Wegańskie alternatywy serów: Produkt niczym ser?

Joanna Górska
Forum Mleczarskie Handel 5/2022 (113)

Oferta rynkowa 

W Polsce wegańskie alternatywy serów dostępne są w większości sklepów wielkoformatowych. Do największych producentów wegańskich alternatyw serów zaliczyć należy m.in. Łowicz (OSM) oraz Hochland Polska. Na półkach sklepowych znajdziemy także produkty oferowane przez firmy, tj. Temar (PPH) z marką Veganation, TMT z marką TMT Vegan, Api z marką Verys, Upfield z marką Violife i greckiego producenta Kolios. 

Oferta Łowicz (OSM)

W ofercie firmy znajdziemy cztery odpowiedniki serów. Produkty te wytwarzane są na bazie oleju kokosowego i białka roślinnego. Na półkach sklepowych można znaleźć: plastry wegańskie, będące alternatywą sera tradycyjnego, idealne do zapiekania, kanapek oraz jako gotowa przekąska; kremowe i kanapkowe, które są wegańską alternatywą dla tradycyjnych serków do smarowania w ciekawych smakach: z borowikami, z czosnkiem i kolorowym pieprzem, a także z francuskimi ziołami oraz z papryką chilli; sałatkowy, czyli smaczną, bezmleczną alternatywę dla tradycyjnego sera sałatkowo-kanapkowego typu śródziemnomorskiego do sałatek i przekąsek; kremowy o zawartości 14% tłuszczu – świetne rozwiązanie do zabielania zup, a także jako składnik sałatek i mizerii. Są to produkty wzbogacane w witaminy z grupy B i wapń. Do ich produkcji nie używa się soi. Są polecane także dla osób na diecie bezglutenowej. 

Oferta firmy Hochland Polska 

W portfolio firmy pod marką Simply V znajdziemy m.in. wegańskie alternatywy serów twardych w plastrach w wersji łagodnej i intensywnej oraz produkty do smarowania w wersji łagodnej oraz z mixem pieprzu. Produkty te wytwarzane są na bazie migdałów. 

Oferta Temar (PPH) 

W ofercie znanego i cenionego dystrybutora klasycznych produktów mleczarskich znalazło się też miejsce na nowinki z rynku wegańskiego. Pod marką Veganation (Węgry) znajdziemy odpowiedniki serów twardych typu gouda i cheddar w wersji naturalnej i smakowej. Produkty te w smaku, konsystencji i aromacie zbliżone są do wersji oryginalnej. Są w 100% roślinne, dzięki czemu doskonale odpowiadają potrzebom wegan i wegetarian, umożliwiając urozmaicenie ich dotychczasowej diety. Gotowe plasterki to doskonały wybór do kanapek, burgerów, zapiekanek, tostów czy pizzy, sałatek i pasztecików. W ofercie Temar (PPH) znajduje się też odpowiednik sera włoskiego mascarpone, który może być dodawany zarówno do deserów, jak i słonych potraw oraz produkty do smarowania na bazie migdałów do pieczywa, tostów lub jako dip w wersji naturalnej oraz smakowej. Produkty te nie zawierają soi, laktozy, glutenu ani oleju palmowego.

Oferta TMT

W ofercie TMT znajduje się seria produktów pod marką TMT Vegan. Są to produkty wegańskie na bazie tłuszczu kokosowego, produkowane i pakowane w Polsce, jako roślinna alternatywa dla serów. W tej serii znajdziemy plastry, wiórki, które wyśmienicie sprawdzają się podane z daniami na ciepło oraz produkty topione – Krem do smarowania, jako zamiennik tradycyjnych smarowideł. Produkty TMT Vegan nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego. Są wolne od GMO. Nie zawierają konserwantów, soi, glutenu, laktozy oraz innych alergenów. Są zatem odpowiednie dla osób na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej oraz dla osób z nietolerancją laktozy.

Oferta firmy Api

W ofercie firmy Api znajdują się odpowiedniki serów produkowanych przez włoską firmę Frescolat. Pod marką Verys oferowane są wyroby produkowane na bazie pełnoziarnistego kiełkującego ryżu „BioSuRice”. Produkty te pozbawione są alergenów. Nadają się dla wszystkich, dzieci i dorosłych, którzy dbają o zdrową, lekką dietę. W portfolio znajdują się klasyczne produkty wegańskie o kremowym, delikatnym smaku nadające się do spożywania zarówno na zimno, jak i na ciepło oraz do zapiekania. Występują w wersji klasycznej, z kurkumą oraz miękkiej do smarowania (Strachicco oraz Verde di Riso z algami nori i ulva). W ofercie tej firmy znajdziemy m.in. alternatywy serów typu mascarpone, mozzarella oraz serów pleśniowych. 

vegan serOferta greckiej firmy Kolios 

Na rynku polskim znaleźć można także ofertę greckiej firmy Kolios z północnej części Grecji z okolic Salonik. W ofercie firmy działającej na rynku od 70 lat oprócz klasycznych produktów z mleka owczego, koziego oraz krowiego znajdują się produkty wegańskie wyrabiane na bazie oleju kokosowego. Do produktów tych pod marką Hello-V należą m.in. odpowiedniki sera świeżego białego, sera twardego w plastrach w wersji naturalnej lub z przyprawami (smak klasyczny, wędzony, aromatyczne chilli, smak cheddar) oraz produkt wzorowany na włoskiej mozzarelli w wersji naturalnej oraz na grilla.

weganskie-11.jpg

Strona 3 z 3