Wyzwania w produkcji i handlu nabiałem według UE
Jak podaje średnioterminowy raport unijny dotyczący spraw rolnictwa, Nowa Zelandia prawdopodobnie najbardziej odczuje spadek popytu na nabiał w Chinach, co może skutkować pewnymi zmianami w jej eksporcie. Również portfel produktów eksportowanych z UE będzie musiał się dostosować do zmieniającego się popytu globalnego, napędzanego trendami demograficznymi (np. starzenie się społeczeństwa) i wzrostem dochodów, oba czynniki są korzystne dla produktów mlecznych o wyższej wartości dodanej. Wzrastać będzie liczba wzbogaconych i funkcjonalnych produktów mlecznych.
Raport unijny zwraca dodatkowo uwagę, na to, że zmiany klimatyczne wywołują wahania w dostępności i jakości paszy, To oraz stres cieplny mogą przyczynić się do zmniejszenia zawartości suchej masy w mleku również w przyszłości. Ogólnie rzecz biorąc, pomimo niewielkiego wzrostu, wzrosła dostępność mleka, ale produkty stałe nie mogą zrekompensować zmniejszenia podaży surowego mleka w UE, co prowadzi do prognozy 1% spadku zawartości tłuszczu w mleku i prawie 2% zmniejszenia zawartości beztłuszczowych substancji stałych do roku 2035.
Najważniejszym rynkiem zbytu dla producentów unijnych pozostanie rynek krajowy (ok. 88% produkcji mleka w UE w 2035 r.). Spożycie przetworów mlecznych na mieszkańca prawdopodobnie pozostanie stabilne (spadnie jedynie o -0,1% rocznie do 2035 r.), co jest stosunkowo dobrym wynikiem.
Sery są i prawdopodobnie pozostaną sztandarowym produktem eksportowym UE, przy dalszym wzroście eksportu (od chwili obecnej o 0,8% rocznie). Konsumpcja w UE również ma zrosnąć (o 0,3% rocznie), w porównaniu z i tak już wysokim poziomem w latach 2021–2023.
Całkowite spożycie świeżych produktów mleczarskich w UE będzie spadać (o -0,7% rocznie od chwili obecnej do 2035 r.), podczas gdy ich eksport będzie spadać ze względu na malejący popyt w Chinach.
Oczekuje się, że konsumpcja i wywóz masła utrzymają się na stałym, stabilnym poziomie, ze względu na duży popyt ze strony przetwórstwa.
Perspektywy produkcji serwatki w proszku w UE ocenia się pozytywnie ze względu na nakręcanie silnego popytu światowym i rosnącym spożyciem żywności również fortyfikowanej. Unijna produkcja serwatki może wzrastać o 0,3% rocznie, podczas gdy eksport serwatki z UE mógłby wzrosnąć o 0,4% rocznie.
W przypadku OMP, zarówno produkcja jak i wywóz z UE pozostanie stabilna. Rozwój sytuacji będzie ewoluował wskutek rosnącej roli rynków wewnętrznych (wzrost o 0,4%) rocznie do 2035 r. Zarówno zmniejszony popyt globalny, jak i niski poziom unijnej konkurencyjności przyczynią się do spadku produkcji WMP (łącznie -18% do 2035 r. w porównaniu do okresu 2021–2023).
Ogólnie rzecz biorąc, prognozuje się, że wielkość całkowitego eksportu produktów mlecznych z UE utrzyma się na stałym poziomie i w dalszym ciągu oczekuje się, że ich wartość wzrośnie.
Oczekuje się również, że ceny serów w UE wzrosną w największym stopniu w przypadku produktów mlecznych, podczas gdy ceny masła i OMP w UE również mogą znacząco wzrosnąć.