardzo szeroki wybór smaków. Wśród najbardziej popularnych znajdują się smaki naturalne (śmietankowe), szynka, salami, papryka, zioła, szczypiorek, grzyby (pieczarki lub borowiki). Na półkach sklepowych można też dostać wersje z dodatkiem łososia, pomidorów, kurczaka i oliwek. Oryginalnym pomysłem jest też dodatek serów pleśniowych.

sery topione

Kulinarne zastosowanie 

Sery topione to produkty o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Mogą być składnikami kanapek, szybkich przekąsek oraz wielu potraw na zimno i na gorąco. Przede wszystkim stanowią popularny dodatek do kanapek podczas śniadania lub kolacji. Ser topiony na kanapce może zastąpić masło. Dodatek świeżych warzyw czy pysznej wędliny nadaje mu nowy wymiar. Mogą być używane do tostów i różnych szybkich przekąsek. Są wykorzystywane w kuchni jako składnik dipów na zimno, sosów na ciepło, zapiekanek i innych potraw. Produkty te okazały się świetnym uzupełnieniem zup (pomidorowej, dyniowej, kurkowej, serowej), dań mięsnych i warzywnych, naleśników, risotto, makaronów czy pizzy. Mogą być z powodzeniem zastosowane także jako dodatek do jajecznicy, sosów do ryb, spaghetti i canneloni, tart warzywno-serowych. Wyjątkowo dobrze łączą się z warzywami. Nadają daniom kremową konsystencję i wyrazisty smak. Szeroka gama wersji smakowych pozwala tworzyć w kuchni paletę sosów, dressingów oraz dań – okazji do eksperymentów nie brakuje. Współczesna kuchnia stwarza wiele interesujących możliwości wykorzystania produktów z tej kategorii. Serki w plastrach można wykorzystać jako element burgerów, omletów, grzanek, rolad serowych lub warzywnych oraz lasagne.

Sery topione wpisują się też w kategorię żywności funkcjonalnie użytkowej. Dzięki wygodnym opakowaniom serki topione są relatywnie dobrym wyborem na szybki posiłek podczas podróży. Dla większości konsumentów to produkty proste w użyciu, które gwarantują szybkie zaspokojenie głodu.

Jacek WyrzykiewiczJacek Wyrzykiewicz, 

PR & marketing services manager, Hochland Polska

Obecna sytuacja makroekonomiczna sprzyja sprzedaży serów topionych, a Hochland utrzymuje silną pozycję rynkową dzięki transparentnej polityce cenowej oraz długoterminowej, strategicznej współpracy z dostawcami. Mamy szczególnie silną pozycję w segmencie serów topionych z udziałem w rynku na poziomie 47,2% (Nielsen, MAT DEC 2024). Kremowe sery topione Hochland cieszą się dużą popularnością z uwagi na swoje szerokie zastosowanie i to, że zawsze zachowują świeżość. Dodatkowo bardzo szeroki wybór smaków sprawia, że każdy może znaleźć wariant dla siebie. W ofercie dostępne są kremowe sery topione Hochland w krążkach, bloczkach oraz w plasterkach. 

Sery Hochland są niezmiennie cenione za bardzo wysoką jakość i doskonały smak. Goszczą w codziennej diecie konsumentów i cieszą się dużą popularnością. Każdego dnia w całej Polsce zjada się prawie 2 400 000 kanapek z naszymi serami, co nas bardzo cieszy! Sery kremowe topione Hochland wiele lat temu zyskały nową, poprawioną recepturę eliminującą konserwanty. Hochland znakuje produkty ze szczególną starannością, często wykraczając ponad obowiązujące normy i standardy. W dzisiejszej rzeczywistości trwa nieustanny wyścig o uwagę, lojalność i portfel kupujących. Zdecydowaliśmy się na istotne i kompleksowe zmiany w wizerunku marki, które poprzedziliśmy gruntownymi badaniami konsumenckimi. Nowe opakowania naszych serów kremowych topionych są już na rynku i towarzyszy im komunikacja przy półce, a także w mediach digitalowych. Teraz kremowe sery Hochland w plastrach zyskały nowe, ekologiczne opakowania. Do wyboru są m.in. Tost, idealnie nadający się do tostów i burgerów, zaskakująco kremowa Gouda oraz propozycje z dodatkami, w tym z soczystą szynką. Firma w ramach działań z zakresu zrównoważonego rozwoju rezygnuje z zewnętrznego opakowania foliowego, eliminując tym samym ok. 57 ton plastiku rocznie. W to miejsce wprowadza opakowanie papierowe, które nadaje się do recyklingu. To kolejny krok w stronę optymalizacji opakowań.

Racjonalne żywienie a wartość odżywcza serów topionych 

Racjonalne żywienie to sposób odżywiania polegający na dostarczaniu organizmowi niezbędnych składników odżywczych (białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin, składników mineralnych) w odpowiednich ilościach i proporcjach, dostosowanych do indywidualnych potrzeb, co zapewnia prawidłowy rozwój, dobre samopoczucie i pełnię zdrowia. Dla racjonalnego żywienia kluczowe są: regularność posiłków, ich odpowiedni rozkład w ciągu dnia, spożywanie różnorodnych produktów, zwłaszcza warzyw i owoców, a także dbałość o odpowiednią podaż wody. Każdy nasz posiłek powinien być odpowiednio zbilansowany i zróżnicowany. Jako że sery są produktami kalorycznymi, należy je jeść racjonalnie i w zdroworozsądkowych ilościach. Osoby z problemami kardiologicznymi oraz nadwagą i otyłością powinny je spożywać z mniejszą częstotliwością w porównaniu z osobami bez problemów zdrowotnych. Sery topione nie powinny też stanowić codziennej diety dzieci, mimo że zawierają do 10% białka. Warto racjonalnie korzystać z tych produktów. Konsumenci, którzy czytają wartości odżywcze z tabel i sprawdzają składy, zwracają uwagę właśnie na to. 

Sery topione są kaloryczne (250–300 kcal na 100 g) i bogate w tłuszcz (21–29%), zwłaszcza tłuszcze nasycone, co sprawia, że należą do produktów, które należy spożywać z umiarem. Stanowią jednak źródła białka oraz wapnia, kluczowych dla kości i mięśni. Wartość odżywcza serów topionych jest zróżnicowana i zależy od składu. Również kaloryczność jest zróżnicowana: zazwyczaj od 250 do 300 kcal (dla porównania gouda: około 356–360 kcal, ser mazdamer: 334–347 kcal, cheddar: około 402 kcal). W 100 g znajduje się około 8–10 g białka. Jest ono kluczowe dla budowy i regeneracji mięśni oraz tkanek. Zawartość węglowodanów jest stosunkowo niska, zwykle wynosi około 4–6 g na 100 g. Musimy pamiętać, że w serach topionych obecna jest także sól. Sery topione są źródłem wapnia i fosforu, niezbędnych dla zdrowia kości i zębów. 

Podział serów topionych 

Sery topione można podzielić na kremowe, z dodatkami, w plastrach oraz do smarowania. Sery kremowe charakteryzują się delikatnym smakiem i gładką konsystencją. Sery topione w plastrach pakuje się w indywidualne opakowania i stanowią wygodne składniki do kanapek i tostów. Sery do smarowania dostępne są w bloczkach i w kubeczkach. Mogą być wykorzystywane do smarowania pieczywa, krakersów oraz doprawiania różnych potraw (zup, dipów czy sosów). Mogą się stać dodatkiem do chrupiących warzyw. 

Innym podziałem serów topionych jest ten uwzględniający dodatki smakowe. Zatem sery topione można podzielić na dwie grupy: sery topione czyste (np. ementaler, gouda, cheddar, tylżycki) oraz z dodatkami smakowymi. Do najpopularniejszych dodatków należą: szynka, pieczarki, zioła, szczypiorek, papryka, salami. Popularne są również serki śmietankowe i z grzybami. 

W zależności od zawartości tłuszczu wyróżniamy sery topione kremowe 27% tłuszczu (czyli 60% w suchej masie), tłuste 16% tłuszczu (40% w s.m.) oraz półtłuste – 7% tłuszczu (20% w s.m.). 

Strona 2 z 4