Sery sałatkowe: Sery sałatkowe, na grill i nie tylko

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 3/2024 (123)

Halloumi – specjalność z Cypru 

ser feta halloumi mozzarella dodoni grikosHalloumi to cypryjski ser z mleka owczego z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Każdy Cypryjczyk uważa go za skarb narodowy, jest on symbolem wyspy. W kwietniu 2021 r. na wniosek organów cypryjskich Komisja Europejska zarejestrowała nazwę „Χµ” (Halloumi)/„Hellim” jako chronioną nazwę pochodzenia (ChNP). Oznacza to, że tylko zatwierdzeni producenci z Cypru mogą wprowadzać na rynek ser pod tą nazwą.

Halloumi produkowany jest na Cyprze od czasów Bizancjum, ale pierwsze doniesienia na jego temat pojawiają się w 1554 roku p.n.e. Uważa się, że jego nazwa pochodzi od starożytnego greckiego słowa, które oznaczało sól, chociaż inne wersje mówią, że „halloumi” wywodzi się z arabskiego „khllum”, co oznacza ser. 

Klasyczny halloumi powinien być półtwardy, elastyczny, zwarty, o białokremowej barwie i gładkiej konsystencji. W wersji rzemieślniczej jest zwykle okrągły i waży 150–350 g. 

Proces produkcji 

Halloumi to ser produkowany metodami tradycyjnymi. Proces jego produkcji nie zmienia się od stuleci. Receptura jego wytwarzania jest ściśle przestrzegana. Ser powstaje z miksu mleka koziego i owczego. Czasami ze względów ekonomicznych dodaje się mleko krowie. 

Najpierw dwa rodzaje mleka podgrzewa się i poddaje działaniu podpuszczki. Powstały skrzep jest odcedzany, dzielony na mniejsze części, odciskany z nadmiaru płynu i ponownie podgrzewany. Tak powstaje plastyczna masa serowa, którą formuje się ręcznie, dzieli na małe porcje i zanurza w solance, dzięki której ser może być przechowywany nawet przez rok. Obecnie produkuje się różne odmiany sera halloumi.

Wartość odżywcza 

Wartość energetyczna halloumi jest wyższa niż fety i mozzarelli. Wynosi 307 kcal/100 g. Ser ten ma także wyższą zawartość tłuszczu (25 g/100 g) oraz białka (20 g/100 g). Jest dobrym źródłem witamin i składników mineralnych – zawiera witaminy z grupy B, witaminy A, D, E, K oraz dużo magnezu, wapnia, fosforu, potasu i sodu.

Halloumi w kulinariach 

Halloumi ma bardzo ciekawy smak. Można go jeść na surowo, z grilla, w wersji smażonej czy roztopiony na wierzchu zapiekanki.

W wersji na zimno jest zwarty, łatwo się go kroi na plastry lub kostki. Można go podawać na przystawkę lub jako jeden ze składników dania. Zazwyczaj konsumuje się go jako indywidualną przekąskę lub jako dodatek do pieczywa czy składnik sałatki. Do ciekawych połączeń należy m.in. zestawienie sera halloumi z papryką, czerwoną cebulą, oliwkami, pomidorami i ogórkami oraz oliwą. W wersji deserowej podawany jest z plastrami melona lub jako dodatek do owocowych sałatek. 

Jest to ser świetnie nadający się do smażenia lub grillowania. Nie topi się i zachowuje swój pierwotny kształt. W trakcie obróbki termicznej nabiera ciekawych cech smakowych. Na Cyprze najczęściej podawany jest w wersji grillowanej lub smażonej. Zachowując swój kształt, okrywa się chrupiącą złocistą skórką. W domach często jada się go na śniadanie w towarzystwie szynki i jajek. Można go też wykorzystywać do szaszłyków (z kurczakiem i papryką), jako składnik wegeburgerów z ananasem i ajvarem. Grillowany halloumi to wyśmienity dodatek do sałatek, np. z figami i awokado, z truskawkami lub z figami, granatem i pomarańczą. Dobrze smakuje również w połączeniu z makaronami. Bywa głównym składnikiem cypryjskiego ravioli. Grillowany halloumi możemy podawać na słodko – oblany miodem i posypany sezamem.

Karolina Mikołajczyk

Zastępca Prezesa Zarządu Koło (OSM)

Wielkimi krokami zbliża się majówka – okres grillowania, biesiadowania na świeżym powietrzu. Nie może przy takich okazjach zabraknąć dobrej sałatki. Pojęcie „sery sałatkowe” jest bardzo szerokie, bo tak naprawdę przy wyborze składników ograniczeniem może być wyłącznie wyobraźnia kucharza. W swojej ofercie również mamy doskonałe propozycje, z udziałem których powstać mogą wyjątkowe sałatki. Twaróg wędzony doda charakterystycznego, wyrazistego aromatu, z kolei serwatkowy serek typu włoskiego Formaggio Italiano dzięki swej delikatności świetnie zrównoważy ostrzejsze smaki i doda subtelną nutę słodyczy. Klasyczny, znany chyba wszystkim serek wiejski doskonale łączy się z owocami, warzywami, ziołami. W OSM w Kole mamy go w wersji light, a w ten sezon wchodzimy z nową propozycją – serkiem wysokobiałkowym.

Rynek halloumi

sirtakis ser na grillaWedług Stringent Datalytics rynek sera halloumi w 2021 r. był wart 401,9 mln USD i wówczas spodziewano się, że osiągnie wartość 924,86 mln USD do roku 2029 (CAGR 10,98%). Z kolei z raportu factmr.com wynika, że sprzedaż halloumi szacowana była w 2023 r. na poziomie 445 mln USD. Analitycy spodziewają się, że do 2033 r. wartość rynku może osiągnąć 1,3 mld USD (co daje 10,4% CAGR). Wzrost zainteresowania cypryjskim halloumi wynika z szeroko zakrojonej inwestycji w turystykę na wyspie, zainteresowania kuchniami innych narodów i wykorzystaniem ich surowców, wzrostu rynku szybkich usług gastronomicznych oraz mody na dietę wegetariańską, gdzie mięso zastępowane jest m.in. serem. 

Do czynników sprzyjających rozwojowi kategorii należą także: postępująca globalizacja, wzrost dochodów ludności, zainteresowanie żywnością organiczną, większa dostępność tego sera na nowych rynkach. Wśród czynników mogących negatywnie wpłynąć na zainteresowanie produktem wymienia się m.in. problemy z łańcuchami dostaw, wahania cen, zmiany w preferencjach żywieniowych konsumentów, którzy czujniej będą przyglądać się produktom o wyższej kaloryczności i wysokiej zawartości soli, co nie sprzyja utrzymaniu smukłej sylwetki. 

mlekpol dip śmietanowy

Największym po Cyprze konsumentem sera typu halloumi jest Wielka Brytania. Polska jest siódmym rynkiem zbytu tego sera na świecie. Największym producentem i eksporterem halloumi jest firma Charalambides Christis Dairy Products, która produkuje 10 tys. ton sera rocznie. Po stronie tureckiej największą firmą jest firma Gülgün Dairy Products Factory, która eksportuje go do Turcji i krajów Zatoki Perskiej. 

 

wartości odżywcze serów sałatkowych

Agata SowaAgata Sowa

Marketing Manager w Temar (PPH)

W letnie dni nasza codzienna dieta zmienia się ze względu na dostępność świeżych sezonowych warzyw i owoców. Również z uwagi na wyższą temperaturę poszukujemy lekkich dań, które dostarczą nam energii bez zbędnego obciążania. Dlatego tak często wybieramy sery jako dodatek do letnich potraw. Coraz większa świadomość na temat dobrze zbilansowanej diety wpływa na wybory zakupowe. Sery są źródłem białka oraz wapnia, a także wspaniale wzbogacają smak sałatek i innych dań. Spotkania przy grillowych przysmakach to nieodłączny element sezonu, a współczesny konsument coraz częściej poszukuje bardziej zróżnicowanych propozycji kulinarnych, które często inspirowane są daniami z różnych stron świata. Kolejnym czynnikiem, który wpływa na rosnącą sprzedaż i dostępność serów sałatkowych i grillowych jest wzrost liczby osób, które decydują się na dietę wegetariańską. Przykładem sera najchętniej wybieranego w sezonie jest oryginalne cypryjskie halloumi. Dzięki połączeniu trzech rodzajów mleka i dodatku mięty jego smak jest niepowtarzalny. W swojej ofercie posiadamy halloumi Sirtakis w porcji oraz Alambra w porcji, w plastrach idealnych do burgerów oraz w bloku dla klientów HoReCa. Niezmiennym zainteresowaniem konsumenci obdarzają sery grillowe Sirtakis, które są dostępne w wersji naturalnej, z ziołami i z chilli. W letnich sałatkach króluje mozzarella, flagowy przykład świeżego sera solankowego. Oferujemy mozzarellę Jäger w kulce oraz w wersji mini, a także Mozzarellę di bufala Campana DOP Michelangelo. Innym przykładem sera sezonowego, którego jakość i smak globalnie docenili konsumenci, jest feta PDO. Charakterystyczna kwaskowatość, intensywny smak i krucha konsystencja to cechy, które wyróżniają oryginalną fetę. W naszym portfolio od lat posiadamy szeroką gamę gramatur fety marki Hotos. Nie zapominajmy, że sery mogą stanowić także samodzielną potrawę. Tutaj szczególnym przykładem w kategorii serów sezonowych jest Baked Camembert. Panierowany przysmak pod wpływem zapiekania lub grillowania nabiera wyjątkowej konsystencji i chrupkości. W naszej ofercie sezonowej znajdują się również inne sery sałatkowe i grillowe, które konsumenci już dziś mogą znaleźć w swoim sklepie. Największe sieci handlowe i hurtownie nabiałowe w Polsce, w Europie Centralnej i Wschodniej wybierają produkty Temar do swojej oferty ze względu na wysoką jakość i oryginalne pochodzenie. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą na stronie www.temar.pl.

Strona 2 z 3